Fersk rapport:

Krever oljestans: - Forskrekket

Gamle argumenter holder ikke lenger, mener SV.

VERDEN I BRANN: Den voldsomme skogbtrannen på den greske øya Evia har tatt flere hundre bygninger og forårsaket apokalyptiske scener. Her samler folk seg på en åpen plass mandag for å bistå brannmannskapene som frivillige. Foto: Angelos Tzortzins, AFP / NTB
VERDEN I BRANN: Den voldsomme skogbtrannen på den greske øya Evia har tatt flere hundre bygninger og forårsaket apokalyptiske scener. Her samler folk seg på en åpen plass mandag for å bistå brannmannskapene som frivillige. Foto: Angelos Tzortzins, AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Stadig flere land tar grep for å stanse eller legge sterke begrensninger på produksjonen av olje og gass. Det skjer fordi vi er vitne til en verden som bokstavelig talt står i brann som følge av klimakrisa, sier SVs klimapolitiske talsperson Lars Haltbrekken til Børsen.

Rapporten fra FNs klimapanel som kom mandag konkluderer med at det er stor risiko for at den globale oppvarmingen passerer 1,5 grader selv med drastiske utslippskutt.

I forkant av klimarapporten hadde SV fått Stortingets utredningsseksjon til å lage en oversikt over hvilke land som så langt har tatt initiativ til å redusere sin oljeproduksjon.

Børsen har fått tilgang til rapporten.

Ekstremvær forskrekker

- Det kommer tydelig fram at debatten om oljestans som vi har her i Norge, foregår i hele verden, og at mange land går foran. Med den sterke appellen fra FNs generalsekretær António Guterres om at deres ferkse analyse må bli begynnelsen på slutten for kull- og oljenæringen, så må absolutt alle land ta en alvorsprat med seg selv, sier SV-leder Audun Lysbakken til Børsen.

- Her i Norge får vi inntrykk av at det å si nei til ny oljeleting ansees som veldig radikalt. Vel, nå har vi fått en utredning som viser at stadig flere land altså foreslår nettopp dette, istemmer Haltbrekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer