Krever lovendring: - Superviktig

Ås og Oslo har ikke lovhjemmel for å stille viktig klimakrav til byggebransjen, men Oslo stiller kravene likevel.

BYGGEPLASSER: Både Ås og Oslo vil stille strengere klimakrav til byggebransjen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
BYGGEPLASSER: Både Ås og Oslo vil stille strengere klimakrav til byggebransjen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Ås kommune får ikke lov til å stille skjerpede klimakrav til byggeplasser. Nå trengs det en lovendring».

Slik begynte ordfører i Ås kommune i Viken, Ola Nordal (Ap), i en post på Facebook tidligere denne uka.

Sterkt økende utslipp

Bak kravet ligger det et avslag fra Statsforvalter og Kommunaldepartementet.

Bakgrunnen for saken er at det det var to til tre ganger så høyt utslipp fra byggeplasser i Ås i 2018 og 2019 som det har vært tidligere, noe som kan knyttes blant annet til bygging av ny campus og veterinærbygget ved universitetet.

«Utslipp av klimagasser fra byggeplasser i Ås har vært sterkt økende i de siste åra, og kan bli en betydelig utslippskilde i åra framover», skriver Nordal.

Derfor vedtok kommunestyret i Ås i desember 2020 at det skal stilles krav om fossilfrie byggeplasser i nye reguleringsplaner for byggeprosjekter i Ås.

Kommunen har et mål om fossilfrie byggeplasser i 2025, og utslippsfrie byggeplasser i 2030.

- Må gjøre lovendring

Kommunestyret ønsket å få vurdert om det var mulig å stille slike krav. De fikk tommelen ned fra statsforvalter og Kommunaldepartementet, som fastslår at det ikke er tilstrekkelig lovhjemmel for å stille slike krav.

- Jeg tenker at det var som forventet, og at det var nyttig å få det avklart. Jeg ser jo at Sp og Ap har en formulering i Hurdalserklæringen, som tilsier at med denne avklaringen, så må de gjøre en lovendring, sier ordfører Nordal til Børsen.

Hurdalserklæringen har fått kritikk for å være for vag, men på akkurat dette punktet er den ganske klar. Der heter det:

«Regjeringen vil stille krav om at nye bygg og anlegg bygges med klimavennlige materialer og designes for lavt energibruk og gjenbruk, samt legge opp til at byggeplasser blir fossilfrier».

Ås kommune har allerede krav om fossilfrie byggeplasser i kommunens egne prosjekter, men vil også at det skal gjelde private utbyggere.

Oslo stiller krav allerede

Ordføreren får støtte i sitt krav fra byrådet i Oslo. Byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG), sier Oslo kommune siden høsten 2020 har lagt inn krav om fossilfrie byggeplasser i alle nye reguleringsplaner.

Det har de heller ingen planer om å slutte med.

Marcussen peker på SSBs utslippsberegninger for et par år siden gjorde et hopp fordi de beregnede utslippene fra bygg- og anleggsbransjen var høyere enn først antatt. Derfor er fossilfrie byggeplasser viktig, mener Marcussen.

- Hva tenker du om at det ikke er lovhjemmel for dette?

- Jeg forventer at regjeringen skaffer oss lovhjemmel. Det er superviktig for klimaarbeidet. Vi har snakket med bransjen, og mitt inntrykk er at bransjen er positive. De ønsker forutsigbare og like rammevilkår. Da tenker jeg at departementet og den nye ministeren rett og slett får sette i gang arbeidet med å få en hjemmel på plass.

For slik det er nå har altså ikke Oslo kommune lovhjemmel for å stille de kravene de stiller i reguleringsplaner.

- Vi endrer ikke praksis. Reguleringsplaner gjelder i lang tid framover, slik at vi kan ikke la muligheten til klimakrav gå fra oss. Jeg forventer at hjemmelen er på plass innen kort tid, slik at vi håndhever den på riktig måte.

Skal ta det opp med minister

Ås-ordfører Nordal humrer når han hører at Oslo ikke vil endre praksis, selv om det viser seg at det ikke er hjemmel for det.

- Vi er ikke så tøffe her i Ås da. Vi vedtok i kommunestyret onsdag kveld at vi tar ut de krava som opprinnelig var lagt inn i kommuneplanen, sier Nordal.

- Men så fort dere har hjemmelen ryker formuleringen dere tok ut rett inn i planen igjen?

- Ja, absolutt!

Hanna Marcussen varsler at hun vil ta opp problematikken i første møte med kommunalministeren.

Fossilfrie byggeplasser beskrives av MDG-toppen som et «kjempeviktig tiltak».

- Vi forventer at regjeringen prioriterer dette raskt, fastslår hun.

Ordføreren vil presse på

Med seg på laget får hun altså en Ap-ordfører fra Ås.

- Du kommer kanskje til å benytte dine kontakter inn i regjeringen for å få dette på plass?

- Jeg kommer til å presse på litt ja, medgir Nordal

At det, som det blir hevdet i vurderingen fra departementet, skal være så veldig fordyrende å kreve fossilfrie byggeplasser, går ikke Marcussen med på heller.

- Det bygger på en feil forståelse av at de må skifte ut maskinparken for å gå over til biodiesel. Det stemmer ikke. Biodiesel kan i all hovedsak brukes på den maskinparken man har.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer