Kraftig oppgjør med storkjedene: - Hårreisende

Gøril Florvaag har startet landsomfattende opprørsbevegelse mot Black Friday: - En motvekt til «galskapen».

ADVARER: Gøril Florvaag tar et kraftig oppgjør med Black Friday-fenomenet, og mener særlig at norske storkjeder bidrar til å presse selvstendige bedrifter ut av markedet. Foto: Privat
ADVARER: Gøril Florvaag tar et kraftig oppgjør med Black Friday-fenomenet, og mener særlig at norske storkjeder bidrar til å presse selvstendige bedrifter ut av markedet. Foto: Privat Vis mer
Publisert

- De store butikkjedene bidrar i aller høyeste grad til en sakte og smertefull butikkdød for små og uavhengige virksomheter, sier Gøril Florvaag til Børsen.

Hun sikter til den omstridte kjøpsfesten Black Friday, som i nyere tid har utviklet seg til Black Week - og hos enkelte til Black Month. Børsen omtalte nylig at handelsfenomenet har møtt motstand, protester og boikott.

Flere norske bedrifter har valgt å ta sterkt avstand, blant annet fordi salget stopper fullstendig opp i dagene og ukene før selve Black Friday. Kunder venter heller på tilbudsfesten.

- «Galskap»

Dermed taper virksomhetene også verdifull omsetning i det som tradisjonelt sett skal være årets viktigste måneder.

- Når Black Friday kommer så seint som det gjør i år, vil det slå ut på julehandelen, noe som vil føre til enda lavere marginer og flere butikker som kommer til å måtte melde oppbud, framholder Florvaag.

For fem år siden lanserte hun et initiativ på ren dugnad som et opprør mot Black Friday. Det har i dag utviklet seg til å bli noe langt større.

- Som en motvekt til denne «galskapen» oppsto nisjebutikkens dag for fem år siden. Dette er en bevisstgjøringskampanje for å vise verdien og verdiskapingen de selvstendige butikkene står for.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.