Krever krisegrep etter rentehopp

Frp ber regjeringen hjelpe nordmenn etter torsdagens rentehopp.

KREVER KRISEGREP: Frp's finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi. Foto: Terje Pedersen / NTB
KREVER KRISEGREP: Frp's finanspolitiske talsmann, Hans Andreas Limi. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag overrasket Norske Bank de aller fleste ved å heve styringsrenta fra 0,25 prosent til 0,50 prosent - stikk i strid med det mange norske økonomer forventet etter de siste dagers inngripende smitteverntiltak.

Krever grep

Tiltakene kommer som kjent på toppen av galopperende strømpriser. På tross av dette fastslo sentralbanksjefen at oppgangen i norsk økonomi har fortsatt.

- De økte strømprisene og statens varslede strømkrisepakker er bakt inn i våre vurderinger. Vi har også sett på de nye coronatiltakene. Alt dette er det tatt hensyn til, og vi har veldig gode verktøy i disse analysene, sa sentralbanksjef Øystein Olsen.

At en renteheving nå kommer på toppen av inngripende smitteverntiltak og skyhøye strømpriser, gjør at regjeringen må ta grep, mener Frp.

Finanspolitisk talsmann Hans Andreas Limi vil ikke legge seg opp i Norges Banks avgjørelse om å heve styringsrenta, men mener altså rentehoppet må få politiske konsekvenser.

- Vi står midt i en ny runde med nedstengninger, mange er bekymret for privatøkonomien. I tillegg har vi en strømkrise som kommer til å spise opp mye fra lommeboka. Konsekvensene for vanlige folk er mindre å rutte med, sier Limi.

Flat utbetaling

Han mener av den grunn at regjeringen må kompensere mer i strømpakken, slik at «folk flest ikke kommer dårligere ut som en konsekvens av rentehoppet».

- Samtidig som strømprisene er rekordhøye og rentene går opp, merker vi at matvareprisene også går i taket. Det er klart dette gjør saftige innhogg i lommebøkene til vanlige folk. Det kan vi ikke sitte stille og se på mens staten håver inn mellom 30 og 40 milliarder kroner på økte strømpriser, sier Limi.

Frp vil derfor, i første omgang, betalt ut 4000 kroner til hver husstand, i tillegg til å fjerne elavgiften og momsen på strøm.

- Det burde regjeringen lytte til, sier Limi.

Dette mener Frp altså skal komme i tillegg til strømpakka regjeringen allerede har lagt fram. Den sier at husholdninger vil få støtte til et strømforbruk opp til 5000 kilowattimer av sitt månedlige forbruk.

Helt konkret går staten inn og tar halvparten av regninga for det som overstiger en spotpris på 70 kwh.

- Umusikalsk

Der Frp ikke går inn i noen diskusjon om hvorvidt Norges Bank burde hevet renta, men bare diskuterer konsekvensene av det, fikk banken på pukkelen av sjeføkonom og analysesjef i Akershus Eiendom, Kari Due-Andresen.

- Dette virker umusikalsk, var hennes dom over rentebeslutningen.

Hennes frykt er at Norges Bank har fått det for travelt etter at regjeringen nylig innførte strenge smittevernregler.

- Jeg lurer på om Norges Bank fikk litt dårlig tid på slutten her. Regjeringens siste beslutninger om nedstenging kom nylig, mens denne pengepolitiske rapporten tar ukevis å lage. Derfor vil jeg tro at denne beslutningen var tatt før vi fikk nye strengere tiltak og at de ikke hadde tid til å gjøre en ny analyse, sa hun til Børsen etter rentebeslutningen, før hun la til:

- I denne vurderingen ser de for seg en renteheving til allerede i mars. Her er det tydeligvis bare å lukke øynene for å kjøre på.

- Dyrere lån

Hennes største ankepunkt er at Finansdepartementet leter etter tiltak de kan komme med for å hjelpe folk, samtidig som sentralbanken hever renta.

- Det gjør det dyrere for folk å ha lån. Det er timingen som er feil her, for de hadde hatt tid til å vente.

Andre sjeføkonomer er mer positive til rentehevingen.

- Mange har brukt ordet umusikalsk om en renteheving nå, men det bør ikke Norges Bank bry seg om. Renten bør settes ut fra det som er riktig ut fra den økonomiske situasjonen og ikke ut fra omdømmerisiko, konkluderte sjeføkonom i DnB Markets, Kjersti Haugland.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer