Krigen mellom Hamas og Israel

Krever gransking: - Skammelig

Rødt vil granske om våpen fra norskeide selskaper blir brukt i krigen mellom Hamas og Israel. Bakgrunnen er blant annet en Hamas-video omtalt i Dagbladet.

KAN VÆRE «NORSK»: En video av Al-Qassam-brigadenes angrep mot grenseovergangen Erez til Israel viser det som ifølge eksperter kan være en Nammo-produsert M72 i hendene til en Hamas-soldat. Al-Qassam-brigadene er Hamas' væpnede fløy. Reporter: Jostein Sletten / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Norge kan ikke bare toe sine hender og godta at USA står fritt til å reeksportere norske våpen etter amerikanske regler, sier Bjørnar Moxnes, utenrikspolitisk talsperson for Rødt, til Dagbladet.

Partiet krever en full gransking av hvorvidt våpen eller våpendeler produsert av norskeide selskaper ender opp i Israel.

Granskningen må omfatte hvorvidt slike våpen eventuelt har blitt brukt til å utføre krigsforbrytelser - og favne både våpen som er produsert i Norge og våpen produsert på norskeide fabrikker i USA, mener partiet.

Bakgrunnen for kravet er blant annet Dagbladets omtale av en video av Al-Qassam-brigadenes angrep mot grenseovergangen Erez til Israel.

Videoen viser det som ifølge eksperter kan være en Nammo-produsert M72 i hendene til en Hamas-soldat.

- Det er en M72, trolig produsert i USA og levert som myndighetssalg fra USA til Israel. Det kan godt være et brukt kogger, det vil si at missilet er skutt ut, og det bare er røret som ligger igjen, uttalte oberstløytnant Geir Hågen Karlsen i Dagbladet 13. oktober.

Han tok forbehold om at han ikke kunne være helt sikker på hvor rakettkasteren i videoen er produsert.

Forsker Trygve Johannes Smidt ved Krigsskolen sa på sin side at våpenet i videoen for ham så «mer ut som en M72 enn en russisk RPG», men at han ikke kunne utelukke noen av dem - eller at våpenet er falskt.

Dagbladet har vært i kontakt med Nammo lørdag. De ønsker ikke å kommentere saken.

- Norge bør droppe

Etter det Dagbladet forstår, er det bare to steder i verden hvor M72 produseres i dag: på Nammos fabrikk på Raufoss, og på Nammos amerikanske fabrikk i Mesa i Arizona.

Nammos fabrikk i USA er underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk, men er heleid av norsk-finske Nammo - som er 50 prosent eid av den norske stat.

RASER: - Norge kan ikke bare toe sine hender og godta at USA står fritt til å reeksportere norske våpen etter amerikanske regler, sier Bjørnar Moxnes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
RASER: - Norge kan ikke bare toe sine hender og godta at USA står fritt til å reeksportere norske våpen etter amerikanske regler, sier Bjørnar Moxnes. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Den andre halvparten er eid av det finske selskapet Patria - som igjen er 49,9 prosent eid av norske Kongsberg Defence & Aerospace AS.

- Norge krever ikke sluttbrukererklæring fra Nato-land i dag, og aller dårligst dokumentasjon får vi fra USA. Nå må vi gå gjennom regelverket og kreve at også USA gjør det, sier Moxnes.

Hvis USA ikke ønsker det, er Rødt-politikeren tydelig på hva han mener bør skje:

- Dersom de videreselger våpen til land som fører krig i strid med folkeretten, og av den grunn nekter å gi en slik erklæring, bør Norge droppe det.

- Burde holde oss unna

Norge selger ikke våpen til Israel.

- Norge har aldri åpnet for eksport av forsvarsmateriell til Israel. Heller ikke eksport av flerbruksvarer for militær sluttbruk i Israel, sa daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt i et skriftlig svar til Stortinget i februar.

Varer som produseres i USA er imidlertid underlagt amerikansk eksportkontrollregelverk. Det inkluderer våpen produsert ved norskeide eller delvis norskeide selskapers amerikanske fabrikker.

Dermed kan de selges til land Norge ikke selger forsvarsmateriell til - som Israel.

- Det burde vi holde oss milevis unna, sier Moxnes

- Undergraver norske interesser

I 2008 bestilte Israels regjering 28 000 M72A7-panservernraketter fra USA, ifølge en pressemelding fra Defense Security Cooperation Agency, omtalt av NRK i 2009.

Leverandøren var ifølge pressemeldingen våpenfabrikken Talley - som to år tidligere hadde blitt kjøpt opp av Nammo.

PRODUSERT AV NAMMO I USA: Palestinske Sabah El Qare holder utskytningsrøret til en Nammo-produsert M-72, funnet og avbildet i Gaza i 2014. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet
PRODUSERT AV NAMMO I USA: Palestinske Sabah El Qare holder utskytningsrøret til en Nammo-produsert M-72, funnet og avbildet i Gaza i 2014. Foto: Bjørn-Owe Holmberg / Dagbladet Vis mer

I 2014 bekreftet Nammo selv overfor Dagbladet at utskytningsrøret til en M72 A9 ASM rakettdrevet granat, funnet og avbildet på Gazastripen, var produsert på deres fabrikk i USA.

- Jeg synes det er skammelig at vi profitterer på det. Norge, som et lite land, har en interesse av at folkeretten respekteres. Vi bør ikke premiere dem som bryter den ved å selge dem våpen - heller ikke om det skjer gjennom USA. Det undergraver norske interesser, sier Moxnes.

USA: Sa opp i våpen-protest

USAs våpenleveranser har også skapt reaksjoner på hjemmebane.

Denne uka sa den høytstående tjenestemannen Josh Paul opp jobben sin i protest. Årsaken var president Joe Bidens beslutning om å fortsette å sende våpen og ammunisjon til Israel.

- Jeg frykter at vi gjentar de samme feilene vi har gjort de siste tiåra, og jeg nekter å være en del av det lenger, uttalte han blant annet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer