Strømkrisa

Krever nytt hastemøte

Mandag avbryter Stortinget ferien for å diskutere strømkrisa. Rødt-leder Bjørnar Moxnes mener det vil ende med bare prat. Nå vil han samle Stortinget til nok et krisemøte for å vedta nye tiltak.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mandag avbryter rikspolitikerne stortingsferien for å møtes til et ekstraordinært møte om strømkrisa.

Men møtet som er omtalt som et hastemøte for å håndtere den eskalerende strømkrisa, kan ende med et mageplask. Flertallet, bestående av regjeringspartiene Ap og Sp, og Høyre, har nemlig bestemt at det blir et kort møte med begrenset taletid.

De legger heller ikke opp til at det kan gjøres noen nye vedtak om hva regjeringen må gjøre. Rødt-leder Bjørnar Moxnes frykter møtet vil ende uten hastebehandling av nye tiltak.

- Det er ikke lagt opp til noe hastebehandling. Det skal redegjøres og så skal vi si noe. Jeg tror folk blir veldig skuffa hvis ikke dette munner ut i noe konkret.

- På kanten av stupet

Rødt-lederen mener derfor det nå må kalles inn til et nytt hastemøte allerede samme uke for å gi Stortinget muligheten til å vedta instruksjoner til regjeringer for å håndtere strømkrisa.

- Innen utgangen av september må vi få på plass tiltak som faktisk hjelper. Hvis ikke de andre partiene vil stemme over forslagene våre i møtet, så har vi sendt brev til Stortinget der vi ber om hastebehandling seinere i uka.

- Det viktige er at det skjer noe. Ikke at vi bare sitter og prater, legger Moxnes til.

I en tale til Rødts landsstyre lørdag, kalte partilederen det tull å omtale det ekstraordinære møtet som et «hastemøte». Han viste til at Rødt ba om at Stortinget skulle komme sammen allerede i sommer. Moxnes er klar på at det nå virkelig haster å få vedtatt nye tiltak.

- Aleneforeldre har begynt å vaske klær om natta. Det er dobling av køene til matutdelingene, og det er bedrifter som står på kanten av stupet. Nå er det alvor. Stortinget og regjeringen må ta grep nå, sammen.

- Spill for galleriet

Samtlige opposisjonspartier vil fremme egne nye forslag for å hjelpe folk og bedrifter ut av strømkrisa på møtet mandag.

SV har blant annet fremmet et forslag om forsterket strømstøtte til forbrukerne. Venstre vil kutte det offentliges strømforbruk med 10 prosent.

- Det er helt utrolig at regjeringen ikke har satt i gang energisparing i det offentlige i lys av energikrisa før. Det viser nok en gang at regjeringen jobber for sakte med tiltak knyttet til strømpriskrisa og den pressede energisituasjonen vi står i, sier energipolitisk talsperson i Venstre, Ola Elvestuen, til Dagbladet.

Også FrP er svært skeptiske til at vedtakene likevel ikke blir behandlet på mandag. Frp-leder Sylvi Listhaug mener det er et spill for galleriet:

«For vanlige folk og bedrifter er situasjonen nå blodig alvor (...) Det ekstraordinære stortingsmøtet framstår bare som et spill for galleriet, og kommer til å gut over folkets tillit til oss politikere» skrev hun på Facebook denne uka. Til Dagbladet utdyper hun:

- Det tyder på lite forståelse for den alvorlige situasjonen vi er i når det først går over en måned fra man bestemmer seg for å ha møte, til man klarer å gjennomføre det. Og når det først skjer så er flertallet mest opptatt av å bli ferdig med møtet før middag, sier Listhaug.

- Gir blaffen

Frp-lederen sier de er åpne for et nytt hastemøte hvis det lar seg gjøre å vedta nye tiltak i Stortinget.

- Vi har selvsagt ikke noe imot nytt møte i Stortinget, men det avhenger av at det faktisk er vilje til å behandle saker. FrP er klare til å fatte vedtak som virkelig har effekt, men vi vil ikke ha møter for syns skyld, sier Listhaug.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes vil nå samle Stortinget for å få vedtatt nye strømordninger. Han sier partiet hans er klare til å stemme på skrive seg sammen med andre partier, og eventuelt stemme på deres forslag.

- Absolutt. Det er den viljen til å samles om tiltak vi trenger i Stortinget på mandag. Jeg gir blaffen i om et forslag kommer Frp eller Rødt eller Ap, så lenge det kan hjelpe så stemmer vi selvsagt for det. Både stort og smått.

SV: - Synd

Regjeringspartienes foretrukne forhandlingspartner SV er også skuffet over at stortingsflertallet struper debatten.

- Det er synd at man går inn for å begrense debatten sånn. Vi er for en bredere og større debatt. Vi må bare ta det til etterretning, sier Lars Haltbrekken, som sitter i Stortingets energi- og miljøkomité for partiet.

Han er ikke avvisende til et nytt hastemøte, men sier det viktigste er å få vedtatt nye grep mot strømkrisa.

- Vi vil gjerne ha en rask behandling. Hvis det er mulig å gjøre kraftfulle forbedringer neste uke så tar vi gjerne et nytt møte. Men det viktigste er få gjort vesentlige forbedringer som gir beder strømstøtte, mer ENØK og demokratiosk kontroll over kraften, sier Haltbrekken.

- Men blir det uka etter det eller uka etter det så er det greit. Det viktigste er hva vi får gjort av endringer for å hjelpe folk i en vanskelig situasjon, legger SV-politikeren til.

Haltbrekken sier han nå forventer at regjeringspartiene innkaller dem til forhandlinger om en forsterket strømstøtte til husholdningene. Han mener Ap og Sp nå må komme først til dem.

- Selvfølgelig må de vi gjøre det. Regjeringen er forpliktet til å forhandlinger om en mer rettferdig strømstøtte for husholdningene. Vi legger fram, våre forslag mandag, og jeg regner med at regjeringspartiene er klare til å forhandle da.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer