Fersk dom

Krevde coronatest: Må punge ut

Arbeidsgivere som krever coronatest før frammøte på jobb, må betale lønn for den tida som går med. Det fastslår en dansk domstol, samtidig som landet innfører nye smittetiltak.

LØNN: Danske sykepleiere som måtte coronateste seg på fritida, skal nå få betalt for den tida som gikk med. Foto: Berit Roald / NTB
LØNN: Danske sykepleiere som måtte coronateste seg på fritida, skal nå få betalt for den tida som gikk med. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Den ferske dommen i Arbeidsretten er dårlig nytt for danske arbeidsgivere. Nå må de nemlig punge ut dersom de krever at ansatte må vise fram en fersk negativ coronatest før de møter på jobb.

Dommen tar utgangspunkt i en sak som startet med at sykepleiere ved Sjællands universitetssykehus i Roskilde fikk beskjed via SMS og jobbmail om at de måtte teste seg som et ledd i smittesporing sommeren 2020.

Sykepleiernes fagforening fikk Fagbevegelsens Hovedorganisasjon (FH) til å ta lønnskravet til Arbeidsretten, som nå har gitt helsearbeiderne medhold, skriver Finans.

Disponerte fritida

- Arbeidsretten er kommet fram til at arbeidsgiver har disponert over medarbeidernes fritid på en slik måte at den tiden sykepleierne har brukt på testen, skal ansees som arbeidstid, heter det i dommen.

Ifølge FH vil den ferske dommen få betydning for en pågående tilsvarende tvist for offshorearbeidere som også ble pålagt å teste seg før jobbavreise.

Dommen kommer samme uke som Danmarks statsminister Mette Frederiksen varslet nye smitteverntiltak i landet.

Jobb-krav aktuelt

Etter fem dager på rad med over 2000 nye smittede hver dag, kunngjorde regjeringen mandag blant annet at det skal kreves vaksinepass for å sette seg ned på et innendørs serveringssted, gå på nattklubb eller konserter der mange samles.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer