Corona

Krever krisegrep

LO og NHO er enige - nå handler det om å sørge for støtteordninger for å holde folk i arbeid.

SE NÅ: Partene i arbeidslivet møter fredag næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) for å diskutere konsekvensene av den nye situasjonen for norske bedrifter. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Nå trenger vi først og fremst ordninger som holder folk i jobb. Vi har bedt regjeringen forberede en lønnsstøtteordning som kan rulles ut for å holde hjulene i gang, lød kravet fra LO-leder Peggy Hessen Følsvik før møtet med næringsminister Jens Christian Vestre.

Hun fikk full tilslutning fra NHOs administrerende direktør Ole Erik Almlid.

- Vi må ta høyde for at denne runden med nye strengere coronatiltak kan ta tid. For NHO er det viktig at arbeidsgivernes lønnsplikt ved permitteringer reduseres til tre dager. Så vil jeg understreke at vi må se på en ordning hvor man kan få støtte til å beholde folk på jobb. Det siste vi trenger nå, er å miste kompetanse, sa Almlid til Børsen.

Møter Vestre

LO og NHO møtte sammen med administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke, næringsminister Jan Christian Vestre (Ap) til et møte om coronasituasjonen fredag formiddag.

I etterkant av møtet hadde næringsministeren ikke noe nytt konkret til partene i arbeidslivet.

- Partene har innspill, kommentarer og forslag til hvordan dette kan håndteres. I første omgang er tiltakene ment å vare i 14 dager, så vi må ha litt is i magen, sa Vestre, som la til at «vi tar med oss de innspillene vi har fått her i dag».

- Vi følger situasjonen nøye og kommer tilbake til det dersom det skulle bli nødvendig.

Både ministeren, LO-lederen, NHO-lederen og Virke-lederen, understreket at samfunnet ikke er stengt ned, og at de oppfordrer folk til å bruke både restauranter, butikker og annet for å holde hjulene i gang.

- Folk må puste med magen, ikke slutte å bruke lokale butikker og gå ut. Det er ikke regjeringens oppfordring, sa Vestre, som kom med en kraftig vaksineoppfordring.

- Kommer vi opp i vaksinegrad så er det et effektivt tiltak. Folk får ta seg sammen, det synes i alle fall næringsministeren.

I forkant av møtet ga NHO til kjenne en bekymring for situasjonen.

- Smitteverntiltakene som kom i går er forståelig ut fra situasjonen, men jeg er nødt til å minne om at dette allerede har utløst skarpe reaksjoner og at det har betydelige konsekvenser. Mange melder nå om avbestillinger, de opplever usikkerhet og det er allerede meldt om permitteringer, advarte Almlid.

Han la til at bransjene som først og fremst rammes av de nye coronatiltakene, er de samme som har slitt aller mest gjennom hele pandemien.

Ikke stenge ned

LO-lederen peker på at det er mye usikkerhet om virkningen av den nye coronavarianten omikron, og at det er riktig å styrke smittevernet nå.

- Men det er ikke riktig å stenge ned eller gi støtteordninger til næringslivet slik at de velger å stenge ned. Vi må holde hjulene i gang slik at folk har en arbeidsplass å gå til, sier Hessen Følsvik.

- Folk som ikke er smittet må kunne handle, spise og reise uten å føle utrygghet. Strenge smitteverntiltak er derfor viktig. Samtidig må vi gi alle bedre tilgang til selvtester, slik at man kan gå på jobb uten å være redd for å smitte kollegaer, tilføyer LO-lederen.

Et av LOs krav til regjeringen nå er derfor gratis selvtester som du enten kan ta hjemme eller på arbeidsplassen.

Ingen grunn til å vente

Ivar Horneland Kristensen i Virke understreker at støtteordningene må være nasjonale.

- Vi ser flere svakheter med den kommunale ordningen og det er verdt å merke seg at Oslo kommune sier de ikke har apparatet til å håndtere den kommunale ordningen. Det er ikke godt nok. Da mener vi at må tilbake på en nasjonal ordning, og det må avklares raskt, sier Virke-toppen til Børsen.

Det poenget er Almlid helt enig i:

- Vi snakker om nasjonale kompensasjonsordninger som vi allerede har skrudd sammen. Vi har jo vært gjennom noen runder tidligere, og det er absolutt ikke nødvendig å vente på utredninger. Her er det bare å trykke på knappen. Ordningene finnes, det er ikke noen grunn til å finne opp kruttet hver gang, sier NHO-toppen til Børsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer