Kraftigste på 40 år

Hver gang denne kurven har vært under null de siste 70 årene, har det blitt resesjon. Nå er den på sitt svakeste på over 40 år.

INVERTERT: Denne kurven viser forholdet mellom statsobligasjoner på to år og ti år. Når den er under streken, sier vi at rentekurven er invertert. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis
INVERTERT: Denne kurven viser forholdet mellom statsobligasjoner på to år og ti år. Når den er under streken, sier vi at rentekurven er invertert. Foto: Federal Reserve Bank of St. Louis Vis mer
Publisert

- Vi nærmer oss den perioden hvor vi normalt skal bevege oss mot resesjon, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, til Børsen.

Han snakker om noe som kan høres veldig tørt og teknisk ut - invertert rentekurve - men noe mer treffsikker indikator på at amerikanerne står foran en resesjon, har man ikke.

Ikke sett siden 1981

Det hele dreier seg om statsobligasjoner, som er verdipapirer utstedt av staten som investorer kan kjøpe. Det er i realiteten et lån til staten.

Disse obligasjonene har forskjellige varighet, og vanligvis vil en obligasjon på ti år ha høyere renter enn en obligasjon på to år.

Rentekurven viser renten på tiårige obligasjoner minus toårige obligasjoner. Nå er den, ifølge Federal Reserve Bank of St. Louis, på -1,08. Det er det svakeste tallet siden 1981, og klart svakere enn både under coronakrisen og finanskrisen.

Det betyr at renten på toårige obligasjoner i USA er markant høyere enn på de tiårige - vi sier da at rentekurven er «invertert».

Hver gang rentekurven har invertert de siste 70 åra, har det betydd resesjon - altså økonomisk nedgang over en periode på mer enn seks måneder.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.