Forbrukertilliten nær rekordnivåer:

Kraftig opptur for norsk økonomi

Dyp uro og pessimisme er snudd til optimisme og lysere framtidsutsikter.

OPPTUR: Norske forbrukere er styrket i troen på egen og landets økonomi. Foto: Berit Roald / NTB
OPPTUR: Norske forbrukere er styrket i troen på egen og landets økonomi. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Som Børsen tidligere har omtalt falt nordmenns tro på egen og landets økonomi som en stein da coronakrisa slo inn over Norge.

Nå er situasjonen snudd på hodet. For i løpet av ett år er dyp uro og pessimisme snudd til optimisme og lysere framtidsutsikter, ifølge forbrukertillitsindeksen (CCI) for april.

- Etter et år preget av usikkerhet og pessimisme, spesielt i mars og april i fjor, passerte indeksen nullstreken i desember til et positivt nivå for første gang i 2020. I januar og februar i år lå den rundt nullpunktet, før den i mars styrket seg markant. Den utviklingen fortsetter videre i april, sier Henrik Høidahl, fagsjef for politikk og samfunn i Opinion.

CCI-indeksen er nå utrolige 18,3 poeng høyere enn på samme tid i fjor, da coronakrisa for alvor hadde truffet Norge.

Kraftig opptur for norsk økonomi

- Sterkere enn på lenge

Han forklarer snuoperasjonen med at de to indikatorene landets økonomi og husholdningens økonomi om 12 måneder, sammenliknet med i dag, er vesentlig styrket.

- Troen på landets økonomi om 12 måneder har økt gjennom 2021, og er sterkere enn på lenge, sier Henrik Høidahl i en uttalelse.

Faktisk viser indeksen nå tall som ikke er sett på flere år, og ligger tett opp mot rekordnivåer.

- Denne økte optimisme på vegne av Norges økonomiske situasjon henger sammen med at stadig flere er og blir vaksinert, og at mange enten har sett eller begynner å se slutten på coronasituasjonen med strenge restriksjoner for handels- og næringslivsaktører.

Dette er Forbrukertillitsindeksen:

Forbrukertillitsindeksen er en måling som tar utgangspunkt i et gjennomsnitt av fire ulike indikatorer:

  • Nordmenns vurdering av egen økonomi i dag.
  • Nordmenns tro på egen økonomi om 12 måneder.
  • Forventninger til landets økonomi om 12 måneder.
  • Husholdningenes kjøp av større forbruksgoder om 12 måneder

- Høyeste på fire år

Oppsiktsvekkende er det også at det for første gang på over ti år er flere som tror på bedre tider for landets økonomi enn for egen økonomi.

- Hånd i hånd med Forbrukertillitsindeksen går ofte kjøpsindeksen, som sier noe om sannsynligheten for kjøp av større forbruksvarer, bil, bolig og oppussing kommende 12 måneder. Den samlede kjøpsindeksen er i april på sitt høyeste på fire år, og ikke siden juni 2019 er det flere som har sagt at de vil kjøpe flere større forbruksgoder de kommende 12 månedene, sammenliknet med de 12 siste månedene, sier Høidahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer