Krangler om regninga: Arrestert sjeik avbestilte Brynestad-yacht

Drømmecruiset måtte avlyses da en saudisk mogul ble arrestert. Nå har striden med Atle Brynestads utleieselskap nådd retten.

DRØMMECRUISE AVLYST: En av Saudi-Arabias rikeste, sjeik Saleh Abdullah Kamel, avlyste et cruise med den Atle Brynestad-eide yachten «Seadream II», som på bildet ses sammen med tvillingskipet «Seadream I». Nå har en krangel om regninga havnet i retten. Foto: SeaDream Yacht Club
DRØMMECRUISE AVLYST: En av Saudi-Arabias rikeste, sjeik Saleh Abdullah Kamel, avlyste et cruise med den Atle Brynestad-eide yachten «Seadream II», som på bildet ses sammen med tvillingskipet «Seadream I». Nå har en krangel om regninga havnet i retten. Foto: SeaDream Yacht Club Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ulykken kom ikke alene for sjeik Saleh Abdullah Kamel. Den 4. november 2017 ble den styrtrike, saudiske bankmannen arrestert og fikk kontoer og eiendeler frosset.

Dermed så han seg nødt til å utsette og senere avlyse et privat, to ukers drømmecruise med yachten «Seadream II» som opprinnelig skulle hatt avgang fra Monte Carlo sommeren 2018.

ISLAMSK BANKMANN: Saleh Kamel er en av Saudi-Arabias rikeste. Her er han sammen med britenes prins Charles under en islamsk bank- og utviklingskonferanse i London i mai 2004. Foto: NTB Scanpix
ISLAMSK BANKMANN: Saleh Kamel er en av Saudi-Arabias rikeste. Her er han sammen med britenes prins Charles under en islamsk bank- og utviklingskonferanse i London i mai 2004. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Og på toppen av det hele: Yacht-selskapet SeaDream Yacht Club Limited (SYCL) på Bahamas, eid av nordmannen Atle Brynestad (64), ville ikke refundere allerede innbetalt leie.

«Urettmessig berikelse», hevdes det i en nylig innsendt stevning i Miami mot Brynestads selskap.

Grunnla islamske banker

Atle Brynestad er kjent som gründer av Smart Club-kjeden og mangeårig eier av blant annet Porsgrunds Porselænsfabrikk, Hadeland Glassverk og det Miami- og Oslo-baserte yachtselskapet SeaDream. Kapital rangerte ham i år som Norges 268. rikeste med en formue på 1,2 milliarder kroner.

Heller ikke sjeik Saleh Abdullah Kamel (78) er noen hvemsomhelst.

Som styreformann og grunnlegger av Dallah Al-Baraka, et av Midt-Østens største forretningskonglomerater, er han en av Saudi-Arabias aller rikeste. Han er også kjent som en pionér i opprettelsen av islamske banker.

Da han ble satt i arrest i november 2017 ble han en av flere hundre pågrepne, ifølge New York Times. Blant disse var mange av Saudi-Arabias rikeste menn, som i månedsvis ble sperret inne på luksushotellet Ritz-Carlton i hovedstaden Riyadh.

FORRETNINGSMANN: Atle Brynestad er kjent blant annet som mangeårig eier av Porsgrunds Porselænsfabrikk og Hadeland Glassverk. Her på et bilde fra 2008. Foto: Thomas Rasmus Skaug
FORRETNINGSMANN: Atle Brynestad er kjent blant annet som mangeårig eier av Porsgrunds Porselænsfabrikk og Hadeland Glassverk. Her på et bilde fra 2008. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

Mens hensikten offisielt var å få slutt på korrupsjonen, skrev New York Times at aksjonen virket som «det siste trekket for å konsolidere kronprins Mohammed bin Salmans makt».

- Over 1 mill. dollar betalt

Både før og etter at Saleh Kamel slapp ut i januar 2018, fikk arrestasjonen en rekke ringvirkninger.

Nyhetsbyrået Bloomberg nedjusterte i år den beregnede formuen hans fra 3,7 milliarder til tre milliarder amerikanske dollar. På det tidspunktet hadde blant annet aksjene hans i den arabiske mediegiganten MBC blitt overtatt av staten, ifølge Bloomberg.

I april i år kansellerte han hele turen med drømmeskuta til Brynestad. Planen inntil da hadde vært å la cruiset gå av stabelen med avgang fra Roma den 13. august.

Ifølge stevningen har Kamel innbetalt over én million dollar - som tilsvarer ni millioner kroner - av en totalpris på nærmere 1,7 millioner dollar.

«Til dags dato har de saksøkte nektet å refundere noe», står det i stevningen med krav om tilbakebetaling som ble sendt inn 25. oktober i år.

- Skal avgjøres i Oslo

«Ved å selge cruiset til individuelle passasjerer, kan SeaDream faktisk ha tjent mer penger enn det ville ha gjort hvis Mr. Kamel hadde vært i stand til å gjennomføre cruiset», hevdes det i stevningen.

Søksmålet ser fram til nå ikke ut til å ha vært omtalt i noen medier, kanskje fordi Kamel selv ikke er saksøker, men en medarbeider som har fått alle rettigheter til å gjennomføre søksmålet.

Dagbladet har ikke fått svar fra Brynestad-selskapet SYCL på flere e-post- og telefonhenvendelser.

I et rettslig tilsvar til stevningen krever SYCL at den skal avvises, med henvisning til en klausul i leiekontrakten om at uenigheter skal avgjøres av en voldgiftsrett i Oslo.

«Det hele koker ned til at saksøkeren vil ha refundert innbetalinger som fulgte charter-avtalene. Og saksøkte støtter seg til erstatningsklausulen i charteravtalene for å tilbakeholde midlene», står det i tilsvaret.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer