Krever kraftig strømstøtte: - Urettferdig!

Næringslivet i Stavanger-regionen mener de skyhøye strømprisene i Sør-Norge er konkurransevridende. Nå krever de en kraftig støttepakke fra regjeringen.

GIGAREGNING: Familiebedriften Jæder er frustrert over de høye strømprisene i Sør-Norge, og mener de er konkurransvridende.
GIGAREGNING: Familiebedriften Jæder er frustrert over de høye strømprisene i Sør-Norge, og mener de er konkurransvridende. Vis mer
Publisert

- Jeg er frustrert!

Daglig leder for den tradisjonsrike familiebedriften Jæder, Guro Espeland, lufter sine frustrasjoner over de skyhøye strømprisene i Sør-Norge. Bedriften hun leder holder til på Jæren, og leverer matvarer til storhusholdningsbransjen.

Det dreier seg blant annet om hamburgere og varmebehandling av kjøttprodukter, som kjøtt til salater, noe som er ganske energikrevende.

19 millioner i forskjell

Det som er Jæders store frustrasjon er at de opplever strømprissituasjonen som konkurransevridende.

Derfor har de selv gjort en utregning for å illustrere hvor stor forskjell det er på å drive med strømprisene på Jæren, og om de hadde hatt produksjonslokalene sine i Trondheim.

De har tatt utgangspunktet i spotprisen mandag denne uka, og har kommet fram til at den årlige strømregninga deres da ville blitt 19,1 millioner kroner.

Hadde de derimot holdt til i Trondheim hadde den samme regningen blitt 106 000 kroner.

En forskjell på 19 millioner eller 18 900 prosent.

- Stiller bakerst i køen

Nå vil neppe strømregninga til Jæder komme opp i 19,1 millioner, men de økende strømprisene gir seg naturlig nok også utslag i strømregningene og strømavtalene de må forholde seg til.

- Vi har jo sikret noe, og vi har laget avtaler på deler av strømmen, men de forskjellene som er nå er kritiske, og vi trenger forutsigbarhet, sier Espeland.

For det er de regionale forskjellene som er mest frustrerende for Jæder, der de må forholde seg til helt andre produksjonskostnader enn man må gjøre lenger nord i landet.

- Vi driver jo med matproduksjon, og det er landsdekkende. Da stiller vår region bakerst i køen med de prisene vi har nå, sier Espeland.

- Verre enn pandemien

Næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Tormod Andreassen, sier situasjonen for bedriftene i hans område nå er «ekstremt utfordrende».

- Det er verre enn pandemien. Det er ikke tull. For store deler av næringslivet oppleves dette som mye verre enn pandemien. Vi får ekstremt mange henvendelser fra bekymrede bedriftsledere daglig. Vi blir nedringt, sier Andreassen.

BEKYMRET: Næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Tormo Andreassen.
BEKYMRET: Næringspolitisk leder i Næringsforeningen i Stavanger-regionen, Tormo Andreassen. Vis mer

Han er også frustrert over den store forskjellen de høye strømprisene utgjør for produksjonskostnadene til bedriftene internt i Norge.

- Vi vil ikke kjefte på dem som holder til i Trondheim, men vi må ha like vilkår så lenge vi skal ha industri og arbeidsplasser i hele Norge. Om ikke Støre og regjeringen gjør noe vil det koste arbeidsplasser, sier Andreassen.

Krever kraftig støtte

Onsdag ettermiddag kunne Dagbladet avsløre at regjeringen vil komme med en krisestøtte til næringslivet. Slik Dagbladet forstår det vil den basere seg på at selskaper med unormalt høye strømkostnader får deler av disse refundert av staten, men det springende punktet er hvor mye av regningen regjeringen vil ta.

Espeland i Jæder mener regjeringen skulle hatt en slik ordning på plass «for lenge siden».

- Jeg håper virkelig dette er noe som skaper like rammevilkår og ikke bare noe som tar toppene. Om strømmen skal være dyr her og billig i nord så skaper det urettferdige konkurranseforhold. Det nytter ikke med en liten hjelp på toppen, fastslår hun.

- Akuttsituasjon

Næringsforeningens mann slipper heller ikke jubelen løs over den bebudede kriseordningen til regjeringen.

- Jeg frykter at ordningen ikke blir god nok, at den ikke tar i nok, at den blir for konservativ, fastslår Andreassen.

Han mener dette er en «akuttsituasjon her og nå», som må adresseres umiddelbart, fordi strømprisene bidrar til en urettferdig konkurransesituasjon.

- Det at noen har så mye lavere kostnader enn andre er konkurransevridende internt i Norge. Jeg har alltid tenkt at Norge er en nasjon, men for situasjonen i kraftmarkedet framstår det ikke som vi er ett og samme land, sier Andreassen.

- For å utjevne disse forskjellene må regjeringen ta i ganske hardt?

- Det er det vi forventer. Når Jæder skal inn på langsiktige kontrakter til storhusholdning, så er det noe de regner på nå. De må legge kostnadene inn i anbudene. Det kan ikke være sånn at noen har en konkurransefordel som er så inni granskogen fordelaktige, mens andre tenker på om de skal stenge bedriften fordi de taper penger bare de skrur på maskinen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer