Norgesferie:

Krever cruise-grep: - Ser ikke poenget

Rødt krever strengere regulering av cruisenæringen. Ordføreren i «cruise»-byen Stavanger forstår ikke poenget med lovforslaget.

FÆRRE SKIP: Flere innbyggere i Stavanger har reagert sterkt på ruvende cruiseskip midt i bybildet, som her fra 2019. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet
FÆRRE SKIP: Flere innbyggere i Stavanger har reagert sterkt på ruvende cruiseskip midt i bybildet, som her fra 2019. Foto: Kristian Ridder-Nielsen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi mener det er nødvendig å redusere cruiseturismen generelt.

Det sier Rødt-politiker Sofie Marhaug til Børsen.

Hun mener at det både vil være til glede for byene langs kysten og miljøet.

Nå har hun og partikollega Geir Jørgensen fremmet et forslag i Stortinget, om strengere regulering av cruisenæringen i landet.

Deler av forslaget går direkte på strengere krav til natur og miljø, men et av punktene i forslaget handler om at kommunestyret skal få bestemme hvor mange skip som får komme på besøk i hver enkelt kommune.

- Vi tror ikke kommunene har de verktøyene de trenger lokalt til å ta de avgjørelsene som er best for kommunen og de som bor der, sier Marhaug.

- Ikke strengt nødvendig

«Cruisevirksomhet står for relativt store utslipp, både i Norge og internasjonalt. Samtidig er det en utslippstype som ikke er strengt nødvendig. Cruisevirksomhet er den turistaktiviteten med høyest utslipp pr. besøkende. I sum er det derfor nødvendig å regulere næringen langt strengere enn i dag», heter det i forslaget.

Rødt mener at kommunestyrene rundt om i landet må få bestemme hvor mange cruiseskip som skal få legge til. I dag blir dette bestemt av havnestyret. Kommunestyret kan komme med anbefalinger eller ønsker, men havnestyret trenger ikke følge det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer