Lederlønn:

Krever enormt lønnskutt: - Galimatias

SV og Rødt krever at den ferske regjeringen tar kraftfulle grep mot topplederes lønnsfest.

HØY LØNN: Topplederne i Posten, NRK og VY er blant de ti beste betalte lederne i heleide, statlige selskap. Foto: Tore Oknes / Posten Norge // Vidar Ruud / Berit Roald / NTB
HØY LØNN: Topplederne i Posten, NRK og VY er blant de ti beste betalte lederne i heleide, statlige selskap. Foto: Tore Oknes / Posten Norge // Vidar Ruud / Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

- Det er galimatias. Både veksten og lønnsnivået.

Rødts nestleder og nyvalgte stortingsrepresentant Marie Sneve Martinussen sparer ikke på kruttet når hun skal karakterisere lønnsfesten til toppsjefene i heleide, statlige selskap.

- Fartsblinde

Børsen har som omtalt gjort et dypdykk i statsbudsjettet og kartlagt lønnen til alle sjefene i de heleide, statlige selskapene.

Tallene viser at toppsjefene har fått et solid påslag i lønn fra 2019 til 2020, langt over det den jevne lønnsmottaker måtte nøye seg med.

Samlet sett er veksten i lønnsutbetaling, som er fastlønn pluss bonus og andre godtgjørelser, på 3,9 prosent. Tar vi bare fastlønn blir oppgangen 4,2 prosent.

For den jevne nordmann økte den gjennomsnittlige lønnsutbetalingen med 3,1 prosent.

- Det viser at man har blitt fartsblinde for lenge siden når så mange på toppen i offentlig sektor og statlige selskaper tjener så mye, sier Martinussen.

«Lønnskarusellen må stoppes»

Hun får ikke uventet støtte fra nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes.

- Med så stor debatt som det har vært rundt lønningene, og med så bred aksept i det politiske Norge om at toppledernes lønn skal være moderat, underforstått på nivå med vanlig lønnsutvikling, så er det nedslående å se at det ikke følges opp i praksis - at det fortsetter som før, sier Fylkesnes til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer