Krangler om bistand: Er dette luksus?

Bistandseksperter krangler om dette hotellet i Mosambik er «luksus» eller bare «innkvartering». Nå vil Sylvi Listhaug (Frp) ha klare svar fra statsråden om den norske bistanden som har gått til hotellet.

ETTERLYSER SVAR: «Statsråden svarer ikke på spørsmålet mitt om skattebetalernes penger har gått med til å bygge et firestjerners hotell som beskrives som "with high standards of quality of comfort"», skriver Sylvi Listhaug. Nå får hun et nytt svar - gjennom Børsen. Illustrasjon: africancentury/Tripadvisor

ETTERLYSER SVAR: «Statsråden svarer ikke på spørsmålet mitt om skattebetalernes penger har gått med til å bygge et firestjerners hotell som beskrives som "with high standards of quality of comfort"», skriver Sylvi Listhaug. Nå får hun et nytt svar - gjennom Børsen. Illustrasjon: africancentury/Tripadvisor


Vis mer
Publisert

Norfunds investering på 33 millioner bistandskroner i et leilighetshotell og andre fasiliteter tilrettelagt for gassindustrien i Mosambik vekker sterke reaksjoner fra eksperter og politikere.

Slik Dagbladets finansnettsted Børsen skrev 13. oktober beskriver hotellet seg som «en oase av komfort og sikkerhet» i en region med enorme gassforekomster: Lutfattige, krigsherjede Cabo Delgado.

- Bør ta lærdom

Leilighetshotellet, Palma Residences, tilbyr opp til to-soveroms villaer med moderne fasiliteter, til døgnpriser fra 190 til 380 dollar (3500 kroner). Her er bar, restaurant og svømmebasseng - alt godt bevoktet 24 timer i døgnet.

Børsens artikkel har ført til heftig ordveksling mellom bistandseksperter og det statlige bistandsfondet Norfund, og til en krangel om dette er «luksusfasiliteter» eller bare «innkvartering».

FUSION CUISINE: Palma Residences reklamerer med blant annet en utmerket restaurant med fokus på såkalt «fusion cuisine». Illustrasjon: africancentury.co.mz
FUSION CUISINE: Palma Residences reklamerer med blant annet en utmerket restaurant med fokus på såkalt «fusion cuisine». Illustrasjon: africancentury.co.mz Vis mer

Nå ber Sylvi Listhaug (FrP) om klarere svar fra utviklingsminister Dag Inge Ulstein (KrF).

«Når det stilles spørsmålstegn ved om norske bistandskroner har gått med til å bygge luksushotell, så forventer vi at statsråden sørger for at Norfund går prosjektet nærmere etter i sømmene og trekker lærdom av det som har skjedd», skriver hun til Børsen.

Skatteparadis-investering

- Fullstendig feilbruk av skattepenger, sa Listhaug til Dagbladet etter den første artikkelen om Norfunds investering i African Century Real Estates (ACRE).

Det er ACRE som eier Palma Residences. Selskapet leier også ut kontorfasiliteter i Cabo Delgado, og utvikler ifølge hjemmesida et «prestisjefylt» kjøpesenter og to næringsparker.

Også Marianne Marthinsen (Ap) reagerte på investeringen, og var kritisk til at den er gjort via skatteparadiset Mauritius.

Nå har de to fått svar på sine skriftlige spørsmål til statsråden i Stortinget.

- Framtidsrettet

«Hvis disse investeringene blir lønnsomme på sikt og skaper jobber for lokalbefolkningen, skatteinntekter og varige verdikjeder for innkjøp av varer og tjenester lokalt, og dermed produksjon, vil dette være en fremtidsrettet investering», skriver Dag Inge Ulstein til Listhaug.

KRITISK: Marianne Marthinsen (Ap) er kritisk til at en Norfund-investering på 33 millioner kroner i Mosambik er gjort via skatteparadiset Mauritius. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
KRITISK: Marianne Marthinsen (Ap) er kritisk til at en Norfund-investering på 33 millioner kroner i Mosambik er gjort via skatteparadiset Mauritius. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix Vis mer

Ifølge ham er det dokumentert god utviklingseffekt av slike investeringer.

Marthinsen får følgende svar på hva statsråden har gjort for å sikre at Norfunds virksomhet bidrar til å bekjempe skatteunndragelse:

«Norfund oppgir at de ikke investerer i selskaper som driver aggressiv skatteplanlegging eller deltar i kunstige ordninger for å redusere beskatning, eller der det er vesentlig risiko for at en partner eller et selskap vil drive med skatteomgåelse.»

«Ikke luksushotell»

Men Listhaug er ikke fornøyd, og etterlyser mye tydeligere svar fra Ulstein.

«Statsråden svarer ikke på spørsmålet mitt om skattebetalernes penger har gått med til å bygge et firestjerners hotell som beskrives som "with high standards of quality of comfort"», skriver hun til Børsen.

UNNGÅR AGGRESSIV SKATTEPLANLEGGING: «Norfund oppgir at de ikke investerer i selskaper som driver aggressiv skatteplanlegging eller deltar i kunstige ordninger for å redusere beskatning», svarer utviklingsminister Dag Inge Ulstein til et spørsmål fra Marianne Marthinsen (Ap). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
UNNGÅR AGGRESSIV SKATTEPLANLEGGING: «Norfund oppgir at de ikke investerer i selskaper som driver aggressiv skatteplanlegging eller deltar i kunstige ordninger for å redusere beskatning», svarer utviklingsminister Dag Inge Ulstein til et spørsmål fra Marianne Marthinsen (Ap). Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Listhaug understreker at hun er positiv til at utviklingsland får utvikle petroleumsressurser, og til oljeinvesteringer hvis det kan bidra til utvikling.

«Men luksushotell mener vi ikke skattebetalernes penger skal brukes til å bygge», skriver hun.

Ulstein svarer - igjen

Børsen har lagt Sylvi Listhaugs synspunkter fram for utviklingsministeren.

I sitt epost-svar skriver han at «forvaltningen av fondet og selskapets drift ivaretas av selskapets styre og ledelse. Den statlige eierstyringen av Norfund skjer innenfor overordnede rammer, som er fastsatt i lov og forskrifter og de statlige eierstyringsprinsippene».

Han forteller også at han har «hatt et møte med styreleder og administrerende direktør i Norfund der jeg fikk en grundig gjennomgang av denne konkrete investeringen.»

- Ikke luksusfasiliteter

Ifølge Norfund er det ikke snakk om luksus.

«Investeringen dreier seg ikke om luksusfasiliteter, men om innkvarteringsfasiliteter (Palma Residences) primært basert på langtidsleie som gir leietakere et tilbud i tråd med vestlige krav, det vil si forutsigbar tilgang til vann, sikkerhet, strøm og andre tekniske fasiliteter, og et industriområde for produksjon, inklusive kontorer, lager, etc. (Palma Business Park)», skrev Norfunds sjefsøkonom Ola Nafstad nylig på nettsidene til fagbladet Bistandsaktuelt.

Der har Børsens artikkel skapt heftig debatt.

Nafstads innlegg var et svar til professor Helge Rønning ved Universitetet i Oslo og seniorforsker Aslak Orre ved CMI.

I et tidligere innlegg spurte de to om investeringen bidrar til «utviklingsprosjekter som kommer en fattig befolkning til gode».

- IKKE LUKSUSHOTELL: «Luksushotell mener vi ikke skattebetalernes penger skal brukes til å bygge», skriver Sylvi Listhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB
- IKKE LUKSUSHOTELL: «Luksushotell mener vi ikke skattebetalernes penger skal brukes til å bygge», skriver Sylvi Listhaug. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Useriøst

Denne uka var de tilbake med et svar til Nafstad.

«Når African Centuries' egen hjemmeside beskriver Palma Residences som et firestjerners Apartment hotel «with high standards of quality of comfort», virker det nesten useriøst når Nafstad forsøker å omdefinere det fra et hotell til «innkvartering» for gassutbyggerne», skriver de i Bistandsaktuelt.

LEVERANDØR FOR GASS-SELSKAPER: «Akkreditert leverandør for Anadarko og Eni», reklamerer Palma Residences på sine nettsider. Illustrasjon: Palmalodge.com
LEVERANDØR FOR GASS-SELSKAPER: «Akkreditert leverandør for Anadarko og Eni», reklamerer Palma Residences på sine nettsider. Illustrasjon: Palmalodge.com Vis mer

De mener luksusnivået uansett ikke er avgjørende, og synes Norfund virker lite interessert i å gi opplysninger om hva som er «oppnådd med investeringen på 33 millioner kroner i den mosambikiske underavdelingen av det Mauritiusbaserte selskapet African Century Real Estates (ACRE)».

Børsen har spurt Norfund om dette, og fått svar fra leder samfunnskontakt Per Kristian Sbertoli:

- Høy risiko

«ACRE (har) i dag mer enn 100 ansatte, en tredjedel av dem er kvinner, og 93% av dem er basert i Cabo Delgado. Selskapet har blant annet etablert en snekkerbedrift i Palma som bygger innredninger til prosjektene, i stedet for at disse importeres.»

Han skriver at det langsiktige målet er at eiendomsutviklingen skal legge til rette for næringsvirksomhet som skaper ytterligere lokale jobber når eller hvis planlagte gass-anlegg kommer i drift.

«Det er for tidlig å konkludere på samlet utviklingseffekt av investeringen, nettopp fordi risikoen fortsatt er høy, ikke minst som følge av politisk uro», skriver Sbertoli.

Han skriver at Norfunds første investering ble gjort i 2015, da det var ventet at gassressursene i Mosambik ville utvikles relativt raskt, men at dette har blitt sterkt forsinket på grunn av innenrikspolitiske utfordringer i Mosambik, globale endringer i gass-markedet og lokale uroligheter i området - i tillegg til effekten av Covid-19.

Norfund og Mosambik

13. oktober skrev Dagbladet om det statlige bistandfondet Norfunds investering på 33 millioner kroner i African Century Real Estates (ACRE).

Selskapet driver et leilighetshotell og utleiefasiliteter tilrettelagt for gassindustrien i den lutfattige, krigsherjede Cabo Delgado-regionen i Mosambik.

Norfunds investering har fått krass kritikk fra blant andre forskningsleder Espen Villanger ved Chr. Michelsens institutt (CMI), som mener det er«meningsløst å bruke bistandspenger på investeringer som dette, som private selskaper åpenbart er interessert i å gjennomføre uten bistand» - noe Norfund avviser.

Ifølge Norfund har investeringen skapt lokale arbeidsplasser som gjør det mulig å arbeide seg ut av fattigdom.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer