Oslo og gjenåpningsplan

Kraftig refs: - Høl i huet

Utelivsaktør slakter punktet i gjenåpningsplanen.

- FESTEN FORTSETTER ETTER 22: Onsdag kan Oslo-borgere igjen drikke utepils. Utelivsaktør retter imidlertid skarp kritikk mot politikerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- FESTEN FORTSETTER ETTER 22: Onsdag kan Oslo-borgere igjen drikke utepils. Utelivsaktør retter imidlertid skarp kritikk mot politikerne. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Kjære Oslo. Nå skjer det, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) på fredagens pressekonferanse.

I dag er dagen: Oslo kommune går til trinn to i gjenåpningsplanen. Dermed kan flere av hovedstadens kafeer, skjenkesteder og restauranter åpne igjen. Det åpnes for skjenking til klokka 22.

Én dag spiseplikt

De nye nasjonale retningslinjene gjelder først fra torsdag. Dermed blir det én dag med krav om matservering, om man skal drikke alkohol ute i Oslo onsdag.

Fra torsdag 27. mai vil det ikke være spiseplikt ved alkoholservering på utesteder. Nasjonalt utvides skjenketida til 24, men ølkrana i Oslo vil fortsatt stenge klokka 22.

Det blir ikke godt mottatt av alle.

- Langt ifra «jubel og hurra»

- Det blir deilig å kunne åpne og se de ansatte igjen, som er glade for å komme på jobb. Men det er langt ifra bare «jubel og hurra», sier Paal Mangerud til Børsen.

Han er medeier i en rekke populære utesteder i Oslo sentrum, blant annet Blå på Grünerløkka og Internasjonalen ved Youngstorget. Mangerud retter skarp kritikk mot byrådet.

ORIENTERTE: Helseminister Bent Høie orienterte om coronasituasjonen. Video: Dagbladet TV / Regjeringen.no Vis mer

- Festen fortsetter etter 22

«Ikke i sin villeste fantasi» kan han skjønne hvorfor byrådet vil stenge klokka 22. Helst skulle han hatt åpne kraner til 24, som de nasjonale retningslinjene legger opp til.

- Se for deg Oslo på fredag. Da får vi den virkelig store åpninga. Det er meldt knallvær og opptil 25 grader. Så skal det stenge klokka 22. Det er høl i huet å tro at festen ikke fortsetter. Min spådom er at det blir fest i parker, torg og i leiligheter. Uten edru, godt trente voksne som passer på smittevernet.

Mangerud frykter smitteoppblomstring og en ny nedstengning, og spør hva det helsefaglige grunnlaget er for å stenge klokka 22.

- Jeg sier ikke at alle ville dratt hjem klokka 24. Men når det nærmer seg midnatt har mange fått ganske mye mer fest, og det er grunn til å tro at flere vil dra hjemover.

Han baserer uttalelsene på flere tiårs erfaring i utelivsbransjen.

- Klokka 22 er veldig tidlig. Lengre åpningstider vil dessuten føre til at folk drar hjem jevnt over tid, istedenfor at alle er ute samtidig klokka 22.

ÅPNER: De administerende direkørene i Mat og Drikke-gruppen Markus og Joppe Gjelseth er svært klare for å ta i mot folk igjen. Video: Hans Arne Vedlog. Reporter: Stian Drake Vis mer

- Forstår ønsket

Byråd for næring og eierskap, Victoria Marie Evensen (Ap), har blitt forelagt uttalelsene fra Mangerud. Hun svarer i en e-post til Børsen.

- Jeg forstår ønsket om å ha åpent lengre, men vi står fortsatt i en pandemi og vi mener det er riktig å åpne gradvis og forsiktig.

Hun sier hun «oppfatter at det sammenfaller med nasjonale myndigheters tilnærming til gjenåpning».

- Det ligger et signal i å stenge for skjenking klokka 22 og en forventning om at folk følger smittevernreglene selv om sola skinner. Så håper jeg vi klarer å holde smittetallene nede og fortsette gjenåpningen.

Trosset FHI

På fredag sa Evensen at lettelsen ikke gjøres for å tekkes en øltørst befolkning, men for å redde arbeidsplasser.

I den endrede coronaforskriften for Oslo kommune kommer det fram at FHI mente det var best å vente med å åpne skjenkekranene til erfaringene fra 17. mai-feiringen var klare.

- Det er helt riktig at FHI har gitt en vurdering om å utsette åpning av skjenking, og at smittevernoverlegen ønsket å skille mellom utendørs og innendørs skjenking, sa byrådsleder Johansen.

Han viser til at byrådet må ha tiltak som er forholdsmessige, og at smittetallene har gått ned. Også tilliten befolkningen har til reglene, har bidratt til at byrådet fatter et annet vedtak enn det FHI anbefalte.

- Vi oppfattet det som veldig riktig nå å treffe dette tiltaket, sa Johansen.

SLAG I TRYNET: Coronapandemien har fjernet 80 prosent av inntektsgrunnlaget, sier daglig leder ved Tromsø Villmarkssenter Tove Sørensen til Dagbladet. Video: Henning Lillegård. Reporter: Gunnar Hultgreen Vis mer

- Krisen ikke over

Mangerud sier coronaen vil prege utelivet i lang tid.

- Krisen for bransjen er definitivt ikke over, så lenge vi må leve med restriksjoner og ha vesentlig færre gjester og redusert åpningstid, fortsetter han.

Til vanlig er den gjennomsnittlige fortjenesten i utelivet i Oslo mellom 2 og 3 prosent, anslår han.

- Noen lever med halv kapasitet, andre med en fjerdedel. Det blir definitivt mange konkurser framover. Det ser vi ikke før de store regningene forfaller, når den utsatte skatten og momsen skal betales. Regjeringen håver inn på renten på åtte prosent.

Han mener regjeringa har vært «lite villig til å lytte til en samstemt utelivsbransje, som sier ordningen ikke fungerer.»

- Nybø sier at kompensasjonsordningen funker, fordi vi ikke ser færre konkurser enn vanlig, men det stemmer ikke. Vi vil se et drøss med konkurser når regningene skal betales, hevder han.

- Den beste medisinen

Iselin Nybø svarer i en epost til Børsen.

- Den siste tida har aktiviteten tatt seg opp betraktelig, og nå med åpning i Oslo vil vi se ivrige nordmenn som strømmer til barene for å møte venner og kjente over en utepils igjen. Dette er den beste medisinen for næringen, og ting vil nok se lysere ut, sier næringsministeren.

Hun legger til:

- Statens ordninger er ment som nødhjelp. Serveringsnæringen er blant næringene som mottar mest i støtte i den nasjonale kompensasjonsordningen. Nå skal vi også kompensere for tapte varelagre som øl og mat. I tillegg er det bevilget rundt 460 millioner kroner til Oslo kommune som jeg håper de får raskt ut til serveringsbransjen. Staten tar også store deler av kostnadene gjennom utvidende permitteringsordninger. Jeg håper på en god sommer for utelivet, og håper at inntektene vil vokse i takt med det fine været og suget etter utepils.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer