Øystein Stray Spetalen:

Krever makspris på strøm

Øystein Stray Spetalen mener kunnskapsløse politikere ble manipulert av strømbransjen til å si ja til kabler til kontinentet og Acer. Investoren deler her sin medisin for lavere norske strømpriser.

MAKSPRIS: Øystein Stray Spetalen ønsker en makspris på 40 øre kwh i Norge og oppsigelse av Acer med full kontroll over strømeksporten. Det er langt lavere enn det nordmenn faktureres i dag, påpeker han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MAKSPRIS: Øystein Stray Spetalen ønsker en makspris på 40 øre kwh i Norge og oppsigelse av Acer med full kontroll over strømeksporten. Det er langt lavere enn det nordmenn faktureres i dag, påpeker han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Spetalen advarte i sterke ordelag om hvordan strømprisene ville utvikle seg med nye kraftkabler til Tyskland og Storbritannia.

Han har ikke endret mening etter prisgaloppen norske strømkunder opplever denne vinteren. Norske priser følger nå de tyske tett.

- Uten kablene ville norske elpriser vært helt uavhengig av det tyske kraftmarkedet, slik det var før kablene ble satt i drift, sier Spetalen.

Før de siste utenlandskablene ble bygget og Norge ble medlem av Acer, var det heftige diskusjoner om hvordan kablene ville slå ut for norske strømkunder.

Bransjens egne analyser viste en minimal påvirkning på prisen til norske strømkunder, på 3,6 øre per kwh.

- Kunnskapsløse politikere

Thema Consulting, som gjorde bransjens analyser i 2012, peker i vinter på økt pris på CO₂ og gass for å forklare de økte prisene norske forbrukere opplever.

Forklaringen gir ingen mening, påpeker Spetalen.

- De som mente kablene ikke hadde noen betydning på strømprisene mener nå at årsaken til de økte kraftprisene er høye gass- og CO₂-priser på kontinentet. Dermed sier de som lagde analysene at norske kraftpriser etter kablene nettopp er blitt prisgitt prisene på kraft i det europeiske kraftmarkedet. Stikk i strid med det de mente da de korrupte analysene ble publisert, sier Spetalen - og fortsetter:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer