Vest-Sahara

Krever Oljefondet-exit

Oljefondet er storeier i et selskap som skal lete etter gass utenfor kysten av marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Nå krever norske aktivister at fondet kvitter seg med aksjene, verdt 391 millioner kroner.

KREVER EXIT: Oljefondet eier aksjer for 391 millioner kroner i det israelske selskapet Delek Group, som skal lete etter gass utenfor marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Nå krever Støttekomiteen for Vest-Sahara at fondet kvitter seg med aksjene. Foto: Skjermdump Delek Groups webside.
KREVER EXIT: Oljefondet eier aksjer for 391 millioner kroner i det israelske selskapet Delek Group, som skal lete etter gass utenfor marokkansk-okkuperte Vest-Sahara. Nå krever Støttekomiteen for Vest-Sahara at fondet kvitter seg med aksjene. Foto: Skjermdump Delek Groups webside. Vis mer
Publisert

Tre ganger har selskaper blitt kastet ut av Oljefondet - Statens pensjonsfond utland - fordi de leter etter olje eller gass utenfor marokkansk-okkuperte Vest-Sahara.

Nå kan et israelsk selskap, hvor Oljefondet eier aksjer for 391 millioner kroner, få samme behandling.

- Oljefondet må umiddelbart gå til eksklusjon, sier Erik Hagen i Støttekomiteen for Vest-Sahara.

«Grove brudd»

Tirsdag meldte Reuters at selskapet NewMed har avtalt å lete etter gass på Boujdour-blokken utenfor marokkansk-okkuperte Vest-Sahara.

NewMed eies av israelske Delek Group, hvor oljefondet har 2,96 prosent av aksjene, verdt 391 millioner kroner.

Men hvis det samme skjer nå som tidligere, kan Oljefondets sjef Nicolai Tangen snart måtte finne andre investeringer for fondet.

I 2016 fulgte Oljefondet en anbefaling fra Etikkrådet, og utelukket Kosmos Energy Ltd. og Cairn Energy Plc. fra sine investeringer.

HET POTET: Oljefondets sjef Nicolai Tangen kan bli nødt til å selge Oljefondets aksjer, verdt 391 millioner kroner, i et israelsk selskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
HET POTET: Oljefondets sjef Nicolai Tangen kan bli nødt til å selge Oljefondets aksjer, verdt 391 millioner kroner, i et israelsk selskap. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Ifølge rådet medvirket selskapene til «grove brudd på grunnleggende etiske normer ved å drive petrol­eumsprospektering offshore Vest-Sahara på oppdrag for marokk­anske myndigheter».

Samme år ble også San Leon Energy Plc utelukket fra Oljefondet.

«Fordømmelse fra FN»

I 2005 var det selskapet Kerr-McGee som ble ekskludert - som det aller første til å bli utelukket etter de nye etiske retningslinjene.

«Marokko har i en årrekke, til tross for sterk fordømmelse fra FN, okkupert Vest-Sahara», skrev regjeringen på sin webside den gangen.

PROMINENT SELSKAP: Olje- og gasskonsernet Delek Group beskriver seg selv som et av Israels største og mest prominente selskaper. Foto: Skjermdump Delek Groups webside.
PROMINENT SELSKAP: Olje- og gasskonsernet Delek Group beskriver seg selv som et av Israels største og mest prominente selskaper. Foto: Skjermdump Delek Groups webside. Vis mer

Med dette som bakgrunn, mener Erik Hagen at saken med Delek Group er ganske opplagt.

- Dette er åpenbart en svært alvorlig sak, sier Hagen, og legger til at han og Støttekomiteen ønsker en «umiddelbar reaksjon».

Det kan ikke fagsjef i Etikkrådet i Oljefondet, Aslak Skancke, uten videre love.

Til Dagbladet forklarer Skancke at rådet ikke er et klageorgan, men at de vil se på saken.

Forskutterer ikke

- Det er en sak som vi vil være interessert i å se på, og vi vil vurdere den i tråd med hvordan vi har vurdert tidligere saker, sier han til Dagbladet.

Skancke vil likevel ikke forskuttere utfallet, og sier at rådet blant annet vil vurdere om forutsetningene er endret i forhold til tidligere saker.

Etikkrådets framgangsmåte er å samle inn fakta og kontakte selskapet, før en eventuell anbefaling gis til Norges Bank.

- Det hender at selskaper slutter med denne virksomheten når vi kontakter dem, og da kan saken løse seg. Hvis ikke, kan det hende vi fatter en beslutning om å anbefale eksklusjon, sier Aslak Skancke.

Han anslår prosessen kan ta mellom et halvt og et helt år. Først når fondet enten har solgt seg ut, eller har bestemt seg for ikke å gjøre det, vil Etikkrådets anbefaling bli offentliggjort.

Marokkanske myndigheter har gjentatte ganger nektet for at Vest-Sahara er okkupert og hevder områdene er en naturlig del av marokkansk territorium. Norske myndigheter har ikke anerkjent Marokkos suverenitet over Vest-Sahara og har tidligere frarådet norske selskaper å drive med aktivitet i området.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer