OECD-rapport:

Kraftige advarsler til Norge

En fersk OECD-rapport fastslår at Norge har kommet seg godt gjennom coronapandemien. Samtidig advarer de om at det er flere skjær i sjøen.

ADVARSEL: OECD mener Norge har håndtert pandemien godt, men trekker fram flere punkter der det er grunn til bekymring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
ADVARSEL: OECD mener Norge har håndtert pandemien godt, men trekker fram flere punkter der det er grunn til bekymring. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Norge har klart seg bra gjennom coronapandemien, mener Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), som tirsdag la fram sin rapport om den økonomiske situasjonen i Norge.

God pandemihåndtering

Dette er den første OECD-rapporten om norsk økonomi siden 2019. Den fastslår at Norge har vært mer suksessfulle enn de fleste andre land, når det gjelder å begrense spredningen og de helsemessige konsekvensene av covid-19.

«Nedgangen i økonomien under pandemien har vært relativt mild. Betydelig finans- og pengepolitisk støtte har hjulpet husholdninger og bedrifter gjennom krisen. Som andre steder har vaksinasjon vært nøkkelen til gjenåpning av økonomien», lyder OECDs dom.

OECD spår at den økonomiske veksten vil være på 3,7 prosent i 2022, og 2,2 prosent i 2023, og fremdeles har vi her til lands det høyeste bruttonasjonalprodukt per innbygger av alle OECD-land,

Men det er ikke bare positive ting å lese om utviklingen i Norge. OECD peker på en rekke områder der de mener Norge står overfor utfordringer.

Lønns-pris-spiral

En av utfordringene er den høye inflasjonen. For selv om det er ventet at noe av kostnads- og prisøkningen vil avta i de kommende kvartalene, så mener OECD det er en klar fare for at man kommer inn i en lønns-pris-spiral.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.