Permitteringer i laksenæringa:

Krever hastegrep: - Dramatisk

Lokale Sp-ordførere reagerer kraftig på permitteringer i oppdrettsnæringa. Fylkesordfører i Vestland omtaler det som en varslet og dramatisk situasjon, og mener det haster for regjeringen å endre på den foreslåtte lakseskatten.

PERMITTERER ANSATTE. Oppdrettsselskapet Lerøy vil permittere 339 ansatte som jobber med bearbeiding av fisk i Norge. 56 av disse er ansatt på selskapets anlegg på Osterøy. Bilder viser Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden i 2014. Foto: Marit Hommedal / NTB
PERMITTERER ANSATTE. Oppdrettsselskapet Lerøy vil permittere 339 ansatte som jobber med bearbeiding av fisk i Norge. 56 av disse er ansatt på selskapets anlegg på Osterøy. Bilder viser Lerøy Vests matfiskanlegg ved Rongøy i Øygarden i 2014. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BERGEN (Dagbladet): Onsdag ble det sendt ut permitteringsvarsler i flere selskaper i havbruket.

Oppdrettsselskapet Lerøy vil permittere 339 ansatte som jobber med bearbeiding av fisk i Norge, og oppdrettsselskapet Romsdal processing varsler permittering av 94 ansatte ved nyttår.

Konsernsjef i Lerøy Seafood Group ASA, Henning Beltestad, omtaler situasjonen som «helt forferdelig», og legger skylden på regjeringens forslag om å øke skattene i havbruksnæringa.

- En veldig trist nyhet

56 av de ansatte som permitteres arbeider på selskapets anlegg på Osterøy utenfor Bergen.

Ordfører Lars Fjeldstad (Sp) omtaler bedriften som en hjørnesteinsbedrift i øykommunen.

Fra fiskeslakeriet til Lerøy Fossen på Osterøy i 2016. Foto: Marit Hommedal / NTB
Fra fiskeslakeriet til Lerøy Fossen på Osterøy i 2016. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer

- Det er selvfølgelig en veldig trist nyhet å høre at Lerøy nå permitterer såpass mange, sier Fjeldstad til Børsen.

Les flere saker fra bergensområdet her.

- Kan ikke akseptere konsekvensene

Han har forståelse for begrunnelsen, hans egen regjerings foreslåtte skattepakke.

- Det er klart at den virkeligheten de beskriver ikke er noe vi kan leve med for næringslivet vårt, fortsetter Sp-ordføreren.

Fjeldstad viser samtidig til at regjeringen har vært tydelig på at forslaget skap på høring, og at de vil lytte til innspillene som kommer her.

- Jeg har tro på at regjeringen ikke kan akseptere de konsekvensene som her blir beskrevet. Jeg må ha såpass tro på at regjeringen ser at de må justere kursen.

- En varslet situasjon

Partifelle og fylkesordfører i Vestland, Jon Askeland, har i lang til uttalt seg kritisk om den foreslåtte lakseskattepakken.

Han er ikke like optimistisk som Osterøy-ordføreren om at utfordringene vil løses etter en høringsrunde, og mener regjeringen må handle raskt for å unngå flere permitteringer.

- Jeg har jobbet med denne problematikken siden det smalt 29. september. Det som skjer nå er en varslet situasjon. Det er dramatisk, og må løses langt før en høringsperiode er avsluttet og saken skal diskuteres i Stortinget, sier Askeland til Børsen.

Lerøy-sjefen begrunnet permitteringene med at selskapet har jobbet intenst med å få plass kontrakter med sine kunder, men at de ikke har lykkes med dette. Selskapet er avhengig av langtidskontrakter for å bearbeide laksen. Beltestad sier at dette markedet nå er «helt borte».

- Må bort fra normpris

Fylkesordfører Askeland peker på at det er nettopp aktiviteten på land som nå rammes, og at denne vil rammes enda hardere om ikke regjeringen sender ut et tydelig signal om én konkret endring i den komplekse skattepakken.

- Nå sitter havbruksselskapene og inngår kontrakter for året som kommer. Den raske løsningen på situasjonen her nå, er at regjeringen må sende et signal om at de går bort fra normpris på laks.

Skatteforslaget er i dag rettet inn mot normpris for laks, altså hva den handles for i spotmarkedet. Askeland viser til at denne prisen er langt høyere enn det mye av laksen som produseres i foredlingsvirksomheter faktisk selges for.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra Bergen eller Vestland? Kontakt vårt lokalkontor.

Har gitt tydelig beskjed

- Alternativet er at havbruket må bli skattlagt på reell salgspris, ikke normpris. Nå blir de skattlagt over 100 prosent. Konsekvensene av dette er permitteringer av foredlingsnæringa i Norge. Da vil denne næringa gradvis flyttes til utlandet, fortsetter Askeland.

Sp-ordføreren forklarer at han i langt tid har gitt tydelig beskjed om dette til Finansdepartementet, og at det haster å endre denne delen av skattepakkeforslaget.

- Når det gjelder resten av problematikken i havbruksskatten er jeg enig med Osterøy-ordføreren om at det vil komme et godt og bredt forlik i Stortinget til våren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer