Boligprisene:

Kraftig oppgang: - Ekstraordinært

- Som mange har varslet ble det en sterk prisoppgang i januar.

STOR ØKNING: Onsdag formiddag presenterte bransjeforeningen Eiendom Norge den rykende ferske boligprisstatistikken for januar. Video: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag formiddag presenterte bransjeforeningen Eiendom Norge den rykende ferske boligprisstatistikken for januar.

Det var i forkant ventet en solid boligprisvekst i årets første måneder. Eiendom Norge kan bekrefte at boligprisene i januar steg 3,2 prosent nominelt.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene 0,7 prosent. Boligprisene er nå 8,6 prosent høyere enn for ett år siden.

- Den sterke prisutviklingen vi har sett i boligmarkedet fortsatte i januar, og som mange har varslet ble det en sterk prisoppgang i januar. Spesielt sterk oppgang var det på Østlandet, Sørlandet og Sør-Vestlandet, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Advarer

Han peker på at Oslo, som ventet, skiller seg ut i januar.

- Her ser vi også at det er et utbredt innslag av kupping og hete budrunder. Vi vurderer dette som årsaken til at avviket mellom prisantydning og pris stiger ytterligere her.

Tirsdag skrev Børsen at fenomenet kupping har fått sin renessanse - særlig i Oslo - de siste månedene. Terje Buraas i DNB Eiendom er blant dem som advarer selgere mot å gå på limpinnen.

Det samme gjør Lauridsen onsdag formiddag.

- Jeg vil advare mot å kuppe boliger og strekke seg svært langt i budrunder. Historisk ser vi at det gjør risikoen for tap stor. I takt med at renten skal opp, slik Norges Bank har varslet, vil boligprisutviklingen bli mer moderat. Selv med nullrente er det et tak for hvor mye boligprisene vil kunne stige, sier Lauridsen.

- Ekstraordinært

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, kommenterer følgende etter dagens presentasjon fra Eiendom Norge:

- Vi har en helt ekstraordinær situasjon i boligmarkedet. Etter en lang periode med en sterkt rentedrevet etterspørsel er det færre boliger i omløp enn normalt. Dette tilbudsfallet forsterkes av at færre bruktboliger frigjøres for salg fordi det er vanskeligere å få kjøpt bolig nummer to.

Han følger opp:

- Dette har bidratt til sterkere prispress enn normalt i deler av landet. Mest sannsynlig vil tilgangen på boliger øke etter påske og da vil effekten av lave renter også avta noe. Vi tror at markedet nasjonalt vil blir noe mer balansert i løpet av våren, sier Geving.

- Veldig uheldig

Eiendomstoppen peker videre på det han mener er en uheldig utvikling.

- Utviklingen i oslomarkedet er over tid mer ekstrem enn landet for øvrig med 13 prosent prisvekst siste 12 måneder. Tilbudet av brukte boliger er under halvparten av normale nivåer, og det ferdigstilles altfor få nye boliger.

- Den lave renten får fullt gjennomslag i oslomarkedet og konkurransen om få objekter har utløst en veldig uheldig priseskalering hvor mange velger å betale en høyere pris enn de ville gjort under mer normale omstendigheter.

Geving mener at utsiktene for Oslos tilbudsside ikke er gode.

- Og vi frykter at vi står foran en lengre periode med ubalanse og prispress som vil heve terskelen for å komme inn i hovedstadsmarkedet, sier administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Oppgang

Mandag kom det fram at prisene for brukte Obos-boliger i Oslo gikk opp med 4,5 prosent fra desember til januar. De siste tolv månedene har prisene steget med 11,3 prosent.

Obos pekte på lave renter og få boliger til salgs som bakgrunn for den store prisveksten - som forventes å øke ytterligere.

- Lave renter vil fortsette å trekke opp boligprisene, men effekten vil avta gradvis utover året, uttalte sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos mandag.

- Stor interesse for å kjøpe bolig kombinert med et lavt tilbud taler for økte priser framover. Arbeidsledigheten er ventet å stige noe på kort sikt, men vil trolig krabbe nedover utover året, særlig i andre halvår. Det vil også bidra til økte boligpriser, la hun til.

Mot himmelen

2020 var året der boligprisene steg og steg og det ble solgt rekordmange boliger. Desember var ikke noe unntak.

Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,8 prosent i fjorårets siste måned.

Sterkest sesongkorrigert prisøkning hadde Oslo, der det var en oppgang på 1,7 prosent.

- 2020 ble det sterkeste året i boligmarkedet siden rekordåret 2016, uttalte administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer