Krever aksjefrys

Jonas Gahr Støre tar grep etter den siste månedens avsløringer.

TAR GREP: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TAR GREP: Statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Jonas Gahr Støre krever aksjefrys av alle i regjeringen, skriver NRK.

Dette er følgene av det som kom fram under Støres pressekonferanse onsdag i forrige uke.

Tre krav

Da ble det klart at Støre strammer inn på aksjereglene i «Håndbok for politisk ledelse».

- Da jeg forrige uke valgte å innskjerpe og tydeliggjøre reglene er det under den samme overskriften. I dag skulle jeg ønske at det nye regelverket hadde stått i Håndboka da vi tiltrådte, sier Støre til Børsen.

Innstrammingen innebærer ikke noe forbud mot aksjehandel, men gir politikerne i regjeringsapparatet tre valg:

Dersom politikerne har aksjer når de tiltrer, kan de velge mellom å selge dem, «fryse» eierskapet eller for noen andre til å forvalte aksjene.

I håndboka blir det også tydeligere hva en politiker skal gjøre dersom ektefelle eier aksjer.

- Stoler på statsrådene

Det som skjer nå er at alle statsrådene får frys og ikke kan selge sine aksjer før etter statsbudsjettet. De får rett og slett ikke velge ett av de tre alternativene før det.

- Det står allerede regler i Håndboka for politisk ledelse om ekstra aktsomhet i forbindelse med arbeidet med budsjettet. Da er man inne i mange små og store beslutninger som kan påvirke markedene, sier Støre til Børsen.

- Når det er aksjefrys, stoler du ikke på statsrådene dine?

- Jeg stoler på statsrådene.

- Men du må minne dem på det likevel?

- Ja, det å avgjøre om du har en habilitetsutfordring kan være vanskelig. Det erkjenner jeg. Du kan ha en nabo der du har en åpenbar inhabilitet og en annen nabo der du ikke har det

Full kartlegging

Statsministerens kontor har nå bedt om full kartlegging av investeringene til alle politikerne i hele regjeringsapparatet, og ingen får lov til å selge eller kjøpe aksjer før statsbudsjettet er lagt fram.

- Vi har bedt alle i politisk ledelse i departementene og på SMK om å informere departementsråden i eget departement om de selv har aksjer og i så fall i hvilke selskap, samt om de velger salg, frys eller forvaltning, sier statssekretær Kristine Kallset ved Statsministerens kontor (SMK) til NRK.

Trøblete aksjekjøp

Innstrammingene i regelverket kom i kjølvannet av flere ubehagelige saker for regjeringen.

Første var det tidligere forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp) som måtte trekke seg etter at han kjøpte aksjer i våpenprodusenten Kongsberg Gruppen mens han var statsråd.

I forrige uke var det utenriksminister Anniken Huitfeldt som fikk problemer på grunn av ektemannens aksjekjøp.

Han har foretatt mer enn 100 transaksjoner i aksjer siden Huitfeldt ble minister. Investeringene er blant annet gjort i Kongsberg Gruppen, samt børsnoterte lakseselskaper.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer