Utvinning av kryptovaluta:

Krever forbud: - En trussel

Rødt vil forby utvinning av kryptovaluta i Bergen og Vestland, og omtaler de ekstremt energikrevende datasentrene for «en trussel». Også regjeringen jobber med å redusere utvinningen.

ØNSKER FORBUD: Flere lokale politikere ber regjeringen innføre et nasjoanalt forbud mot den mest energikrevende utvinningen av kryptovaluta. Rødt har foreslått et lokalforbid i Bergen og Vestland. Bildet viser innsiden av et massivt datasenter i byen Ekibastuz i Kazakhstan. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB

ØNSKER FORBUD: Flere lokale politikere ber regjeringen innføre et nasjoanalt forbud mot den mest energikrevende utvinningen av kryptovaluta. Rødt har foreslått et lokalforbid i Bergen og Vestland. Bildet viser innsiden av et massivt datasenter i byen Ekibastuz i Kazakhstan. Foto: Pavel Mikheyev / Reuters / NTB

Vis mer
Publisert

BERGEN (Dagbladet): - Strømpriskrisen vi har hatt det siste drøye året gjør at vi må tenke annerledes om den energien vi har, sier Rødts gruppeleder Mailiss Solheim-Åkerblom.

Før nyttår leverte hun et representantforslag i bystyret i Bergen om å forby utvinning av kryptovaluta i kommunen. Rødt-toppen mener vi må bruke den strømmen vi har på smartest mulig måte.

- Utvinning av kryptovaluta er ekstremt energikrevende, og gir ekstremt lite tilbake. Vi ønsker ikke å bruke fellesskapets ressurser på dette.

Tilsvarer Norges strømforbruk

Kryptovaluta utvinnes ved hjelp av datamaskiner som løser komplekse matematiske problemer, en prosess som kalles «mining».

Totalt anslås det at den globale utvinningen av bitcoin bruker rundt 124 terawattimer (TWh) i året, viser beregninger fra Cambridge University. Det tilsvarer nesten hele det norske strømforbruket i 2021, ifølge Statnett.

Det finnes flere slike datasentre i Norge, men de fleste er lokalisert i områder med billig og stabil strømforsyning, som for eksempel i nærheten av vannkraftverk.

Stadig flere politikere blir negative til denne industrien, spesielt i lys av den nåværende energisituasjonen i Norge og Europa.

Tapte på Stortinget

«Utvinning av kryptovaluta er ekstremt energikrevjande, lite samfunnsnyttig og brukar energi som heller bør gå til elektrifisering, infrastruktur og grøne industriprosjekt. Difor vil Bergen innføre eit forbod mot utvinning av kryptovaluta i vår kommune», skriver Solheim-Åkerblom i forslaget.

Rødts fylkestingsgruppe har også fremmet et tilsvarende forslag for hele Vestland fylke. Partiet gir dermer ikke opp kampen de startet i mars i fjor, da Rødt på Stortinget fremmet et forslag om et nasjonalt forbud mot den mest strømkrevende utvinningen. De fikk bare støtte fra SV og MDG.

Disse tre partiene er likevel ikke de eneste som nå ønsker å begrense utvinningen av den populære, energikrevende valutaen.

Klar melding fra Nord-Norge

I desember gikk flertallet i fylkestinget i Nordland inn for et nasjonalt forbud.

- Datasenter som utvinner kryptovaluta gir få arbeidsplasser, og bruker opp strømkapasiteten som kunne gått til næring som skaper langt flere arbeidsplasser, sier Venstres Arne Ivar Mikalsen, som fremmet forslaget, i en uttalelse på fylkeskommunens nettsider.

Fylkeskommunen har i et brev til regjeringen bedt om at nye datasentre hindres fra å etabler seg. Regjeringen er allerede i gang med et arbeid med å revidere den såkalte datasenterstrategien, for å «møte framtidas utfordringer». Departementet har bedt om innspill innen 15. januar.

KAN FÅ FORBUD: Det kan bli forbudt å opprette datasentre for utvinning av kryptovaluta i Bergen og Vestland, dersom Rødt får det som de vil. Foto: Shad Madian / Dagbladet
KAN FÅ FORBUD: Det kan bli forbudt å opprette datasentre for utvinning av kryptovaluta i Bergen og Vestland, dersom Rødt får det som de vil. Foto: Shad Madian / Dagbladet Vis mer

Går mot innstramming

Her ligger det an til at det skal bli mer utfordrende for aktører som ønsker å utvinne kryptovaluta i stor skala i Norge. Regjeringen har samtidig utelukket et nasjonalt forbud.

- Et særnorsk kryptoforbud vil ikke værew en konsekvens av revideringen av den nasjonale strategien. Men jeg kan si så mye som at vi er i gang med å undersøke ulike tiltak for å redusere kryptoutvinning, sa statssekretær Gunn Karin Gjul (Ap) i Kommunal- og distriktsdepartementet, nylig til NRK.

Det er inntil videre ingen «kryptofabrikker» i Bergen kommune i motsetning til andre Vestland-kommuner, men Rødt-toppen mener at populariteten rundt de digitale valutaene gjør at det ikke er unaturlig om noen på et tidspunkt vurderer å etablere seg i byen.

- Da er det viktig at vi tar et standpunkt. Vi vil prioritere arbeid og industri, og ikke sløse vekk ressurser på veldig lite samfunnsmessige forhold, sier Solheim-Åkerblom

FREMMER FORBUDET: Rødts gruppeleder i bystyret i Bergen, Mailiss Solheim-Åkerblom. Foto: Marie Røssland / Dagbladet
FREMMER FORBUDET: Rødts gruppeleder i bystyret i Bergen, Mailiss Solheim-Åkerblom. Foto: Marie Røssland / Dagbladet Vis mer

- En trussel mot klimamålene

I representantforslaget levert til bystyret, trekker også Solheim-Åkerblom fram at det svenske finanstilsynet og miljødirektoratet har omtalt utvinning av kryptovaluta som en trussel mot klimamålene og Parisavtalen. De har derfor bedt EU innføre et forbud mot den mest energikrevende utvinningen.

Et slik forbud er allerede innført i Kina. Også på Island er det tydelige begrensninger på utvinningen.

«Utvinning av kryptovaluta er ein trussel mot oppnåinga av Noreg og Bergen sine klimamål, og bør difor forbys», skriver gruppelederen i forslaget.

Forslaget må behandles av bystyret innen seks måneder. Solheim-Åkerblom håper at andre partier vil ta et standpunkt for å begrense utvinningen.

- Jeg håper at det ender med at det ikke blir lovlig i kommunen, men det går også an at man legger inn strenge forutsetninger og retningslinjer.

Tips oss om Bergen!

Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med vårt lokalkontor!

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer