Krever million-beløp

I femti år har den ikoniske telysholderen lyst opp hjem verden rundt. Nå går den 86 år gamle designeren til søksmål mot produsenten.

SPLID: Kunstneren og produsenten av de populære telysholderne er svært uenige. Produktfoto: Kosta Boda
SPLID: Kunstneren og produsenten av de populære telysholderne er svært uenige. Produktfoto: Kosta Boda Vis mer
Publisert

Den berømte tysk-svenske glasskunstneren Ann Wolff (86) står bak flere anerkjente kunstverk. Et av hennes mest ikoniske design, er telysholderen «snöbollen», som selges hos forhandlere verden over.

Produktet har lyst opp omgivelsene siden 1973. Ifølge The Guardian har den svenske produsenten Kosta Boda tjent godt på produktet, da de har solgt over 15 millioner eksemplarer.

Men til tross for designens suksess, har ikke Wolff mottatt en krone av fortjenesten siden 1980-tallet, på grunn av at hun inngikk en tidsbegrenset kontrakt med selskapet.

Hele femti år etter at Wolff designet telysholderen, har hun sammen med den svenske fagforeningen Konstnärernas riksorganisation (KRO) gått til søksmål mot Kosta Boda.

De mener at Wolff ikke har blitt kompensert rettferdig, og saksøker selskapet for over en million euro, ifølge The Guardian. Det tilsvarer over elleve millioner svenske kroner.

La fram forslag

Etter hvert som snøballen ble en bestselger, fikk kunstneren to prosent i godtgjørelse for hvert salg av lykta. Hun brukte fortjenesten til å utvide egen praksis, som førte til at hun forlot Kosta Boda og etablerte et eget studio.

I 1984 skal hun ifølge avisa ha mottatt et brev, hvor selskapet gjennom to setninger opplyste henne om at opphavsretten hennes hadde utløpt etter ti år.

Dette skal ha vært vanlig praksis for kunst i Sverige på den tida.

Det var først i år at Wolff la merke til en endring i svensk lov fra 2019 om opphavsrett, og bestemte seg dermed for å kreve etterbetaling fra selskapet.

FRA KALDT TIL VARMT: Juletre trives i kulda, derfor bør det akklimatiseres før du tar det inn i stua. Her får du tipsene! Video: Embla Hjort-Larsen. Vis mer

Hun la fram et forslag om at pengene skulle brukes til å opprette en pris eller et stipend for unge kvinnelige glasskunstnere i forbindelse med designens 50-årsjubileum.

- Jeg syntes at det var interessant, og tenkte at vi kanskje kunne få noe ut av det, sa Wolff i en uttalelse.

- Uaktuelt

Kosta Boda er en del av New Wave Group, som i 2022 hadde ni milliarder svenske kroner i omsetning.

De var ikke interesserte i å godta stipendforslaget til Wolff.

Selskapet skal ifølge The Guardian heller ha tilbudt henne en engangsbetaling på 400 000 svenske kroner, samt godtgjørelse på fire prosent ved framtidige salg.

NEKT: Kosta Bonda avviste Ann Wolff sitt forslag om å opprette et stipend. Produktfoto: Kosta Boda
NEKT: Kosta Bonda avviste Ann Wolff sitt forslag om å opprette et stipend. Produktfoto: Kosta Boda Vis mer

Til gjengjeld ønsket de å produsere lykta i gult, blått og rødt.

- Det var uaktuelt. Snøballer er ikke røde, sa hun ifølge avisa.

Wolff syntes tilbudet var urettferdig, og tok dermed saken videre. Hennes advokat har estimert at hun skulle ha tjent mellom ti og 15 millioner svenske kroner på snøballene, dersom hun hadde mottatt to prosent.

Endringen i loven om opphavsrett i Sverige kom i 2019.

Kosta Boda skriver i en e-post til The Guardian at de ikke ønsker å kommentere detaljer i saken, men påpeker at lovendringen skal gjelde for avtaler inngått etter 2003.