Oscar Wisting

Krever bråstans: - Helt utrolig

Equinor vil pumpe opp 500 millioner fat olje fra Wisting-feltet, men tok ikke høyde for klimamål og klimakrise i sin konsekvensutredning, ifølge kritikerne. Nå kreves det at hele prosessen begynner på nytt.

OLJE: Equinor, som drifter Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, håper oljeutvinning i Wisting-feltet i Barentshavet skal se dagens lys. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OLJE: Equinor, som drifter Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen, håper oljeutvinning i Wisting-feltet i Barentshavet skal se dagens lys. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert

Oscar Wisting-feltet ligger 30 mil nord for kysten av Finnmark, og vil bli det nordligste petroleumsfeltet i Barentshavet.

Får utbygging av dette feltet klarsignal fra regjeringen og Stortinget, vil feltet produsere olje i 30 år.

Høringsfristen for en eventuell utbygging løp ut mandag denne uka. SV er imot feltet, og mener høringsrunden bør avblåses på grunn av grov saksbehandlingsfeil.

Høyesterett har slått fast at staten vil ha plikt etter Grunnloven § 112 til å nekte å godkjenne plan for utbygging og drift av petroleumsforekomster (PUD) når hensynet til klima og miljøet ellers tilsier det.

- Helt utrolig

Og Equinor har ikke inkludert muligheten til å nå Norges internasjonale klimamål eller klimakrisa i sin konsekvensutredning, hevder SV.

De mener høyesteretts kjennelse åpenbart trer inn i tilfellet Oscar Wisting.

- Dette er helt utrolig. Norges statseide oljeselskap tar ikke innover seg at oljen de selger, skaper utslipp over hele verden, sier Haltbrekken til Dagbladet.

- Denne utredningen må gjøres på nytt. Equinor må komme tilbake med en konsekvensutredning som tar for seg nettopp konsekvensene av oljeproduksjon, altså hvilke utslipp dette gir. Noe annet er jo helt meningsløst, legger han til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer