Krever bankskatt

SV tar med seg et klart krav inn i forhandlingene med regjeringspartiene: Skattlegg bankenes milliardoverskudd.

NÅ ER DET BANKENES TUR: SV- leder Kirsti Bergstø og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski mener at bankenes rekordoverskudd i ei tid da folk flest sliter med renteutgiftene, viser at vi må skattlegge bankene hardere. Foto. Jørgen Gilbrant/Dagbladet
NÅ ER DET BANKENES TUR: SV- leder Kirsti Bergstø og finanspolitisk talsperson Kari Elisabeth Kaski mener at bankenes rekordoverskudd i ei tid da folk flest sliter med renteutgiftene, viser at vi må skattlegge bankene hardere. Foto. Jørgen Gilbrant/Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Bankene raner folk. Det er tid for å følge pengene, og sørge for at noe av disse enorme overskuddene føres tilbake til folk, sier SV-leder Kirsti Bergstø til Dagbladet.

SV har ønsket skjerpet skattlegging av bankenes overskudd lenge, men mener at situasjonen nå – med renter som rammer folk hardt, og rekordoverskudd i bankene, gjør forslaget nødvendig å gjennomføre.

Norges største bank, DNB, la i forrige uke fram sitt resultat for 3. kvartal. Det viser et overskudd på 13,2 mrd kroner. Netto renteinntekter var på 15,7 mrd kroner, det høyeste noensinne for banken.

DNB-SJEF: Kjerstin Braathen kan vise til elleville inntekter for Norges største bank. Foto: Terje Pedersen / NTB
DNB-SJEF: Kjerstin Braathen kan vise til elleville inntekter for Norges største bank. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Store politiske utfordringer kan ikke reduseres til forbrukerspørsmål. Det gjelder både strøm og matpriser - men også bankvirksomheten. Det er ikke sånn man lager et forutsigbart samfunn, sier Kirsti Bergstø.

Bør være flertall

Finanspolitisk talsperson i SV, Kari Elisabeth Kaski, mener skattegrepet bør gjøres ved å øke den eksisterende finansskatten.

- Vi bør ikke innføre ekstraordinære skatter når vi kan bruke det skattesystemet vi har. Bankene har hatt for lav skatt over tid, sier Kaski.

- Situasjonen nå er at bankenes overskudd øker hver gang sentralbanken øker renta. Bedre regulering av bankene er til forbrukernes beste. Dette bør det kunne være flertall for på Stortinget, sier hun.

Selv om bankenes overskudd er spesielt høye akkurat nå, mener SV at skatteøkningen bør være varig.

TIPS: Eiendomsmegler Marte Førde i Privatmegleren deler sine beste tips til unge som er på jakt etter sin aller første bolig. Video: Mia Engenes Bratlie / Dagbladet Vis mer

- Ikke vårt løfte

- Det vi ser behov for er en større grad av økonomisk omfordeling i samfunnet. Mer bruk av oljepenger er ikke svaret til SV, vi vil heller kreve mer skatt fra de som betaler for lite, sier Bergstø.

- Regjeringen har lovet at det ikke blir noen nye store skattegrep i det kommende budsjettet?

- Det er deres løfte, ikke vårt, sier Bergstø.

- Dessuten synes jeg ikke dette kan karakteriseres som noe stort skattegrep. Det er en konsekvens av at noen har bidratt for lite. Jeg tror det vil være uforståelig for grasrota i Senterpartiet og Arbeiderpartiet om regjeringspartiene ikke går med på å skattlegge overskuddet til bankene, sier hun.

Krav til regulering

- Kan ikke bare eierne sende regningen videre til kundene om de får en ekstra skatteplikt som dette?

- Eierne får regningen om man regulerer dette riktig, sier Kaski.

Hun viser til at SV allerede har fremmet et forslag i Stortinget der de kommer med konkrete forslag til regulering. Maksimal rentedifferanse mellom utlåns- og innskuddsrenter, og større krav til åpenhet, er blant forslagene.

- Bankene setter opp renta veldig raskt, og mer enn det sentralbanken legger til rette for. Det er en kynisk utnyttelse for å håve inn mer penger, sier Kaski.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer