Revidert nasjonalbudsjett:

Krever krisegrep fra Vedum: - Bortforklaring

Regjeringen har varslet et revidert nasjonalbudsjett med ansvarlig pengebruk. Rødt forventer likevel kraftfulle krisegrep fra finansminister Trygve Slagsvold Vedum.

KREVER GREP: Marie Sneve Martinussen (Rødt) har klare forventninger til regjeringen i forkant av revidert nasjonalbudsjett. Foto: Torstein Bøe / NTB
KREVER GREP: Marie Sneve Martinussen (Rødt) har klare forventninger til regjeringen i forkant av revidert nasjonalbudsjett. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

- Nå har Vedum brukt de siste månedene på å avvise alle forslag på å gjøre noe med priskrisa som rammer folk i hele landet. Nå må han komme med sine løsninger.

Beskjeden fra Marie Sneve Martinussen, finanspolitisk talsperson i Rødt, er krystallklar. Hun har klare forventninger for revidert nasjonalbudsjett, som legges fram i dag.

Skyhøye priser

Siden budsjettet ble lagt fram i høst, har det skjedd svært mye. Energiprisene skjøt i taket allerede i vinter, inflasjonen var på vei opp, og så invaderte Russland Ukraina.

Priser på en rekke varer har blitt kraftig oppjustert, samtidig som man heller ikke er helt i mål med gjeninnhentingen etter pandemien.

Derfor krever nå Rødt at regjeringen leverer hjelp til de med minst slingringsmonn i økonomien når det reviderte budsjettet legges fram.

- Hvis Vedum nok en gang mener det ikke er mulig å gjøre noe, da må folk forvente hardere tider i både sommer og vinter, sier Martinussen,

Ikke overraskende peker hun på «økende forskjeller» som en av de tingene som bekymrer partiet mest, og medisinen er også kjent.

- Det er store muligheter for å dempe presset i økonomien ved å inndra kjøpekraft på toppen av inntektsfordelinga, ved å øke skattene til de på toppen, som har økt inntektene raskere enn alle andre, sier Martinussen, og fortsetter:

- Det er en omfordeling. De som har mye kan dempe kjøpekraft, så kan man sikre de gruppene som er aller hardest rammet.

Varsler stramt budsjett

Da regjeringen begynte arbeidet med budsjettet i mars ga finansminister Vedum uttrykk for at regjeringen må holde igjen pengebruken i statsbudsjettet.

- Hvis ikke kan vi få en overoppheting av norsk økonomi. Det vil føre til enda høyere inflasjon med behov for enda høyere rente. Det vil øke utgiftene til folk og bedrifter i hele landet, og det må vi unngå, sa Vedum.

Nylig var finansministeren og statsminister Jonas Gahr Støre ute i VG og sa at deres viktigste bidrag til forbrukerne er et budsjett som ikke gir press på renta - pluss fortsatt strømstøtte.

- Hvis vi nå pøser på, så bringer vi en annen høy kostnad til husholdningene, nemlig et driv på renta, sa Støre til avisa.

Ferske tall fra SSB viser at konsumprisindeksen, altså inflasjonen, steg 5,4 prosent fra april i fjor til april i år. Uten strømstøtte ville prisveksten vært på 7,2 prosent.

Likevel er økningen på 5,4 prosent den høyeste aprilmålingen på over 30 år, og langt høyere enn økonomene hadde spådd, ifølge Dagens Næringsliv.

Vil skattlegge de rikeste

Rødt mener presset i økonomien kan tas ut gjennom skattesystemet, og ikke bare med renteøkninger. Når Rødt sier at det kan «tas ut gjennom skattesystemet», handler det om å skattlegge dem på toppen tøffere.

- De 10 prosent med høyest inntekt har hatt en høyere lønnsvekst enn alle andre de ti siste åra. De tåler godt å bidra mer til fellesskapet. Både corona og krigen i Ukraina har blitt en forskjellskrise. Det er forskjell på dem som tåler at maten blir dyrere, og de som holder på å gå konkurs. Det gjelder både folk og enkelte småbedrifter, sier Martinussen.

Rødt har foreslått å kutte avgifter, kutte prisene i kollektivtrafikken og øke barnetrygden, men Martinussen sier de ikke er så opptatt av at regjeringen velger deres foretrukne løsning, så lenge de foretar seg noe.

- Det kan ikke gå for en regjering som sier at de ønsker å få ned forskjellene og bedre situasjonen for folk flest å ikke ta grep i den priskrisa. Der har Vedum vært uendelig tålmodig.

- For tålmodig vil du sannsynligvis hevde?

- Ekstremt tålmodig. Det er en tålmodighet han ikke deler med folk flest, som ser at prisene holder på å stige over ørene på dem, sier Martinussen, som mener det «ikke er alenemødrene og minstepensjonistene som skal ta ansvaret for å minske presset i norsk økonomi».

- Det er det de ned høye inntekter og formuer som skal gjøre. Det å peke på inflasjon som grunn for å ikke hjelpe dem som sliter, det er bortforklaring av verste sort.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer