Russiske aksjer:

Krasjlanding: «Verdens verste»

Russiske aksjer styrer mot et historisk bunnivå i 2022. - Det er dystre utsikter, sier valutaanalytiker.

JUMBOPLASS: Etter at Russland invaderte Ukraina i februar, har russiske aksjer blitt rammet av tunge resultatfall. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB
JUMBOPLASS: Etter at Russland invaderte Ukraina i februar, har russiske aksjer blitt rammet av tunge resultatfall. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det russiske aksjemarkedet går mot sitt verste år siden finanskrisen i 2008. Putins krig i Ukraina har ført til en krasjlanding på Moskva-børsen og russiske aksjer er nå «verdens verste» målt i prestasjon, skriver Bloomberg.

Den rubeldominerte hovedindeksen MOEX har falt 44 prosent i år. Man må 14 år tilbake i tid for å finne et så dramatisk fall. RTS-indeksen, der aksjene verdisettes i dollar, har også gått med i dragsuget, med et fall på 35 prosent.

- Det er rett og slett fordi utenlandske investorer er tvunget til å selge seg ut, å skrive ned til null, sier Anders Johansen, sjefsstrateg i Danske Bank, til Børsen.

- Det er heller ingen nye penger fra institusjonelle investorer som går inn der nå. Enten av risikohensyn, eller etiske og ESG-hensyn (miljø- , sosiale- og forretningsetiske forhold, red.anm.). Man ønsker ikke å investere i et sånt marked, legger han til.

Og verre kan det bli, ifølge valutaanalytiker Piotr Matys.

- Det er dystre utsikter for russiske aksjer, fordi vestlige sanksjoner begynner å tynge landets økonomi, sier Piotr Matys ved Intouch Capital til Bloomberg.

- Dårlige resultater

Han forklarer at de strenge sanksjonene fra Vesten er mye av årsaken til det brutale aksjefallet. Tidligere denne måneden banket også EU og G7 gjennom et pristak og importrestriksjoner på russiske olje.

Det bidro til ytterligere aksjefall for de russiske olje- og gassgigantene Lukoil og Gazprom. MOEX-tungvekterne noterer en nedgang på henholdvis 30 og 53 prosent i år.

Fallene overrasker ikke Johansen, som viser til at sanksjonene stadig forhindrer Russland fra samhandling med Vesten. Mange har definert det russiske markedet som «ikke en del av universet» og noe man ikke investerer i nå, ifølge strategen.

Han sammenlikner handel med russiske aksjer med lotto, og mener det er et stort sjansespill.

- Man må i alle fall ha penger å tape. Det er mange andre ting som har falt 40 prosent i år som jeg heller ville tatt, sier han til Børsen.

- Uten ny kapitaltilførsel, og stadig begrenset av vestlige sanksjoner, vil russiske aksjer sannsynligvis gi enda dårligere resultater neste år, fortsetter Matys.

Krigen i Ukraina har gitt store bevegelser i finansmarkedene i år. EU-land har jobbet intenst for å ramme Putins krigskasse, og hittil er det frosset verdier fra russere og russiske selskap verdt 18,9 milliarder euro.

BAR OVERKROPP: Verdenslederne spøker om Putins bildeseanse i bar overkropp. Video: AP Vis mer

Kraftpakke

Det er lite som tyder på at Russland møter mindre motstand framover. Fredag trådte EUs niende sanksjonspakke mot landet i kraft. Sanksjonene retter seg blant annet mot russiske forsvarsselskap, banker og medier.

- Sanksjonene tar sikte på å skyve den russiske økonomien og krigsmaskinen lenger av sporet, uttalte EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen om den nye pakken.

Blant annet har ytterligere 141 personer og 49 selskaper fått eiendelene sine fryst av EU-landene som følge av de nyeste sanksjonene. De samme personene er også underlagt reiseforbud EU-området.

Fra før er mer enn 1.200 personer og 118 selskaper og organisasjoner knyttet til Russland sanksjonert, deriblant Putin selv og hans indre krets.

Det er nå også innført flere hindringer i eksportkjedene for å begrense det russiske forsvarets tilgang til kjemikalier, IT-komponenter og elektronikk for å produsere våpen, og et fullstendig forbud mot eksport av dronemotorer.

- Med russisk økonomi har vi ingen innsikt i hvordan det strengt tatt går, og hvordan gjennomsnittsrusseren har det. Sanksjonene har gjort at det er på kanten av å bryte sammen, fortsetter Johansen.

Sanksjonene har blant annet gått ut over landets tilgang på våpen og halvledere, påpeker han.

- Gradvis vil man se at annen infrastruktur bryter ned, og at de ikke får erstattet det. Jo lenger krigen varer, jo større blir problemene.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer