Kraftig refs: «Ødelegg dokumentene»

Varsler gransking av sveitsisk storbank etter «mistenkelig» opprydningsarbeid i kjølvannet av sanksjonene.

MISTENKT FOR Å SKJULE INFORMASJON: Den sveitsiske storbanken Credit Suisse har havnet under lupen til amerikanske myndigheter. Foto: Reuters / Arnd Wiegmann / File Photo / NTB
MISTENKT FOR Å SKJULE INFORMASJON: Den sveitsiske storbanken Credit Suisse har havnet under lupen til amerikanske myndigheter. Foto: Reuters / Arnd Wiegmann / File Photo / NTB Vis mer
Publisert

Det blåser nok en gang opp til storm rundt veggene til en av verdens største private banker, sveitsiske Credit Suisse. Mandag slo den demokratiske kongressrepresentanten Carolyn Maloney full alarm og varslet storstilt gransking av storbanken.

Årsaken er at Credit Suisse har bedt ulike hedgefond og investorer om å «ødelegge dokumenter» med oversikt over de rikeste kundenes verdier. Papirene skal gi innsikt i eierskap rundt yachter, privatfly og eiendommer.

Det skriver Financial Times og CNN.

- Betydelig bekymring

Timingen er i så fall skrekkelig. Som følge av de internasjonale sanksjonene mot Russland, har de fleste banker nå et ansvar for overvåke og blokkere finansielle aktiviteter som kan tilknyttes sanksjonerte oligarker.

«Med tanke på tidspunktet for denne forespørselen og dens innhold, skaper Credit Suisses handling betydelig bekymring for at banken forsøker å skjule informasjon», heter det i et brev fra kongressrepresentant Maloney til bankens toppsjef, Thomas Gottstein.

Ifølge Fortune ønsker ikke Credit Suisse å kommentere saken, men viser til en uttalelse gitt 3. mars.

Tok grep

Den gang bekreftet banken at det hadde gått ut en anmodning om å «ødelegge dokumenter» med konfidensiell kundeinformasjon. Banken presiserte samtidig at dette «på ingen måte var knyttet til innføring av ytterligere sanksjoner, som vi fullt ut slutter oss til.»

Bankens grep åpner imidlertid for mistanke, mener amerikanske myndigheter, som nå krever en redegjørelse fra Credit Suisse innen 11. april.

Det er knyttet «særlig bekymring» til hvorvidt bankens grep er en direkte konsekvens av at Sveits nylig sluttet seg til Vestens sanksjonsregime.

Sveits har lenge vært et viktig finanssentrum for russiske penger. Landet inntok først en nøytral rolle i møte med Vestens straffetiltak mot Russland, før kontrabeskjeden kom i slutten av februar.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

Omfattende lekkasje

En av dem som skal ha tilknytninger til den sveitsiske bankinstitusjonen er den sanksjonerte oligarken Alisjer Usmanov. Han er svartelistet av både EU, USA og Storbritannia, noe som innebærer at alle hans midler og eiendeler skal fryses.

Usmanov skal sitte på intet mindre enn 27 bankkontoer i Credit Suisse, med verdier for i overkant av to milliarder dollar.

Dokument-grepet som nå er i ferd med å blåse opp, føyer seg inn i en lang rekke av uheldige forhold for Credit Suisse.

I februar ble banken gjenstand for en omfattende datalekkasje, der navn på over 30 000 av Credit Suisses kunder og deres bankhemmeligheter fra 1940-tallet og fram til 2010 ble avslørt. Det skrev The Guardian og New York Times.

Ifølge avisene har banken angivelig hatt korrupte politikere, narkotikabaroner og krigsforbrytere som kunder i flere tiår. Credit Suisse avviste samtlige anklager, og mente beskyldningene stammet fra «ufullstendig, feilaktig eller selektiv informasjon» som var tatt ut av sin sammenheng.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer