Sp-ordfører:

Krever krisegrep i distriktet

Sp-ordfører Lars Fjeldstad mener det er paradoksalt om bygdebutikkene forsvinner mens hans eget parti sitter ved makta. Han får støtte fra Rødt, som kaller situasjonen for en «distriktspolitisk katastrofe».

FRYKTER FLERE KONKURSER: Osterøy-ordfører Lars Fjeldstad frykter at flere nærbutikker kan måtte stenge dørene som følge av de høye strømprisene. Han krever derfor grep fra egen regjering. For Joker Melsom i Vestfold er det allerede for seint. I helga stengte de dørene etter 100 år som tettstedets samlepunk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FRYKTER FLERE KONKURSER: Osterøy-ordfører Lars Fjeldstad frykter at flere nærbutikker kan måtte stenge dørene som følge av de høye strømprisene. Han krever derfor grep fra egen regjering. For Joker Melsom i Vestfold er det allerede for seint. I helga stengte de dørene etter 100 år som tettstedets samlepunk. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

BERGEN (Børsen): Mandag mottok samtlige av Stortingets representanter et nødrop signer 72 nærbutikker i sørlige Distrikts-Norge.

«No står ei rekkje av oss småbutikkar på terskelen til å måtta stengja dørene for godt, eller rett og slett gå konkurs! Alt på grunn av uhåndterlige straumrekningar», sto det i brevet skrevet av initiativtaker Jan Hesjedal.

Hesjedal driver nærbutikken i Bruvik på Osterøy, utenfor Bergen, og er en av de mange kjøpmenn som går en svært krevende tid i møte med mangedoblede strømregninger.

Les flere saker fra bergensområdet her.

- Svært kritisk

Kjøpmannen får støtte fra egen ordfører, Lars Fjeldstad (Sp):

- Jeg har full forståelse og respekt for at dette er en svært kritisk situasjon. Disse nærbutikkene er limet i samfunnet. Vi kan ikke leve med at disse forsvinner, sier Fjeldstad til Børsen, og forteller at dette er noe hele lokalsamfunnet er opptatt av.

Ordføreren mener at en på lokalt, regionalt og statlig nivå må jobbe sammen om å få på plass en ordning for å kunne hjelpe de små bedriftene over kneika.

KREVER GREP: Osterøy-ordfører Lars Fjeldstad (Sp) krever at egen regjering tar grep for å hindre konkurrser i distriktet. Foto: Privat
KREVER GREP: Osterøy-ordfører Lars Fjeldstad (Sp) krever at egen regjering tar grep for å hindre konkurrser i distriktet. Foto: Privat Vis mer

Krever særordning

Fjeldstad har spilt inn for sitt eget parti at det må komme på plass en særordning for distriktsbutikkene. Han peker blant annet på at en ordning gjennom Merkur-programmet, som ligg under Kommunal- og distriktsdepartementet. Programmet skal styrke og utvikle butikker i distriktet, blant annet gjennom økonomisk støtte.

- Det vil være paradoksalt om butikker rundt om i Distrikts-Norge går under mens Senterpartiet er i regjering.

Sp-ordføreren understreker at selv om det kanskje ikke er snakk om så mange arbeidsplasser totalt sammenliknet med mange andre næringer, utgjør butikkene en svært sentral rolle i samfunnet.

- Og i mange bygder er nærbutikken den eneste arbeidsplassen, sier Fjeldstad.

Faller utenfor støtteordning

Børsen har tidligere omtalt at det er uklart hvor godt regjeringens foreslåtte strømstøtte til næringslivet vil treffe nærbutikkene. For å få støtte, er det foreslått at strømkostnadene må utgjøre en god andel av bedriftens omsetning. Dette basert på tall fra januar til juni.

Det er samtidig først nå nærbutikkene virkelig kjenner de galopperende strømprisene på kroppen. Både fordi prisene har økt, men også fordi mange butikker nå går inn i en langt roligere periode omsetningsmessig, da høysesongen for turisme er over.

Tips oss om Bergen

Har du et tips fra bergensområdet? Ta kontakt med oss.

- En distriktspolitisk katastrofe

Stortingsrepresentant for Rødt, Sofie Marhaug mener den foreslåtte strømstøtteordningen byr på mange utfordringer.

- Den største er rett og slett at for mange, særlig i Sør-Norge, så stemmer ikke kartet med terrenget. Prisene kommer til å være mye høyere til neste år enn i året som gikk, og marginene er små. Da er små samfunn, som øysamfunnet Fedje, truet. Det er en distriktspolitisk katastrofe, og noe Senterpartiet ikke bør akseptere, sier Marhaug til Børsen.

Hun gjentar Rødts ønske om en makspris på strøm, som begrenser hvor stort utbytte kraftprodusentene og strømselskapene kan ta.

- Det vil ta problemet ved roten. De høye strømprisene rammer både folk og bedrifter, der særlig små og mellomstore bedrifter er utsatt. Det ser vi nå når nærbutikkene i distriktene slår alarm, sier Marhaug.

- Få saker vi jobber mer med

Den foreslåtte strømstøttepakken og nødrop få nærbutikkene ble også tema i Stortingets spørretime onsdag.

Her fikk næringsminister Jan Christer Vestre (Ap) spørsmål om dette fra Frp's Roy Steffensen.

Næringsministeren var tydelig på at han hele tiden har gjort det klart at denne støtteordningen ikke vil ramme alle bedrifter, men de som trenger det mest.

- Det er all grunn til å tro at en rekke butikker vil falle inn under ordningen, hvis de har en strømintensitet på minst tre prosent, svarer Vestre, og viser til at de har satt ned elavgiften og skal betale ut 3 milliarder kroner i strømstøtte til de mest utsatte bedriftene.

Han trekker også fram regjeringens arbeid med å få på plass et fastprisregime, slik at disse butikkene kan få mer forutsigbarhet.

- Det er få saker vi jobber mer med enn kraftkrisen, fortsetter næringsministeren.

Utelukker ikke nye tiltak

Vestre er også bekymret for situasjonen for nærbutikkene. Han omtaler dem som «ryggraden i mange lokalsamfunn», og at det er helt avgjørende at de overlever. Han kommer samtidig med en oppfordring om at lokalbefolkningen bør bruke nærbutikken sin.

- Og vi vil selvfølgelig se på, om situasjonen blir verre, om det er behov for ytterligere tiltak.

Frp's Helge André Njåstad viste til at i hans egen kommune Austevoll, allerede er en nærbutikk som har måtte stenge ned. Han tar også orde for økt støtte gjennom Merkur-programmet, og ba kommunal og distriktsminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) om å ta grep.

Gjelsvik svarte med at regjeringen følger situasjonen tett.

- Så kan det godt være, og ut ifra at situasjonen på ingen måte er i noe bedring, at det er behov for både forsterkede og nye tiltak utover det som så langt er lansert. Det vil vi i så fall komme tilbake til, sier Gjelsvik.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer