Streik på Olivia

Krangler om alt: - Unødvendig

Partene i streiken ved Olivia er ikke engang enige om hvor mange som jobber i den italienske restauranten.

STREIK: Den italienske restauranten Olivia i Hegdehaugsveien er rammet av streik, men holder fortsatt åpent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STREIK: Den italienske restauranten Olivia i Hegdehaugsveien er rammet av streik, men holder fortsatt åpent. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg reagerer på at det er blitt brukt så harde ord. Måten de har omtalt oss på. Det blir unødvendig krast, sier Fredrik Remmen til Børsen.

42-åringen er daglig leder og styreleder i Olivia-konsernet, der Fellesforbundet har tatt ut et 20-talls medlemmer til streik ved restauranten i Hegdehaugsveien.

Blant de harde ordene Remmen reagerer på, er Fellesforbundets påstander om at Olivia-ledelsen har forsøkt å få ansatte til melde seg ut av fagforeningen under trusler og press.

Tyr til påstand

- Det faller på sin egen urimelighet, sier Remmen.

- Dette er kanskje en påstand de tyr til når de ser at mange ønsker å melde seg ut, fordi de er fornøyd med den avtalen de allerede har hos oss, tilføyer han.

Ifølge Remmen ønsker 85 prosent av de ansatte ved Olivia i Hegdehaugsveien å jobbe under den lokale husavtalen.

- Hadde flertallet ønsket en tariffavtale inngått med Fellesforbundet, så ville det ikke vært noe å lure på. Men når det er så få som 15 prosent, så blir det feil om den lille minoriteten skal trumfe den store majoriteten, sier Olivia-toppen.

Krangler om antall

En av mange ting Olivia og Fellesforbundet strides om, er hvor mange som reelt jobber ved den italienske restauranten i en av Oslos travleste handlegater.

Fellesforbundet mener at deres drøyt 20 streikende medlemmer utgjør over halvparten av staben, og at resten er ledelse og høyere stillinger.

BURGUND-SLIPP: Dagen mange vinfanatikere har ventet på har kommet - og det bys opp til kaosscener på Vinmonopolet. Video: Christina H. Korneliussen / Dagbladet Vis mer

Olivia i Hegdehaugsveien er én av kjedens fem restauranter i Oslo. De øvrige hovedstadsrestaurantene ligger på Aker Brygge, Egertorget, Tjuvholmen og Østbanehallen.

I tillegg finnes kjeden i Trondheim, Bergen, Stavanger, Lillestrøm, Bodø og Sandnes. Olivia er eid av det Jersey-registrerte Herkules Capital.

Restauranten i Hegdehaugsveien har holdt åpent siden streiken startet onsdag. Men gjestene må nå forsere streikende og støttende fra Fellesforbundet som har tatt oppstilling på fortauet utenfor, ikledd gule streikevester.

Scorer høyt

Remmen avviser at Olivia har motarbeidet en tariffavtale.

- Men flertallet hos oss ønsker husavtalen, som har fungert godt siden 2012. Den er skreddersydd for Olivia, og inneholder elementer som belønner medarbeidere som tar ansvar, øker kompetanse og blir hos oss over tid. Her er vår avtale bedre enn tariffavtalen, hevder Remmen.

Ifølge Remmen scorer Olivia helt i Norgestoppen på medarbeiderundersøkelser.

- Jeg tror ikke det hadde vært mulig uten at folk er fornøyd både med vilkår og jobbmiljø, sier Remmen til Børsen.

- Gjør utrolig mye

Olivia-toppsjefen sier at det ikke er mulig å sy sammen en avtale som bygger på tariffavtalen, med tilleggselementer fra husavtalen, som en slags beste av to verdener-variant.

- Det må velges, man kan ikke få både i pose og sekk. Vi gjør utrolig mye for våre medarbeidere, og det er nok en grunn til at så mange både velger å komme til oss og å bli. Det handler om å skape en kultur der folk kan utvikle seg, mener Remmen.

Han sier at forhandlingene med Fellesforbundet har vært krevende, ikke minst fordi ansatte har spurt ledelsen om hjelp etter at de ikke har fått lov til å melde seg ut.

Er du lei av at pizzarestene du varmer opp ikke blir helt optimale, og at bunnen ikke blir sprø? Da bør du ta en titt på dette tipset. Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

- Det er jo leit, at man skal være bundet til å være med på noe man ikke ønsker. Altså, det er helt greit å være medlem av Fellesforbundet. Men da må det også være helt greit å ikke være medlem. Den organisasjonsretten må jo gjelde begge veier, sier Fredrik Remmen til Børsen.

- Finner ikke på

Fellesforbundet avdeling 10 organiserer ansatte i hotell, servering og uteliv i Oslo og Akershus. Avdelingsleder Merethe Solberg avviser at de tyr til påstander om trusler og press uten å ha hold for det.

- Det er jo ikke noe vi bare finner på. Jeg har også selv vært vitne til dette under streikevakt, da ledelsen argumenterte med et av våre medlemmer og avsluttet med «husk at det er vi som har betalt sommelierutdannelsen din».

- Er det en trussel?

- Jeg oppfatter det helt klart som press.

STREIK: Klubbleder Kasim Shah er villig til å streike for å få tariffavtale ved Olivia. Her omkranset av støttespiller Lilian Knudsen fra Fellesforbundet og leder av Fellesforbundets avdeling 10, Merethe Solberg. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
STREIK: Klubbleder Kasim Shah er villig til å streike for å få tariffavtale ved Olivia. Her omkranset av støttespiller Lilian Knudsen fra Fellesforbundet og leder av Fellesforbundets avdeling 10, Merethe Solberg. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

- Remmen viser til at deres husavtale virker motiverende og belønner initiativ og ansvar, noe de ansatte ønsker?

- Olivia har høy turnover, i likhet med bransjen. De som har vært lengst på Olivia i Hegdehaugsveien er kokkene, altså de som nå streiker for høyere lønn, rett til fri for å gå til legen, mer ferie og feriepenger og mer forutsigbarhet framfor en avtale som kan endres over natta og uten forhandlinger, sier Solberg.

Hun mener videre at høy score på medarbeiderundersøkelser kan henge sammen med at ansatte frykter for konsekvensene dersom de svarer negativt.

- Organisasjonsretten må vel gå begge veier, slik Olivia påpeker?

- Nå er vi i en konflikt, og da kan man ikke bare … Vi vet at arbeidsgivere i en slik situasjon kan forsøke å presse noen til å melde seg ut. I en konflikt er det naturlig at den som har meldt seg inn, er med på å bære konflikten, sier Solberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer