Fellesforbundets landsmøte

Kraftsmell for Støre

Flertallet i redaksjonskomiteen under Fellesforbundets landsmøte sier nei til EUs fjerde energipakke, etter det Børsen erfarer.

TAP: Ap leder Jonas Gahr Støre på Fellesforbundets landsmøte sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: Vidar Ruud / NTB
TAP: Ap leder Jonas Gahr Støre på Fellesforbundets landsmøte sammen med Fellesforbundets leder Jørn Eggum. Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter det Børsen har fått vite, går et knapt flertall i redaksjonskomiteen under Fellesforbundets landsmøte inn for å avvise EUs fjerde energipakke.

Dersom LOs største forbund i privat sektor skulle slutte seg til innstillingen, vil det være et stort nederlag for Arbeiderpartiet, som ønsker å knytte Norge tettere til EUs klima- og miljøsamarbeid.

Fra før av har Ap store problemer innad i regjeringen med at Senterpartiet sier et tydelig nei til å slutte Norge tettere til EUs energipolitikk.

Avviser nederlag

Fellesforbundets leder, Jørn Eggum, mener utfallet før avstemningen i morgen er helt åpent.

Selv står Eggum brast med statsminister Jonas Gahr Støre, som kom med klare advarsler til Fellesforbundets landsmøte om et Acer-nei da han snakket til forsamlingen tidligere i dag.

Samtidig avviser Eggum at et Acer-nei fra landsmøtet vil være noe stort nederlag.

- Det er ganske uvisst hva resultatet blir når det skal stemmes i morgen. Det kan bli ganske jevnt. Det kan gå begge veier, og jeg lever fint med begge utfall. Det er stor skepsis her til den fjerde energimarkedspakken, på samme måte som det er skepsis innad i regjeringen, sier Eggum til Børsen.

Jobbe for begge utfall

- Men det kan gå mot et solid nederlag for Ap-ledelsen og for deg?

- Jeg stiller til gjenvalg seinere i dag, og jeg er tydelig på at jeg vil jobbe for det landsmøtet vedtar i morgen, uansett utfall. Men jeg er også tydelig på at jeg ikke ser de problemene som mange mener vi har med å være en del av Acer. Jeg er tydelig på at jeg ønsker at det kan fortsette, sier Eggum.

Han legger til at advarslene så langt ikke har vist seg å slå til.

- Vi har jo ikke sett noe pålegg derfra om at vi skal bygge kabler til andre land. Jeg deler ikke den redselen, sier Eggum.

Han legger til at han ser på et eventuelt Acer-nei som en utsettelse fra Fellesforbundets side.

Eggum minner også om hvordan mange mente det blåste en sterk vind mot EØS-avtalen under forrige landsmøte.

- Ni av ti på talerstolen ga uttrykk for å si nei til EØS-avtalen. Under avstemningen fikk de en tredjedels flertall. Et flertall i komiteen er altså ikke automatisk det samme som et flertall i salen. Spenningen vil leve helt til avstemningen, sier Eggum til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer