Norgesferie:

Krever makstak: - Blir sinte

Ruvende cruiseskip og en flom av turister vekker harme i norske turistperler, ifølge NHO Reiseliv. Havnefogden i Ålesund avviser at byen har et problem.

- BØR SETTE TAK: NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold mener Ålesund bør ta grep og sette makstak for cruisetrafikken inn i havna. Havnefogden mener på sin side at byen har gjort tilstrekkelige tiltak. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB
- BØR SETTE TAK: NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold mener Ålesund bør ta grep og sette makstak for cruisetrafikken inn i havna. Havnefogden mener på sin side at byen har gjort tilstrekkelige tiltak. Illustrasjonsfoto: Halvard Alvik / NTB Vis mer
Publisert

- Du kan sammenlikne det med medisin: Verken for mye eller for lite er bra for deg. Derfor er det ekstremt viktig å dosere cruisetrafikken riktig, sier NHO Reiseliv-sjef Kristin Krohn Devold til Børsen.

Nylig slo lokale næringslivskrefter alarm om frykt for en ny «turistinvasjon» i Geiranger etter coronadvalen. Hovedbekymringen - som også strekker seg til andre populære turistdestinasjoner i Norge - er den omstridte cruisetrafikken.

Cruise- og turisthatet dominerte norske avisspalter i siste «normalsesong» i 2019. Så la pandemien et slør over den betente debatten. I 2022 varsler Kystverket at årets cruisesesong i Norge blir «all time high».

  • I 2019 totalt 2881 anløp.
  • I 2020 totalt 173 anløp.
  • I 2022 totalt 3422 anløp.

Tok grep

Infrastruktur og uro for overbelastede lokalsamfunn er ett aspekt. Miljøspørsmålet har imidlertid blitt en verkebyll som flere byer har måttet ta krisegrep om.

I januar 2020, etter stor og opphetet debatt, ble cruisenæringen underlagt flere miljøkrav. Det innebærer blant annet at skipsanløpene til Geiranger er blitt redusert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer