Strømbombe fra fagbevegelsen:

Krever politisk styrt makspris

Prisen for nødvendig strømforbruk skal politikerne styre og luksusforbruk må bli dyrere, er blant forslagene fra Fellesforbundet - LOs største forbund i privat sektor.

KREVER GREP: Nestleder Kine Asper Vistnes i Fellesforbundet vil ha politisk fastsetting av strømprisen på nødvendig forbruk. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet
KREVER GREP: Nestleder Kine Asper Vistnes i Fellesforbundet vil ha politisk fastsetting av strømprisen på nødvendig forbruk. Foto: Jørgen Gilbrant / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Vi har kommet i en situasjon som setter husholdningene og bedriftene i en veldig vanskelig situasjon. Vi må ha et annet strømmarkedet på den andre siden av krisen. Vi må sikre at dette aldri - aldri - skjer igjen, sier nestleder Kine Asper Vistnes i Fellesforbundet.

Vistnes har ledet arbeidet med å utarbeide Fellesforbundets nye strømpolitikk. I tillegg satt hun i Arbeiderpartiets strømutvalg.

Men der Ap's utvalg ikke peker på konkrete løsninger på strømpriskrisen, går Fellesforbundet langt i å skissere hvor de vil politisk:

  • Strømprisen for «nødvendig forbruk» skal settes politisk med basis i produksjonskostnadene.
  • Det må opprettes et statlig strømselskap som skjermer husholdningene og bedrifter fra uforutsigbare svingninger.
  • I tillegg til et internt toprissystem i Norge som skiller ut nødvendig forbruk, må det opprettes en egen eksportpris fra Norge - for eksempel ved at kablene blir et eget prisområde.
  • Kraftproduksjonen må økes betydelig, og Fellesforbundet vil ha både mer vannkraft og omfattende utbygging av havvind.

- Vi må sørge for at alle har råd til å betale strømregninga, uansett hvor du bor og hva du tjener. Derfor går vi inn for et toprissystem som sikrer lavere pris på nødvendig forbruk. Prisen skal være politisk fastsatt og ta høyde for at kraftprodusentene både får betalt for produksjonskostnaden og har rom for investeringer i ny kraft, sier Vistnes.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.