Stor avstand i budsjettforhandlingene på Stortinget:

Krangler om olje og skatt

Det var lenge god progresjon i budsjettforhandlingene mellom regjeringen og SV, men nå har prosessen gått i stå. Statsminister Jonas Gahr Støres tur til Dubai torsdag brukes som en slags deadline av regjeringspartiene.

FORHANDLER: Kari Elisabeth Kaski (SV), Ole André Myhrvold (Sp) og Eigil Knutsen (Ap) under budsjettforhandlinger mellom regjeringspartiene og SV. Foto: Cornelius Poppe / NTB
FORHANDLER: Kari Elisabeth Kaski (SV), Ole André Myhrvold (Sp) og Eigil Knutsen (Ap) under budsjettforhandlinger mellom regjeringspartiene og SV. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

STORTINGET (Dagbladet): - Det er stor avstand på vesentlige punkter for oss, sier SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski på vei inn i forhandlingsmøte om statsbudsjettet med regjeringspartiene.

- Det gjelder omfordeling, våre ambisjoner om å forbedre kjøpekraften til folk, og ambisjoner om å kutte klimagassutslipp, sier hun.

Partene beskriver fortsatt forhandlingsklimaet som godt, og at de hadde god framgang tidlig i forhandlingene.

Møtet mellom SV og regjeringspartiene Ap og Sp på Stortinget startet klokka 12.30 i dag. Dette vil avgjøre om det er grunnlag for å lande budsjettet før statsminister Jonas Gahr Støres (Ap) planlagte tur til klimatoppmøtet i Dubai i morgen.

Støre-tur som press

Partilederne sitter ikke selv i forhandlingene, men det er vanlig at de siste, vanskelige sakene må løftes opp på partiledernivå for å komme i havn med budsjettet.

Etter det Dagbladet erfarer, brukes Støres Dubai-tur som en slags taktikk fra regjeringspartiene for å få SV til å skynde seg med å komme dem i møte. SV vil imidlertid ikke forholde seg til dette.

- Vi blir ferdige når vi blir ferdige, og det er når SV har en god nok avtale til å stemme for budsjettet, sier Kari Elisabeth Kaski til Dagbladet.

HEKTISK: Kari Elisabeth Kaski (Sv) på vei inn til budsjettforhandlinger med regjeringspartiene. Foto: Cornelius Poppe / NTB
HEKTISK: Kari Elisabeth Kaski (Sv) på vei inn til budsjettforhandlinger med regjeringspartiene. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer

- Må partilederne inn i forhandlingene på noe tidspunkt?

- Det vil alltid være naturlig at partilederne kommer inn på et tidspunkt. Det handler gjerne om enkeltspørsmål. Det er fortsatt for stor avstand til at vi er der at vi snakker om å løfte forhandlingene opp til partilederne, sier Kaski.

- SV har ikke dårlig tid. Vi er opptatt av å få en budsjettavtale som kutter utslipp og som er omfordelende, legger hun til.

Skatteløfte

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum lovte tidligere i år at det ikke blir noen nye store skattegrep i 2024.

Det forholder ikke SV seg til. De ønsker blant annet en skatt på bankenes store overskudd.

Dersom regjeringen skal holde sine løfter, må de dermed finnen annen inndekning for å komme SV i møte.

Bruk av mer oljepenger sees på som ekstra vanskelig i ei tid da regjeringens pengebruk følges med argusøyne med tanke på budsjettimpulsen: Om statens pengebruk er så høy at den virker inflasjonsdrivende, og dermed forlenger perioden der det er nødvendig med høye renter.

- God stemning

- Det er konstruktiv og god stemning, så er det selvsagt også ting som er krevende. Jeg opplever at vi har respekt for hverandre og jobber for å finne løsninger vi kan stå i sammen om, sier Senterpartiets forhandlingsleder Ole André Myhrvold til Dagbladet.

Han vil ikke utdype hvilke punkter som er krevende.

- SV vil sette sitt avtrykk på budsjettet med miljø og rettferdig fordeling. Vil dere sørge for at de blir fornøyd?

- Vi mener vi har lagt fram et godt budsjett, så har selvsagt SV noen krav. Vi trenger SV for å få flertall på dette, det betyr at de selvsagt skal sette sitt trykk på det, sier Myhrvold.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson Eigil Knutsen sier at det vanskeligste i forhandlingene er helheten.

- Vi er enige om hovedretningen i budsjettet, at vi skal redusere forskjeller og ta vare på folk i vanskelige og krevende tider.

På spørsmål om framdrift, svarer Knutsen kort:

- Budsjettet skal vedtas mandag.