- Vi har kommet i en situasjon som setter husholdningene og bedriftene i en veldig vanskelig situasjon. Vi må ha et annet strømmarkedet på den andre siden av krisen. Vi må sikre at dette aldri - aldri - skjer igjen, sier nestleder Kine Asper Vistnes i Fellesforbundet.
Vistnes har ledet arbeidet med å utarbeide Fellesforbundets nye strømpolitikk. I tillegg satt hun i Arbeiderpartiets strømutvalg.
Men der Ap's utvalg ikke peker på konkrete løsninger på strømpriskrisen, går Fellesforbundet langt i å skissere hvor de vil politisk:
- Strømprisen for «nødvendig forbruk» skal settes politisk med basis i produksjonskostnadene.
- Det må opprettes et statlig strømselskap som skjermer husholdningene og bedrifter fra uforutsigbare svingninger.
- I tillegg til et internt toprissystem i Norge som skiller ut nødvendig forbruk, må det opprettes en egen eksportpris fra Norge - for eksempel ved at kablene blir et eget prisområde.
- Kraftproduksjonen må økes betydelig, og Fellesforbundet vil ha både mer vannkraft og omfattende utbygging av havvind.
- Vi må sørge for at alle har råd til å betale strømregninga, uansett hvor du bor og hva du tjener. Derfor går vi inn for et toprissystem som sikrer lavere pris på nødvendig forbruk. Prisen skal være politisk fastsatt og ta høyde for at kraftprodusentene både får betalt for produksjonskostnaden og har rom for investeringer i ny kraft, sier Vistnes.

Gladnyhet: - Tror det skjer
- Uholdbar situasjon
Vistnes understreker at de skal beholde strømbørsen og ingen kabler skal kuttes. Prisen skal ned ved hjelp av politisk styring.
Mye strøm vil uansett bli tatt av børs ved at det statlige selskapet skal tilby langsiktige fastpriskontrakter med Fellesforbundets løsning.
De lavere prisene for «nødvendig forbruk» - som utvalget ikke har definert - skal subsidieres av høyere priser på «luksusforbruk». Det siste er Dagbladets ord.
- Så hytteeierne skal nå ikke bare betale full pris, men også subsidiere «nødvendig forbruk» for husholdningene?
- Vi har ikke svar på alle detaljerte spørsmål, men prisen kan ikke settes slik den gjør i dag. Situasjonen i dag er uholdbar, sier Vistnes, som understreker at tiltakene som foreslås i rapporten vil prisen presses ned langt lavere i dag.
- Er dere populister her som lover folket billig strøm uten å ha alle svarene?
- Vi er aldri populister. Dette er realistisk politikk. Men vi har ikke spikret 100 prosent hvordan toprissystemet skal fungere.
Regjeringen utreder
Hovedgrepet om politisk styrt makspris for nødvendig forbruk har så langt blitt møtt med en kald skulder fra regjeringen.
Olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) har sett hovedgrepene i rapporten og sier Fellesforbundet kommer med «konstruktive innspill».
- Det er forslag fra utvalget som er mer krevende og vanskelig. Når det gjelder toprissystem og prisdannelse rundt kablene, ligger dette nå til strømprisutvalget som vi nå har satt ned. Det regner jeg med at Fellesforbundet er svært godt fornøyd med, sier Aasland til Dagbladet.
SV: Håper regjeringen lytter
I SV nikkes det anerkjennende til Fellesforbundets rapport, der de kjenner seg igjen i flere av forslagene.
- Det er bra Fellesforbundet foreslår et eget strømsalgselskap, det er det samme som SV har foreslått lenge. Det ville sikret lavere og mer stabile strømpriser, og samtidig fjernet de mange strømsalgselskapene som har gjort det til en spesialitet å lure folk for penger, sier energipolitisk talsperson Lars Haltbrekken.
- Nå håper vi regjeringen også begynner å lytte til noen av disse forslagene, så de kan gi folk og næringsliv lavere og stabile strømpriser. Det er på høy tid, og kan ta problemet ved roten, sier Haltbrekken.
Nettopp det å ta problemet ved roten er selve kjernen, framholder Kine Asper Vistnes i Fellesforbundet. De har ikke gått inn på kortsiktige grep som strømstøtte i rapporten, for statsstøtte er ikke det næringslivet skal være avhengig av i Norge framover, påpeker hun.
- Statsstøtte er ingen langsiktig løsning. Vi kan ikke fortsette med det i all tid, derfor må vi ta politisk kontroll over strømprisen igjen, sier Vistnes.
Rødt: Støtter helhjertet
I Rødt er det også jubel over rapporten. Energitopp Sofie Marhaug mener hovedgrepet bør få det til å gå opp et lys i regjeringskontorene.
- Rødt støtter helhjertet hovedbudskapet i denne rapporten: Det trengs strømpriser som speiler hva det faktisk koster å produsere fornybar kraft i Norge, en politisk styrt makspris. Det er dette ene grepet regjeringen ikke er villig til å røre, sier Marhaug, og fortsetter:
- Det er helt ufattelig at de ikke vil gjennomføre det ene tiltak som vil beholde konkurransefortrinnet med rimelig, fornybar kraft i Norge, sier Marhaug.