Kraftig prisvekst i august

Boligprisene steg med nesten to prosent i august.

Publisert
Sist oppdatert

Boligprisene steg med 1,9 prosent i august. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 1 prosent.

Boligprisene er nå 9,4 prosent høyere enn de var for ett år siden.

Sterkere enn normalt

Det kom fram da Eiendom Norge la fram boligprisstatistikken for august i formiddag.

- Boligprisene i Norge utviklet seg sterkere i august enn det som er normalt for måneden. Prisveksten var markant svakere i Oslo og tilgrensende kommuner enn i landet ellers, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen.

Disse tallene kommer et par dager etter at Obos la fram overraskende tall for Oslo. Tallene viste at prisene på brukte Obos-boliger falt 2,4 prosent fra juli til august, en periode der prisene vanligvis stiger.

- Dette var overraskende og svakere enn ventet, sa sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos.

Obos-fall

Prisfallet kom etter en sterk oppgang i juli, da det ble solgt en høy andel små leiligheter med høyere kvadratmeterpris enn større boliger.

I august var andelen mindre boliger lavere. Dette mener Obos kan forklare noe av prisfallet.

På landsbasis falt Obos-prisene 0,7 prosent i august, mens de er 9,3 prosent opp de tolv siste månedene.

Eiendom Norges tall viser at prisveksten var en helt annen i andre byer. Drammen, Sarpsborg, Fredrikstad, Hamar, Tønsberg, Skien og Porsgrunn hadde en prisvekst på godt over 3 prosent.

- Til tross for oppgangen i august så er den sterke veksten i boligprisene i kjølvannet av corona-pandemien og nullrentebeslutningen i mai 2020 avtakende. Vi venter prisutviklingen vil fortsette å avta utover høsten i takt med at Norges Bank trolig setter opp styringsrenten i september, slår Lauridsen fast.

Kan endre boligetterspørselen

I Oslo har det siden mars vært en svakere prisutvikling sammenliknet med omkringliggende byer.

- Selv om boligprisene i kroner og øre på det sentrale Østlandet er svært høye. Hvis arbeidslivet nå blir varig endret med mer fleksibelt arbeidssted for mange, så vil det trolig få betydning for boligetterspørselen på sikt, sier Lauridsen.

I forkant av fredagens statistikk ventet DNB en nokså flat prisutvikling.

- Våre egne tall viser en svak oppgang i august, og det kan skyldes at vi har solgt mange små leiligheter i storbyene, sier daglig leder i DNB Eiendom, Terje Buraas.

For DNB er aktiviteten nå på samme nivå som i 2019, som defineres som et normalår.

- Den kraftige prisveksten har avtatt, og alt tyder på at vi får en flat prisutvikling utover høsten, og muligens en liten dupp på tampen av året, som ikke er unormalt. Flertallet av boligene selges til rundt prisantydning, sier Buraas.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer