Krever at kranene åpnes

MDGs Rasmus Hansson mener at skjenkestoppen må oppheves, og det umiddelbart. - Forbudet er næringsfiendtlig, mener han.

MÅ TA SLUTT: MDG-profil Rasmus Hansson mener skjenkeforbudet rammer for hardt. Han vil ha slutt på det straks. Foto: Terje Bendiksby / NTB
MÅ TA SLUTT: MDG-profil Rasmus Hansson mener skjenkeforbudet rammer for hardt. Han vil ha slutt på det straks. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi vil ha slutt på den absolutte skjenkestoppen. Med en gang.

Det er den krystallklare beskjeden fra stortingsrepresentant Rasmus Hansson (MDG).

Siden 16. desember har det vært full stans i alkoholserveringen i Norge. Skjenkeforbudet kom som en del av de omfattende tiltakene mot omikronsmitten.

- Firkantet og næringsfiendtlig

Dagbladet kan onsdag fortelle at nesten halvparten av alle bedrifter i utelivsbransjen nå frykter konkurs. 47 prosent sier de ser reell fare for å gå dukken, ifølge NHOs nye medlemsundersøkelse.

Hansson mener kostnadene ved skjenkestoppen nå har blitt altfor høye.

- Det er for mange arbeidsplasser og bedrifter som går over ende på grunn av dette her. Den totale skjenkestoppen må ta slutt med en gang, sier MDG-profilen til Dagbladet Børsen.

Tirsdag ble det kjent at to velkjente utesteder i Bergen må gi opp og går til skifteretten.

Rasmus Hansson er næringspolitisk talsperson i MDG, og mener regjeringen er altfor lite opptatt av hvordan skjenkestoppen rammer arbeidsplasser og bedrifter.

- Det er altfor firkantet og koster altfor mange arbeidsplasser å kjøre den totale nedstengingen av alkoholservering som regjeringen gjør nå.

- Dette er forbløffende firkantet og næringsfiendtlig fra en regjering som har signalisert det motsatte, fortsetter Hansson.

I stedet for fullstendig skjenkestopp, mener Hansson regjeringen bør se seg om etter løsninger som lar restaurantene servere et glass vin til maten, og åpne for lokale tilpasninger.

- Vi må i hvert fall åpne for mellomløsninger som lokale skjenkestopp der kommunen avgjør det selv, eller delvis skjenkestopp fra et gitt klokkeslett på ettermiddagen eller kvelden.

- Må høre etter

Hansson stiller seg med bak kravet fra NHO Reiseliv og fagforbundet Fellesforbundet, som krever at skjenkeforbudet må opphøre straks.

- Nå haster det. Skjenkestoppen må ta slutt. Det bør skje allerede 1. januar. Det minste vi kan vente er at regjeringen signaliserer at de har til hensikt å åpne. Hvis ikke risikerer vi enda flere permitteringer. Og det har ikke denne bransjen råd til, sier direktør i NHO Reiseliv, Kristin Krohn-Devold, til Børsen.

Hun forteller om en rasende og fortvilet bransje som er rasende på skjenkestoppen. Rasmus Hansson i MDG mener regjeringen ikke lytter til bedrifter og ansatte.

- Det er nesten enda mer overraskende at de hører så dårlig. Hele næringslivet og den ene kommunen etter den andre ber regjeringen om å slutte med dette. Nå må Kjerkol og Vestre høre etter, sier Hansson med klar adresse til helseministeren og næringsministeren.

Næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) skriver i en e-post til Dagbladet Børsen at skjenkestoppen er et inngripende tiltak som ingen ønsker at skal vare lenger enn nødvendig.

- Dette er næringer som har hatt det vanskelig lenge og jeg forstår veldig godt at mange er fortvilet og frustrert. Smitteverntiltakene regjeringen har innført varer i første omgang til midten av januar. Situasjonen kan endre seg fort, og vi må vente å se utviklingen før vi kommer med nye vurderinger. Forhåpentligvis ser vi nå en positiv effekt på vaksinering og sykehusinnleggelser. Vi har satt inn kraftige smitteverntiltak for å beholde kontrollen og for å unngå at helse- og omsorgstjenesten blir overbelastet. Vi må hele tiden veie ulike hensyn opp mot hverandre når vi setter inn tiltak, skriver næringsministeren.

– Ordningene vil på ingen måte være perfekte for alle, men håpet til regjeringen er at summen av disse vil bidra til å skape forutsigbarhet og bidra til at flest mulig skal ha trygghet for arbeidet, skriver Vestre videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer