Krever økt kjøpekraft: - Absolutt realistisk

LO krever økt kjøpekraft i lønnsoppgjøret, har representantskapet i LO enstemmig vedtatt i dag.

OPPGJØR: Prisene er ventet å øke med 4,8 prosent. LOs krav er økt kjøpekraft - dermed må de over prisvekstanslaget, ifølge Peggy Hessen Følsvik. Foto: Annika Byrde / NTB
OPPGJØR: Prisene er ventet å øke med 4,8 prosent. LOs krav er økt kjøpekraft - dermed må de over prisvekstanslaget, ifølge Peggy Hessen Følsvik. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det vil altså si at nordmenn muligens kan vente seg at lommeboka legger på seg igjen, etter et år med svekket kjøpekraft.

I fjor steg prisene med 5,8 prosent, mens lønningene gikk opp med 4,1 prosent - altså en solid reallønnsnedgang. Det viser en fersk rapport fra Teknisk beregningsutvalg (TBU).

I år anslår TBU en prisvekst på 4,8 prosent.

- Realistisk

Ifølge LO-leder Peggy Hessen Følsvik blir lønnskravet dermed en økning på minimum 4,9 prosent.

- Er det realistisk?

- Vi mener absolutt det er realistisk. Vi kommer til å gjøre nøye vurderinger av de tallene vi har sett så langt, og annet tallmateriale som vi har framover mot tariffoppgjøret. Så er det til slutt forhandlingsutvalget som skal legge de endelige krava i bordet. Men det var en veldig tydelig marsjordre fra representantskapet her i dag, sier Følsvik til Børsen, og fortsetter:

- Økt kjøpekraft, men ikke minst at de er så tydelige på at vi spesielt skal tilgodese de lavtlønnede. Det har det vanskeligst i den situasjonen vi er i nå, med økt prisstigning, legger hun til.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer