Kraftige reaksjoner mot Rødt-Mimir

Rødt skal denne helgen si ja eller nei til sluttdato for norsk oljeproduksjon. Norge og verden trenger olje i 2040, sier Mimir Kristjansson. Samtidig får han kritikk for å undergrave partiets politikk.

GREAT AGAIN: Mimir Kristjansson får kritikk for å være for mye i media og for å undergrave partiets politikk. Denne helgen kan han vinne fram og fjerne sluttdatoen i Rødts partiprogram. Foto fra Rødts Spleis-kampanje
GREAT AGAIN: Mimir Kristjansson får kritikk for å være for mye i media og for å undergrave partiets politikk. Denne helgen kan han vinne fram og fjerne sluttdatoen i Rødts partiprogram. Foto fra Rødts Spleis-kampanje Vis mer
Publisert

GARDERMOEN (Dagbladet): - Klimapolitikken har nok luftige datoer og mål. Vi trenger ingen sluttdato, men en startdato om når vi skal bremse oljeutvinningen. Å krangle om når det siste oljefeltet skal stenges er lite klokt, sier Mimir Kristjansson.

Rødts landsmøte er spredt for alle vinder. Mens partiledelsen sitter på Gardermoen, er på grunn av coronasituasjonen mange delegater med hjemmefra eller partikontorer rundt om i landet.

Mimir Kristjansson er med fra oljebyen Stavanger og kjemper nå en kamp ingen på landsmøtet tør å spå utfallet av: Vil Rødt fortsatt gå inn for en sluttdato for olje- og gassutvinning på norsk sokkel?

Svaret har så langt vært «ja», men sterke krefter vil snu partiet. Saken debatteres fredag kveld, men det er ventet endringsforslag som gjør at avstemningen blir lørdag kl. 13.30.

- Først og fremst er det dårlig ressursutnytting å stenge alle oljefeltene på samme dag. Skal man stenge et oljefelt man har investert titalls milliarder i selv når det er store verdier igjen?

Nei, sier Kristjansson. Og fortsetter:

- Uansett hva Rødt eller Norge vedtar kommer verden - og Norge - til å forbruke mye olje i 2040.

Kristjanssons kamp for å fjerne Rødts sluttdato møter imidlertid kraftig motstand.

«Drittlei» Kristjansson

Sentralstyremedlem Aled Dilwyn Fisher sa til Aftenbladet forrige uke at han er «drittlei» Kristjansson.

Han trekker blant annet fram at Kristjansson har sagt at han skal feire en fjerning av oljesluttdato med å gi olje- og energiminister Tina Bru (H) ei flaske billig prosecco.

- Det irriterer meg at Mimir Kristjansson sier i Aftenbladet at han jobber langsiktig med å fase ut 90 prosent av all ufornuftig oljepolitikk. Det er lite respektfullt overfor oss som mener vi har en fornuftig oljepolitikk i dag. Og jeg liker ikke stilen når han sier at han skal feire det med å sende en prosecco til Høyres oljeminister når det skjer. Det er lite respektfullt overfor partidemokratiet, sier Fisher til Dagbladet.

Fisher er på landsmøtet som observatør og reagerer også på Kristjanssons tilstedeværelse i media.

- Mimir har en medieprofil som ikke engang Bjørnar Moxnes har - og det fortjener han fordi han er en dyktig journalist og forfatter. Men det er et demokratisk problem i et lite parti med en politiker som har så mye bedre tilgang på media enn andre. Det ansvaret har han strukket veldig langt, sier Fisher, som ikke stoler på at Kristjansson vil være lojal mot partiprogrammet i neste periode.

- Det er bare sluttdato som er oppe til debatt på landsmøtet. Vi er fortsatt mot ny letevirksomhet og han varsler at han ikke kommer til å respektere det i en ny periode. Det mener jeg er svært bekymringsfullt og gjør meg enda mer overbevist om at det er viktig å beholde sluttdatoen. Både fordi det er riktig, men også for å sette en strek, sier Fisher.

Vil øke Mimir-stoffet

Mimir Kristjansson avviser at han ikke vil stå på Rødts program.

- Jeg står sammen med det store flertallet i Rødts landsstyre og programkomité i spørsmålet om oljeslutt. Noen andre forslag om olje har jeg ikke stilt til programmet. Jeg tror det er best vi forholder oss til det vi faktisk er uenige om, framfor å finne på andre ting, sier Kristjansson.

Men når det gjelder Mimir-oppslagene i media kan ikke Rødt-profilen berolige Fisher.

- Generelt mener jeg norske medier skriver altfor lite om Mimir Kristjansson. Målet mitt er å øke andelen Mimir Kristjansson-stoff i mediene med 60 prosent i tiden fram mot valget. Hvis det er et problem for Aled Dilwyn Fisher at Rødts stortingskandidater er for mye i mediene, så foreslår jeg at han tar opp den saken internt i partiet, er Kristjanssons svar.

«Make Statoil Great Again»

En kampanje Fisher ikke ønsker å kommentere er Mimir Kristjanssons T-skjorte-kampanje for å fronte partiets industripolitikk.

«Make Statoil Great Again», «Make NSB Great Again» står det på T-skjortene som er med å finansiere valgkampen der Mimir håper å kapre en stortingsplass.

- Jeg har alltid vært en stolt populist, gliser Kristjansson gjennom telefonen.

- Jeg ser du fikk litt motbør i sosiale medier på å bruke Trump-retorikk?

- Nå må folk få seg litt humør. Dette er ikke noe rasisme eller Trump-støtte. Kom igjen. Det er ei T-skjorte med en morsom vri på et slagord.

- Det er ikke litt kleint en gang?

- Jo, det kan godt hende. Jeg er ikke 17 år lenger, så jeg vet ikke hva som er kleint for tiden.

På nettsida står det ikke «great», men «greit». «Make Norge Greit Again». Det er ikke slik kampanjen skal være, understreker Mimir.

- Det var noen i PK-patruljen som prøvde å dempe det på slutten, men det blir «great», sier Kristjansson og ler.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer