Fersk dom

Krevde coronatest: Må punge ut

Arbeidsgivere som krever coronatest før frammøte på jobb, må betale lønn for den tida som går med. Det fastslår en dansk domstol, samtidig som landet innfører nye smittetiltak.

LØNN: Danske sykepleiere som måtte coronateste seg på fritida, skal nå få betalt for den tida som gikk med. Foto: Berit Roald / NTB
LØNN: Danske sykepleiere som måtte coronateste seg på fritida, skal nå få betalt for den tida som gikk med. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Den ferske dommen i Arbeidsretten er dårlig nytt for danske arbeidsgivere. Nå må de nemlig punge ut dersom de krever at ansatte må vise fram en fersk negativ coronatest før de møter på jobb.

Dommen tar utgangspunkt i en sak som startet med at sykepleiere ved Sjællands universitetssykehus i Roskilde fikk beskjed via SMS og jobbmail om at de måtte teste seg som et ledd i smittesporing sommeren 2020.

Sykepleiernes fagforening fikk Fagbevegelsens Hovedorganisasjon (FH) til å ta lønnskravet til Arbeidsretten, som nå har gitt helsearbeiderne medhold, skriver Finans.

Disponerte fritida

- Arbeidsretten er kommet fram til at arbeidsgiver har disponert over medarbeidernes fritid på en slik måte at den tiden sykepleierne har brukt på testen, skal ansees som arbeidstid, heter det i dommen.

Ifølge FH vil den ferske dommen få betydning for en pågående tilsvarende tvist for offshorearbeidere som også ble pålagt å teste seg før jobbavreise.

Dommen kommer samme uke som Danmarks statsminister Mette Frederiksen varslet nye smitteverntiltak i landet.

Jobb-krav aktuelt

Etter fem dager på rad med over 2000 nye smittede hver dag, kunngjorde regjeringen mandag blant annet at det skal kreves vaksinepass for å sette seg ned på et innendørs serveringssted, gå på nattklubb eller konserter der mange samles.

Samtidig åpner nå regjeringen for at arbeidsgivere kan kreve coronapass eller negativ coronatest for arbeidstakere som møter på jobb.

Danske arbeidstakerforeninger har fagbevegelsens støtte bak et slik pålegg, skriver Finans.

- Vi må selvsagt alle bidra til at det er trygt å gå på jobb, slik at vi ikke igjen får en ny nedstenging av samfunnet, sier FH-leder Lizette Risgaard.

Løpende vurdering

Flere europeiske land tar nå tilsvarende grep med krav om coronasertifikat.

Også her hjemme har helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) varslet at et slikt krav kan bli aktuelt.

- Regjeringen vil løpende vurdere om bruk av coronasertifikat kan bidra til å gi lettelser uten å øke smittefaren og press på helsetjenestene, sa hun mandag denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer