Rødt

Krever klimaskatt for rike

Folk som tjener mer enn 1,5 millioner kroner, bør ilegges klimaskatt, mener Rødt. Det skal bremse luksusforbruk og bidra med mer til investering i utslippskutt.

KLARE KRAV: Rødt og leder Bjørnar Moxnes foreslår langt strengere tiltak i sin nye klimaplan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KLARE KRAV: Rødt og leder Bjørnar Moxnes foreslår langt strengere tiltak i sin nye klimaplan. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Hvis vi skal klare å skaffe oppslutning om klimakutt, må de rikeste bidra mest – og mye mer enn i dag, skriver partiet i sin nye klimaplan, som blir lagt fram torsdag.

Rødt lister opp versting-forbruket: Privatfly, luksusyachter, enorme villaer og hyttepalasser på fjellet og ved sjøen.

- De aller rikeste i Norge står for mange ganger så store utslipp som folk flest. Dette er unødvendig forbruk, som må kuttes først, heter det i klimaplanen.

I tillegg til en egen klimaskatt foreslår Rødt flere grep rettet mot de mest velstående: Gjeninnføre båtmotoravgift på de største og dyreste båtene. Fjerne momsfritak på de dyreste elbilene. Dessuten vil partiet legge om til toprissystem på strøm. Storforbruk skal koste, men modellen tar samtidig hensyn til energistandard, husstandens størrelse og geografi.

Flyavgift

Et viktig klimagrep er å få folk til å fly mindre, slår Rødt fast, og foreslår:

• Forbud mot privatfly

• Progressiv flyavgift for reiser mellom de store byene i Norge der det er god togforbindelse.

• Progressiv flyavgift på utenlandsturer, utover én ferietur i året.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer