Kreml-barna: - Ekstremt hyklersk

Putin freser mot russere som deler vestlige verdier. Samtidig har Kreml-barna prestisjeutdanninger fra Vesten og lever luksusliv i storbyene.

SANKSJONERT: Elizaveta Peskova har nytt godt av muligheter i Vesten, takket være hennes fars plass i Putins varme. Foto: @lisa_peskova / Instagram
SANKSJONERT: Elizaveta Peskova har nytt godt av muligheter i Vesten, takket være hennes fars plass i Putins varme. Foto: @lisa_peskova / Instagram Vis mer
Publisert

Under invasjonen av Ukraina har Vesten innført en rekke sanksjoner mot hundrevis av russere. De stadig ekspanderende svartelistene begynner også å inkludere Kreml-barna - oligarkene og politikernes avkom som lever svært godt av fedrenes virke.

Luksusleiligheter, glamorøse ferier og prestisjeutdanninger i Vesten virker å være startpakka til rikingbarna. Det til tross for at Russlands president Vladimir Putin har gått hardt ut mot russere som menger seg med Vesten.

- Det russiske folk vil alltid være i stand til å skille de ekte patriotene fra avskum og forrædere, og ganske enkelt spytte dem ut som en mygg som ved et uhell fløy inn i munnen deres, sa han i en tordentale i mars.

«Avskum og forrædere»

Da hadde han tilsynelatende glemt at hans to døtre, Maria og Katerina, har flere bindinger til Vesten. Eldstedatteren Maria skal ha bodd på en stor eiendom med ektemannen i Nederland, mens lillesøsteren er koblet til en luksusbolig i Monaco. De ble begge nylig sanksjonert av USA og EU.

Putin trenger heller ikke å se lenger enn Russlands maktelite forstørrelsesglass for å finne «avskum og forrædere», som han kaller det.

Hans talsperson, Dmitrij Peskov, har en 24 år gammel datter som også har tatt steget inn i de sanksjonertes rekker. Elizaveta Peskova har en kvart million følgere på Instagram, hvor hun deler hyppige oppdateringer fra sitt luksusliv. Hun har ifølge CNN uttalt at hun føler seg bedre i det europeiske miljøet og omtalt utdanningssystemet i Russland som et «ekte helvete».

Hun skal ha gått på flere skoler i Paris, samt hatt praksisplass hos Louis Vuitton og i Europaparlamentet. I 2016 skal hun, ifølge Anti-Corruption Foundation, ha kjøpt en 180 kvadratmeter stor luksusleilighet i et av Paris' mest fasjonable strøk sammen med moren. Hun skriver imidlertid i en spørsmålsrunde på Instagram at hun bor i Moskva.

- Det er åpenbart ekstremt hyklersk. De ser kanskje ikke engang selvmotsigelsen. De tror at det er denne konkurransen mellom USA og Russland, men hvorfor skulle det påvirke utdannelsesplanene til døtrene deres? Eller hvor de har slottene sine, sier Daniel Treisman, ekspert på russisk politikk ved Universitetet i California, til CNN.

PÅGRIPES: Her pågripes demonstranter utenfor det som skal være luksushjemmet til den russiske oligarken som omtales som «Putins favoritt». Video / Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Galskap

Å bli sanksjonert mener Peskova er blodig urettferdig, ifølge Business Insider.

- For meg er det helt urettferdig og ubegrunnet. Jeg ble veldig overrasket fordi det er rart å innføre sanksjoner mot noen som er 24 år gammel og ikke har noe å gjøre med situasjonen, sa hun i mars.

Peskova har også lagt ut et innlegg på Telegram, hvor hun kaller sanksjonene «en heksejakt».

«Etter min mening er det å sanksjonere voksne barn (spesielt ei jente), som har hatt et personlig og profesjonelt liv i lang tid, galskap. Å skylde på familie for å 'muliggjøre krig' er sykt. Med slike regler kan en begynne å spore opp familien til alle i Europa og Amerika og begynne å forfølge barn og barnebarn til alle man ikke er enige med», skriver hun.

Hun mener også at antakelser om at hun lever et luksuriøst liv «ikke tåler gransking fra et juridisk synspunkt».

- Jeg forstår fullt ut at jeg har flere muligheter enn andre fordi jeg selvfølgelig ikke bare kommer fra en enkel familie. Men uten en hjerne kan man ikke forvandle disse mulighetene til noe, sa hun til Business Insider.

MÅ UT: Polina Kovaleva har levd et svært behagelig liv i Storbritannia. Nå stenges hun ute som følge av sanksjonene. Foto: @polina_polyakova13 / InstagramClick to add image caption
MÅ UT: Polina Kovaleva har levd et svært behagelig liv i Storbritannia. Nå stenges hun ute som følge av sanksjonene. Foto: @polina_polyakova13 / InstagramClick to add image caption Vis mer

Tryggere i Vesten

24-åringen er bare ett av flere Kreml-barn som har nytt godt av «mulighetene» som fører med det å være tett på Russlands president. Også utenriksminister Sergej Lavrovs stedatter, Polina Kovarev, er sanksjonert av Storbritannia.

Hun skal ha kjøpt en luksusleilighet i London med kontanter, uten av noen vet hvor pengene kommer fra. Der har hun tatt også utdannelsen sin, mens ferien blant annet har blitt tilbrakt på oligark Oleg Deripaskas superyacht.

For ikke å snakke om alle verdiene de russiske rikingene har plassert rundt om i Vesten. Det er ikke uten grunn London har fått kallenavnet Londongrad for sin store flåte av russiske oligarker.

- De vil bo i Vesten fordi de rikeste landene i verden er i Vesten. De fantastiske kultursentrene er i Vesten. Men i tillegg har vestlige land mye tryggere styre enn Russland, så hvis de får flyttet masse av pengene deres inn i Vesten, kan de føle seg tryggere, sier professor Treisman.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer