Øystein Stray Spetalen:

Krever makspris på strøm

Øystein Stray Spetalen mener kunnskapsløse politikere ble manipulert av strømbransjen til å si ja til kabler til kontinentet og Acer. Investoren deler her sin medisin for lavere norske strømpriser.

MAKSPRIS: Øystein Stray Spetalen ønsker en makspris på 40 øre kwh i Norge og oppsigelse av Acer med full kontroll over strømeksporten. Det er langt lavere enn det nordmenn faktureres i dag, påpeker han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
MAKSPRIS: Øystein Stray Spetalen ønsker en makspris på 40 øre kwh i Norge og oppsigelse av Acer med full kontroll over strømeksporten. Det er langt lavere enn det nordmenn faktureres i dag, påpeker han. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Spetalen advarte i sterke ordelag om hvordan strømprisene ville utvikle seg med nye kraftkabler til Tyskland og Storbritannia.

Han har ikke endret mening etter prisgaloppen norske strømkunder opplever denne vinteren. Norske priser følger nå de tyske tett.

- Uten kablene ville norske elpriser vært helt uavhengig av det tyske kraftmarkedet, slik det var før kablene ble satt i drift, sier Spetalen.

Før de siste utenlandskablene ble bygget og Norge ble medlem av Acer, var det heftige diskusjoner om hvordan kablene ville slå ut for norske strømkunder.

Bransjens egne analyser viste en minimal påvirkning på prisen til norske strømkunder, på 3,6 øre per kwh.

- Kunnskapsløse politikere

Thema Consulting, som gjorde bransjens analyser i 2012, peker i vinter på økt pris på CO₂ og gass for å forklare de økte prisene norske forbrukere opplever.

Forklaringen gir ingen mening, påpeker Spetalen.

- De som mente kablene ikke hadde noen betydning på strømprisene mener nå at årsaken til de økte kraftprisene er høye gass- og CO₂-priser på kontinentet. Dermed sier de som lagde analysene at norske kraftpriser etter kablene nettopp er blitt prisgitt prisene på kraft i det europeiske kraftmarkedet. Stikk i strid med det de mente da de korrupte analysene ble publisert, sier Spetalen - og fortsetter:

- Det var et stort press fra kraftselskapene for å få bygget kablene. Kunnskapsløse politikere stolte på manipulerte analyser bestilt av kraftselskapene.

Peker på gass og CO₂

Thema Consultings Marius Rennesund svarer følgende på Spetalens kritikk om korrupte analyser av strømprisene.

- Thema er et uavhengig analyseselskap som har oppdrag for mange forskjellige kunder, herunder kraftselskaper, industribedrifter og andre kraftforbrukere, myndigheter osv. Vi gjør løpende kraftprisprognoser og lisensierer også ut vår kraftmarkedsmodell som benyttes i utarbeidelsen av prognosene. Alle våre prisprognoser kan kjøpes av alle interesserte aktører, og vi er alltid transparente om forutsetningene i analysene som gjøres, skriver Rennesund i en e-post.

Rennesund mener Norge i lang tid har blitt påvirket av kraftprisene på kontinentet gjennom de «gamle» utenlandskablene.

- Hvor sterk prisvirkningene er avhenger både av værsituasjonen i Norge og Norden og av situasjonen på kontinentet. Vi er nå i en situasjon med svært høye kraftpriser på kontinentet som skyldes en mangedobling av gassprisen og økte CO₂-priser, samt at vi har opplevd tørt vær i Norge og Norden. I slike situasjoner vil prisøkningene av kablene være større enn i et mer normalt år og spesielt store i Sør-Norge, skriver Rennesund.

Spetalens løsning

Spetalen mener norske politikere nå må gå radikalt til verks for å frigjøre norske kraftpriser fra de europeiske.

- Løsningen er å melde seg ut av Acer. Det burde være enkelt. Deretter må det settes makspris på salg av all kraft i det norske markedet. Jeg mener en pris i et monopolistisk marked bør være ca. 40 øre per kwh. I tillegg bør det innføres 78 prosent skatt på all krafteksport, lik petroleumskatten. Dessuten må eksportvolumet av strøm reguleres slik at Norge til enhver tid er sikret nok kraft til eget bruk, sier Spetalen, som frykter at toget har gått:

- Norske politikere har solgt arvegodset til EU gjennom Acer og kraftkablene. Lave kraftpriser er nok dessverre historie. Dette er nok et eksempel på hvor negativt EU og EØS er for Norge og at selvråderetten forsvinner.

Rødt-støtte

Sofie Marhaug er energipolitisk talsperson i Rødt og understreker at det er mye Rødt og Spetalen er uenig i. Men i kraftpolitikken er de nærmest samstemte.

- Spetalen har helt rett i at markedsrettingen av energipolitikken er en katastrofe både for husholdninger, industri og næringsliv her hjemme, sier Marhaug.

Sterke krefter i industrien og fagbevegelsen var motstandere av Acer, men fikk ikke gjennomslag i Arbeiderpartiet. Marhaug er nøye med å holde tunga rett i munnen når hun omtaler det europeiske kraftsamarbeidet Norge er tilsluttet.

VIRKEMIDLER: Rødts Sofie Marhaug etterlyser virkemidler til å regulere prisen - men det er ikke mulig takket være Acer, påpeker hun. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
VIRKEMIDLER: Rødts Sofie Marhaug etterlyser virkemidler til å regulere prisen - men det er ikke mulig takket være Acer, påpeker hun. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Tilslutningen til Acer er ikke den direkte årsaken til de høye prisene, men det gjør umulig å regulere prisene. Det er hele poenget: Å stanse den politiske styringen av markedet. Det straffer norske husholdninger og norsk industri som har basert seg på billig og miljøvennlig vannkraft i over hundre år. Det er tragisk at vi har solgt arvesølvet, og dette kommer til å bli en katastrofe for det grønne skiftet, sier Marhaug, som igjen er enig med Spetalen:

- Når vi importerer europeiske strømpriser, risikerer vi ei framtid med utflagging og nedlegging av kraftkrevende industri som bruker noe av den reneste, fornybare kraften som finnes.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer