Nye Nav-tall:

Kraftig økning i ledige

Over 8000 nye personer i ledighetskøen i januar.

FLERE: Igjen øker køen utenfor Nav-kontorene. Og det er før permitteringene etter den siste innstrammingen er registrert i statistikken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB
FLERE: Igjen øker køen utenfor Nav-kontorene. Og det er før permitteringene etter den siste innstrammingen er registrert i statistikken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Økningen sier ikke noe om hvor mange flere som er blitt permittert som følge av nedstengte butikker for å begrense smitten av det muterte coronaviruset for ei uke siden.

De tallene kommer først tirsdag til uka.

- Svært urovekkende, utbryter Rigmor Aasrud, arbeidspolitisk talsperson i Arbeiderpartiet.

Permitterte drar opp

- Mye av økningen skyldes naturlige sesongvariasjoner, ettersom mange arbeidskontrakter avsluttes i desember. Smitteverntiltakene i starten av januar har også stor betydning, noe som viser seg ved at permitterte utgjør en stor andel av de nyregistrerte arbeidssøkerne, sier Nav-sjef Hans Christian Holte.

Nav-tallene som ble lagt fram i dag, viser 201 400 ledige. Det er 8100 flere enn i desember, og ledigheten utgjør 7,1 prosent av arbeidsstyrken.

- Hvor stor betydning nedstengningen forrige helg fikk, ser vi først tirsdag når tallene for inneværende uke er klare, presiserer Holte.

Tallene er i denne runden hentet ut om morgenen tirsdag denne uka. De fanger i derfor i liten grad opp permitteringer som skyldes nedstengningen forrige helg i 25 kommuner i Oslo og Viken.

Likevel er det i stor grad nye permitterte som bidrar til økningen:

Januar-tallene viser at 37 500 av de helt ledige er permitterte, mens det samme gjelder for 29 200 av de delvis ledige. De permitterte utgjør til sammen 2,4 prosent av arbeidsstyrken.

Antallet permitterte har dermed gått opp med 5700 siden desember.

- Svært urovekkende

- Dette går i feil retning. Det er svært urovekkende at ledigheten fortsetter å øke allerede før vi har sett effekten av den siste nedstengningen. Spesielt ille er det at økningen blant unge er størst, sier Aps Rigmor Aasrud til Børsen.

Hun etterlyser et «krafttak for å få flere i aktivitet», slik at ledigheten ikke biter seg fast.

- Vi har dobbelt så mange arbeidssøkere som i fjor. Men likevel bare omtrent like mange som i fjor, som får et tilbud fra Nav i form av tiltak. Vi kan ikke fortsette å svikte, og særlig unge, på denne måten, sier Aasrud.

1400 om dagen

38 300 personer har registrert seg som nye arbeidssøkere hos Nav siden desember. Dette tilsvarer 1400 per virkedag, mens det i desember var 1100 nye hver dag.

De som oppgir permittering som registreringsårsak utgjør 45 prosent av de nye arbeidssøkerne, mot 39 prosent forrige måned. De som mistet jobben utgjør 21 prosent, mot 24 prosent i desember, framgår det av pressemeldingen Nav sendte ut fredag.

Reiseliv og transport

Antallet helt ledige har gått opp i alle yrkesgrupper fra desember til januar, rapporterer Nav.

Målt i antall personer er oppgangen størst i reiseliv og transport, med 4100 flere helt ledige enn i desember, etterfulgt av butikk- og salgsarbeid, samt serviceyrker og annet arbeid, med henholdsvis 3800 og 2200 flere helt ledige.

Ved utgangen av januar var andelen helt ledige av arbeidsstyrken høyest innen reiseliv og transport med 13,5 prosent, og lavest innen undervisning med 1,1 prosent.

Antallet delvis ledige har gått ned i alle yrkesgrupper fra desember til januar. Nedgangen denne måneden var størst innen reiseliv og transport samt bygg og anlegg, begge med 1400 færre delvis ledige.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer