- Krevende for mange

Vi er i ferd med å avslutte et ekstraordinært tøft år. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) venter lysere økonomiske tider i 2024.

HAR TROA: Trygve Slagsvold Vedum, finansminister, sier at det vil bli mer behagelig for folk i 2024. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
HAR TROA: Trygve Slagsvold Vedum, finansminister, sier at det vil bli mer behagelig for folk i 2024. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

- Da vi satt her i fjor, tenkte vi at vi var på vei inn i opprørt hav med masse bølger og ventet at 2023 ville bli et røft år. Fortsatt er det store bølger, men vurderingen vår er at det vil være roligere neste jul enn det er nå. Det vil være mer behagelig for folk, sier Trygve Slagsvold Vedum (Sp) i et intervju med NTB.

- Vi har tro på at neste år blir et bedre år enn i år, legger han til.

Skrekkår

2023 har svidd kraftig for mange nordmenn, ettersom Norges Bank har satt opp styringsrenta med 1,75 prosentpoeng til 4,5 prosent - det høyeste siden høsten 2008.

Boliglånsrenta og generell prisvekst har gjort et solid innhogg i nordmenns lommebøker.

Gjengs boliglånsrente ligger oppunder 6 prosent.

Men selv om rentetoppen kanskje er nådd, vil ikke den siste rentehevingen i desember merkes for alle før i februar. Bankene har nemlig seks ukers varslingsfrist.

Og prisveksten har holdt seg høy gjennom året – så høy at selv ikke et lønnsoppgjør på over 5 prosent var nok til å sikre folk økt kjøpekraft.

- 2023 er et år vi kommer til å lese om i historiebøkene, sier Vedum.

- Krevende for mange

Noen timer før Vedums NTB-intervju kom ferske tall fra Statistisk sentralbyrå som viser at norske husholdninger hadde en nedgang i realinntekten på 1,4 prosent i fjor. Samtidig økte antallet personer med lav inntekt med 18 600 fra året før.

Dette har skjedd på Vedums vakt. Og når vi nærmer oss slutten på 2023, kan vi anta at utviklingstrekkene fra året før gjør seg gjeldende også i år.

- Dette er krevende for mange, spesielt for barnefamilier som har mange utgifter og en del eldre som har lave inntekter. Derfor har vi prioritert de gruppene spesielt, sier Vedum og legger til:

- Men det aller viktigste er å få ned prisveksten, holde folk i jobb og sørge for at det er mulig for bedriftene å gi en lønnsvekst som gjør at folk føler at de igjen har litt mer økonomisk pusterom.