Kreml erkjenner økonomisk trøbbel

Kreml erkjenner ifølge Reuters at Russland opplever «problemer» i økonomien.

STENGE SANKSJONER: En rekke land har innført strenge sanksjoner mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kreml via AP / NTB
STENGE SANKSJONER: En rekke land har innført strenge sanksjoner mot Russland som følge av invasjonen av Ukraina. Foto: Mikhail Klimentyev / Sputnik / Kreml via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Men problemene gir muligheter for framtidig utvikling, sier de, ifølge nyhetsbyrået.

Erkjennelsen kommer kort tid etter at en fjerde runde med sanksjoner ble vedtatt av EU. De retter seg mot den russiske militærindustrien, stålindustrien og energisektoren.

EU og Verdens handelsorganisasjon (WTO) er også enige om at russiske varer ikke lenger skal ha de samme fordelene som de hittil har nytt godt av i WTO-samarbeidet. Det kan åpne for straffetoll på disse, og sidestille landet med Nord-Korea og Iran i verdenshandelen, skriver NTB.

I tillegg tar EU ytterligere grep for å ramme Russlands elite, i form av forbud mot å eksportere luksusvarer som dyre biler og smykker fra EU-land.

NORDEN: Statsminister i Norge Jonas Gahr Støre mener landene i Norden må ha et tett samarbeid nå som Europa står i en dramatisk situasjon. Vis mer

Trekker fram atomavtalen

Kreml sier ifølge Reuters at Vesten må ha i bakhodet at sanksjonene kan ha innvirkning på atomforhandlingene med Iran, som flere verdensmakter forsøker å gjenoppta.

For to uker siden krevde Russland garanti for at de vestlige sanksjonene som blir pålagt landets økonomi etter invasjonen av Ukraina, ikke vil påvirke handelen med Iran.

Som med den opprinnelige atomavtalen fra 2015, var det forventet at Moskva ville spille en rolle i gjennomføringen av en ny avtale.

Nærmer seg konkurs

Som Børsen skrev lørdag, er Russland nå i ferd med å bli totalt økonomisk isolert.

Kredittratingbyrået Fitch Rating nedgraderte igjen landets statsgjeld forrige torsdag, og mener at et mislighold er like rundt hjørnet.

- Utviklingen har, etter vårt syn, ytterligere undergravd Russlands vilje til å betale statsgjeld. Den ytterligere opptrappingen av sanksjoner, og forslag som kan begrense energihandel, øker sannsynligheten for en politisk reaksjon fra Russland, som i det minste inkluderer selektiv manglende betaling av statsgjeldsforpliktelsene, lyder dommen, ifølge The Guardian.

Søndag antydet også Russland at mislighold kan komme til å bli utfallet, selv om de på tidspunktet fastholdt at de ville fortsette å oppfylle sine økonomiske forpliktelser.

Likevel advarte de om at internasjonale sanksjoner på energiindustrien kan begrense deres evne og vilje til å betale gjeld.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer