Fersk rapport:

Krever oljestans: - Forskrekket

Gamle argumenter holder ikke lenger, mener SV.

VERDEN I BRANN: Den voldsomme skogbtrannen på den greske øya Evia har tatt flere hundre bygninger og forårsaket apokalyptiske scener. Her samler folk seg på en åpen plass mandag for å bistå brannmannskapene som frivillige. Foto: Angelos Tzortzins, AFP / NTB
VERDEN I BRANN: Den voldsomme skogbtrannen på den greske øya Evia har tatt flere hundre bygninger og forårsaket apokalyptiske scener. Her samler folk seg på en åpen plass mandag for å bistå brannmannskapene som frivillige. Foto: Angelos Tzortzins, AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Stadig flere land tar grep for å stanse eller legge sterke begrensninger på produksjonen av olje og gass. Det skjer fordi vi er vitne til en verden som bokstavelig talt står i brann som følge av klimakrisa, sier SVs klimapolitiske talsperson Lars Haltbrekken til Børsen.

Rapporten fra FNs klimapanel som kom mandag konkluderer med at det er stor risiko for at den globale oppvarmingen passerer 1,5 grader selv med drastiske utslippskutt.

I forkant av klimarapporten hadde SV fått Stortingets utredningsseksjon til å lage en oversikt over hvilke land som så langt har tatt initiativ til å redusere sin oljeproduksjon.

Børsen har fått tilgang til rapporten.

Ekstremvær forskrekker

- Det kommer tydelig fram at debatten om oljestans som vi har her i Norge, foregår i hele verden, og at mange land går foran. Med den sterke appellen fra FNs generalsekretær António Guterres om at deres ferkse analyse må bli begynnelsen på slutten for kull- og oljenæringen, så må absolutt alle land ta en alvorsprat med seg selv, sier SV-leder Audun Lysbakken til Børsen.

- Her i Norge får vi inntrykk av at det å si nei til ny oljeleting ansees som veldig radikalt. Vel, nå har vi fått en utredning som viser at stadig flere land altså foreslår nettopp dette, istemmer Haltbrekken.

Han mener at den siste tidas voldsomme skogbranner på flere kontinent, styrtregn og flomkatastrofer er den tydeligste indikatoren på at det må tas umiddelbare grep.

- Selv klimaforskerne er forskrekket og skremt av det som nå skjer. Omfanget er mye større enn selv de mest bekymrede har antatt, hevder Haltbrekken.

Venter økt tempo

Lysbakken forventer at den ferske rapporten fra FN vil sette ytterligere fart på diskusjonene.

- Norge må gå inn for letestans og vi må ta et globalt initiativ overfor andre olje- og gassproduserende land. For det første tilsier klimakrisas matematikk at vi må gå inn for letestans, fordi det er allerede funnet mer enn vi skal bruke. For det andre er det all grunn til å tro at denne utviklingen kommer til å gå enda fortere enn det som så langt har vært antatt, sier SV-lederen.

NEI TIL NYTT: SV-leder Audun Lysbakken mener Norge må ta et globalt initiativ for å få andre oljeproduserende land med på en plan om å si nei til mer leting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NEI TIL NYTT: SV-leder Audun Lysbakken mener Norge må ta et globalt initiativ for å få andre oljeproduserende land med på en plan om å si nei til mer leting. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Før sommeren konkluderte Det internasjonale energibyrået (IEA) med at det ikke er behov for å åpne nye olje- eller gassfelt hvis verden skal nå målet om å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

- Et av oljetilhengernes viktigste argumenter har til nå vært at redusert oljeutvinning i Norge ikke vil kutte utslipp globalt, fordi andre land bare vil ta over. Vi ser nå at dette ikke stemmer. Gamle argumenter holder ikke lenger, sier Haltbrekken.

Nei-landene

Rapporten fra Stortingets utredningsseksjon viser at Danmark, Nederland, Italia, Frankrike, Spania, Portugal, Irland, Storbritannia, USA, Canada og New Zealand alle har fattet vedtak for å redusere utvinningen av olje og gass.

Tiltakene og begrensningene varierer. Hovedgrepene er som følger:

  • Danmark har vedtatt å ikke tildele nye konsesjoner til leting og utvinning av olje og gass, og stans i all produksjon innen 2050. Danmark er EUs største produsent av olje.
  • Frankrike og Spania har vedtatt stans i videre leting etter olje og gass, og at all utvinning skal avsluttes innen henholdsvis 2040 og 2042.
  • Irlands regjering foreslått å forby all leteboring etter olje og gass.
  • Storbritannias regjering har bestemt at nye olje- og gasskonsesjoner bare skal gis dersom prosjektene kan gjennomføres i tråd med klimamålene.
  • Nederland fattet vedtak om å stanse utvinningen av gass fra deres største gassfelt på grunn av faren for jordskjelv.
  • Italia har fattet vedtak om en midlertidig stans i leteboring.
  • New Zealand har vedtatt å stoppe videre leteboring etter olje og gass.
  • USA og Canada har begge forbudt leteboring i sårbare områder i Arktis. USAs president Joe Biden har dessuten vedtatt et midlertidig forbud mot nye konsesjoner på føderalt eide arealer ut fra klimahensyn.

Mest symbolsk

For flere av landene har vedtakene større symbolsk enn praktisk og økonomisk betydning, understrekes det i rapporten fra Stortingets utredningsseksjon.

Nederland er riktig nok EUs største produsent av naturgass, men Frankrike, Spania, Portugal, Irland og New Zealand er alle land som har en svært begrenset produksjon av olje og gass.

- For disse landene koster det jo ikke noe med et nei?

- Det er korrekt. Men det er også et argument at den økonomiske risikoen stadig blir større for nasjonen Norge. Den oljen vi leter etter nå, skal vi først utvinne om mange år, og da på et tidspunkt hvor vi risikerer at vi ikke får solgt den. Dermed lurer vi oss selv til å tro at denne olja skal sikre finansieringen av velferdsstaten, når faktum er at den i beste fall vil være svært vanskelig å få solgt, argumenterer Lysbakken.

- Dersom vi ikke omstiller norsk næringsliv nå, samtidig som Danmark, Storbritannia, Nederland og USA omstiller, så blir vi utkonkurrert og taper kampen om nye arbeidsplasser. Verden skal kutte klimautspill og frigjøre seg fra fossil energi. Da vil landene som går foran vinne, istemmer Haltbrekken.

Lysbakken mener at argumentet om at dersom Norge ikke utvinner olja, vil andre land gjøre det, ikke lenger holder:

- Den motsetningen som ofte stilles opp mellom klima, industri og arbeidsplasser, det er en falsk motsetning. Tvert om henger det tett og nært sammen, sier han.

- Hvorfor ikke sette en slutt-dato og gå inn for avvikling?

- Norge må si nei til ny letevirksomhet og nei til å åpne nye felt. Slik at vi kan omstille oljearbeidsplasser til grønne industrijobber mens vi ennå har tid, sier Lysbakken.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer