Kraftig økning

Utlendingene strømmer til Norge.

POPULÆRT: Flere utlendinger velger Norge som reisemål. Her fra Ålesund. Foto: NTB
POPULÆRT: Flere utlendinger velger Norge som reisemål. Her fra Ålesund. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Antall utlendinger som bor på norske hoteller har økt med 18 prosent fra i fjor. Men nivået er fortsatt ikke tilbake der det var før pandemien.

- Svak krone og reiseglade nordmenn og utlendinger har gitt en god start på sommeren for hotellnæringen, sier seniorrådgiver Sindre Torgals i Statistisk sentralbyrå (SSB).

Totalt var det 2,7 millioner hotellovernattinger i Norge i juni, en oppgang på 1,8 prosent fra året før.

De utenlandske turistene bidro sterkt til økningen.

Det var 832 000 utenlandske overnattinger i juni. Det er en økning på 18 prosent fra i fjor, da deler av verden fortsatt var preget av koronapandemien.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Fortsatt mange nordmenn på hotellene

Samtidig har nivået norske overnattinger holdt seg relativt høyt.

- Nordmenn har fortsatt å feriere i eget land etter pandemien. Om vi sammenligner juni i år med årene før pandemien ser vi at tallet apå norske hotellovernattinger er høyere, mens tallet på utenlandske hotellovernattinger ikke er tilbake på tidligere nivå, sier Torgals.

Legger man til overnattinger på campingplasser, hyttegrender og vandrehjem, var det nesten 4,6 millioner overnattinger ved kommersielle overnattingssteder i juni – det høyeste tallet målt noen gang i juni.

Dyrere på hotell

Statistikken viser også at hotellenes inntekter fra overnattingene, har økt kraftig. Selv om antall overnattinger bare har økt med 1,8 prosent, har omsetningen for overnattingene økt med 16 prosent.

- Flere hoteller har oppgitt at prisene har økt på grunn av en generell økning i kostnadene og økt etterspørsel. Den svake kronen kan både har vært en viktig årsak til at utenlandske turister legger turen til Norge og at nordmenn velger å feriere i Norge, sier Torgals.

Gjennomsnittsprisen på hotellrom var 1.456 kroner, en økning på 13 prosent fra i fjor.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer