Kraftigste hopp siden 1998:
- Spinnvilt

Forbrukerøkonom i Danske Bank, Thea Olsen, mener det blir krisemøter i norske hjem etter at Norges Bank hevet renta med 0.5 prosentpoeng.

ALVOR: Thea Olsen i Danske Bank sier de økte rentekostnadene er spinnvilt. Foto: Danske Bank
ALVOR: Thea Olsen i Danske Bank sier de økte rentekostnadene er spinnvilt. Foto: Danske Bank Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Renta har steget med 2 prosentpoeng på under ett år. Det er den kraftigste renteoppgangen siden 1998. Dette biter, sier forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank til Børsen.

Hun legger til at forskjellen fra 24 år siden og nå, er at den gang kom rentehevingen fra et allerede høyt nivå. Nå skjer det fra null-rente.

SISTE: Norges bank offentliggjør rentebeslutning og Pengepolitisk rapport. Video: Norges Bank Vis mer

- Krisemøter

Olsen slår fast:

- Nå blir det krisemøter i norske hus og hjem. Forbruket må strammes inn. Vi er blitt bortskjemte med lav rente i lang tid. Nå er det alvor, understreker Olsen.

- I tillegg til dette, må husholdningene håndtere høye strømkostnader og prisøkninger på mat og drivstoff. Derfor svir det ekstra, understreker Olsen.

Hun er alvorlig bekymret for konsekvensene, og setter opp følgende regnestykke:

- I løpet av et år har en husholdning med fem millioner kroner i lån fått økte rentekostnader på 80 000 kroner i året. Det er spinnvilt, sier hun.

- Må dreie tankegangen

Forbrukerøkonomen kommer med et tydelig råd på tampen:

- Gjennom to år med pandemi, har vi brukt mye penger og sagt til oss selv at «jeg fortjenter det». Nå må vi dreie tankegangen i en annen retning til: «Er det verdt det?» - sier Thea Olsen.

Torsdag formiddag presenterte Ida Wolden Bache Norges Banks nye styringsrente, og la fram bankens pengepolitiske rapport.

Rentehevingen er Norges Banks forsøk på å få bukt med inflasjonen i landet, som i august lå på 6,5 prosent. Styringsrenten i Norge ligger etter rentehevingen på 2,25 prosent, noe som er det høyeste nivået siden 2011.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer