«Mesternes Mester»-bassenget:

Krever «Mesternes»-basseng fjernet

Fristen gikk ut i mars, men mangemillionæren gir seg ikke uten kamp. Nå setter kommunen ned foten.

TRØBBEL I PARADIS: Ifølge Lillesand kommune ble det i forkant av innspilling gjort omfattende endringer av husets fasade, med et svømmebasseng som ble bygget for anledningen. Nå vil kommunen at huseier skal innrette seg etter avtalen og fjerne bassenget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRØBBEL I PARADIS: Ifølge Lillesand kommune ble det i forkant av innspilling gjort omfattende endringer av husets fasade, med et svømmebasseng som ble bygget for anledningen. Nå vil kommunen at huseier skal innrette seg etter avtalen og fjerne bassenget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I fjorårets sesong av «Mesternes mester» ble deltakerne innlosjert på luksuseiendommen Kampedalen i Ulvøysund på idylliske Sørlandet.

I 2021 fikk produksjonen grønt lys av kommunen til å bygge et midlertidig svømmebasseng på tomta. Kravet var at bassenget måtte fjernes innen 1. april 2023.

Det har ikke blitt innfridd.

I stedet har huseier, mangemillionæren Robert Hvide Macleod - som er tidligere toppsjef i Frontline, tankrederiet til milliardæren John Fredriksen, gått til kamp for å beholde bassenget.

Ser ikke fordelene

I mars søkte Grønn Prosjektuvikling, på vegne av Macleod, om å gjøre tiltaket permanent. Dette har administrasjonen i Lillesand kommune avslått med hensyn til vern av strandsonen.

Det var Lillesands-Posten som først omtalte saken.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

I brevet fra byggesaksavdelingen, som Børsen har sett, konkluderer administrasjonen med tiltaket ikke tilsidesetter LNF-formålet i kommuneplanen «i vesentlig grad», men mener likevel at kravene bak å innvilge en dispensasjon ikke er oppfylt.

«Det skal framkomme tydelig hvilke fordeler som er vesentlig større enn ulempene. Det framkommer ikke entydig for administrasjonen hvilke fordeler som ansvarlig søker mener er større enn ulempene, særlig da det ikke er framkommet noen ulemper.»

- Ikke grunnlag

Videre fastslår byggesaksavdelingen at den midlertidige dispensasjonen ikke kan utvides til permanent tillatelse.

«Etter en samlet vurdering er ikke fordelene vesentlig større enn ulempene ved det omsøkt og det foreligger ikke grunnlag for å innvilge dispensasjon for tiltaket.»

Lederen i Agder Ap, Cecilie Knibe Kroglund, var med på å godkjenne forslaget til byggeprosjektet. I fjor forklarte hun til Dagbladet at hun anså det som lite sannsynlig at bassenget fikk stå.

- Statsforvalteren rådet også kommunen å stille vilkår om at tiltaket skal fjernes, og terreng tilbakeføres til opprinnelig stand, så snart aktuelle situasjon opphører, sa hun til Dagbladet den gang.

- Tror bassenget får stå

Robert Hvide Macleod har foreløpig ikke besvart Børsens henvendelse. Hans ansvarlige søker, Esben Gundersen, i Grønn Prosjektutvikling har på sin side valgt å ta saken videre og klage på avslaget.

- Vi både håper og tror at bassenget vil bli liggende, sier Gundersen til Børsen.

Ifølge Fædrelandsvennen argumenterer Gundersen i klagen blant annet for at «Mesternes Mester» har gitt kommunen enorm eksponering som igjen sørger for stor «innflytelse på et lokalmiljø med tanke på skatteinntekter fra håndverkere og turisme og ikke minst positiv profilering av vårt lokalmiljø.»

- Denne private investeringen som i stor grad har kommet Lillesand kommune til gode bør kaste av seg lønnsomhet også for tiltakshaver, skriver Gundersen i klagen, ifølge avisa.

- Ikke grunn til avslag

Overfor Børsen understreker Gundersen at administrasjonen selv ikke har identifisert «noen negative miljømessige konsekvenser av tiltaket». Han framholder også at naboene er positive og støttende til bassenget.

- Vi blir stoppet med argument om byggeforbudet i strandsonen. Men vi mener vi ikke undergraver lovens hensikt, da det allerede er utbyggelse i form av gjerder på eiendommen. Hva som befinner seg på innsida av gjerdene, bør ikke være utgangspunkt for avslag. Vi mener at en privatisering av strandsonen ikke øker med tiltaket.

- Men dere har altså inngått en avtale om et midlertidig tiltak. Hvorfor forholder dere ikke dere til avtalen?

- Hvis tiltaket ikke er til sjenanse for noen, og ikke undergraver lovens intensjon, slik vi mener å ha bevist at tiltaket ikke gjør, er det ikke grunn for avslag, framholder han.

Klagen er nå sendt i retning plan- og miljøutvalget til behandling før den eventuelt går videre til Statsforvalteren for endelig vurdering.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer