Russiske aksjer:

Krasjlanding: «Verdens verste»

Russiske aksjer styrer mot et historisk bunnivå i 2022. - Det er dystre utsikter, sier valutaanalytiker.

JUMBOPLASS: Etter at Russland invaderte Ukraina i februar, har russiske aksjer blitt rammet av tunge resultatfall. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB
JUMBOPLASS: Etter at Russland invaderte Ukraina i februar, har russiske aksjer blitt rammet av tunge resultatfall. Foto: Mikhail Metzel / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det russiske aksjemarkedet går mot sitt verste år siden finanskrisen i 2008. Putins krig i Ukraina har ført til en krasjlanding på Moskva-børsen og russiske aksjer er nå «verdens verste» målt i prestasjon, skriver Bloomberg.

Den rubeldominerte hovedindeksen MOEX har falt 44 prosent i år. Man må 14 år tilbake i tid for å finne et så dramatisk fall. RTS-indeksen, der aksjene verdisettes i dollar, har også gått med i dragsuget, med et fall på 35 prosent.

- Det er rett og slett fordi utenlandske investorer er tvunget til å selge seg ut, å skrive ned til null, sier Anders Johansen, sjefsstrateg i Danske Bank, til Børsen.

- Det er heller ingen nye penger fra institusjonelle investorer som går inn der nå. Enten av risikohensyn, eller etiske og ESG-hensyn (miljø- , sosiale- og forretningsetiske forhold, red.anm.). Man ønsker ikke å investere i et sånt marked, legger han til.

Og verre kan det bli, ifølge valutaanalytiker Piotr Matys.

- Det er dystre utsikter for russiske aksjer, fordi vestlige sanksjoner begynner å tynge landets økonomi, sier Piotr Matys ved Intouch Capital til Bloomberg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer