Krever bråstopp av «hemmelige» salg

Statskog har solgt store skogområder og vil ikke opplyse hvem som har kjøpt dem. Nå krever Arbeiderpartiet åpenhet og stans i salget.

REAGERER: Arbeiderpartiet reagerer på at Statskog selger store skogområder, og at de ikke vil opplyse hvem som kjøper dem. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
REAGERER: Arbeiderpartiet reagerer på at Statskog selger store skogområder, og at de ikke vil opplyse hvem som kjøper dem. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Det er områder som alle sammen i Norge eier, som nå blir konsentrert på noen private hender, sier landbrukspolitisk talsperson Nils Kristen Sandtrøen i Arbeiderpartiet til NTB. Partiet la onsdag fram et forslag i Stortinget om å stanse nedsalget, og ber regjeringen redegjøre for hvem kjøperne er.

Riktignok sikrer allmennretten folk flest mulighet til å bruke skogen til friluftsliv. Men rettighetene til jakt og fiske er det skogeierne som sitter med.

– Statskog har i dag flere små buer og hytter rundt omkring i Norge som barnefamilier og friluftsinteresserte kan bruke. Det gir dem mulighet til jakt og fiske, mener Sandtrøen.

Ikke lokale kjøpere

Inntil september i fjor hadde Statskog solgt 540 000 dekar med skog. Sandtrøen sier Ap har vært for såkalt arronderingssalg, der mindre skogområder er solgt til lokale skogeiere.

Pengene har blant annet finansiert kjøpet av Borregaards skoger i 2010. Men nå selges store skogområder til folk som bor helt andre steder.

– Det som nå skjer, er noe helt annet enn arronderingssalg, sier Sandtrøen.

Flere aksjeselskap, entreprenører og eiendomsutviklere er blant dem som har kjøpt av Statskog, ifølge Dagsavisen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer