Gjenåpning av Oslo

Krever Raymonds plan nå

Dagbladet skrev at Raymond Johansen vil ha flere vaksiner og lavere smitte før han lanserer gjenåpningsplan. Oslo Høyre krever at planen legges fram umiddelbart.

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, om LO-leder Hans Christian Gabrielsens bortgang. Video: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Dagbladet kunne i forrige uke avsløre at det ikke kommer noen gjenåpningsplan for Oslo med det første.

I går fortalte Dagbladet at årsaken er at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ønsker flere vaksiner til Oslo, og lavere smittetall, før han kommer med gjenåpningsplanen.

- Gjenåpningsplan nå

Høyre går nå ut mot byrådslederens håndtering.

- Raymond må legge fram gjenåpningsplanen nå, sier Oslo Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg til Dagbladet.

- Byrådslederen må si noe mer konkret til hovedstaden enn bare «vi skal komme tilbake med en plan». Innbyggere og næringer i Oslo behøver å se planen nå, de behøver å planlegge framover. Det er snart to uker siden regjeringen kom med sin nasjonale gjenåpningsplan - da kan ikke Oslo lenger somle, sier hun videre.

Rygg viser til regjeringens planlagte vaksinepass, som er ventet i mai.

- Næringene som er nedstengt må få tid på seg til å forberede oppstart igjen, hente inn varer, legge vaktplaner. Da må de vite hvordan Oslo kommer til å forholde seg til et vaksinepass, når byen blir åpnet igjen. Byrådet må gå i tett dialog med næringslivet, sier hun.

KREVER PLAN UT: Gjenåpningsplanen for Oslo må komme umiddelbart, sier Anne Haabeth Rygg, gruppeleder for Oslo Høyre. Foto: Høyre / NTB
KREVER PLAN UT: Gjenåpningsplanen for Oslo må komme umiddelbart, sier Anne Haabeth Rygg, gruppeleder for Oslo Høyre. Foto: Høyre / NTB Vis mer

Kom mai du skjønne milde

Rygg etterlyser også tettere dialog mellom byrådet og bystyret i spørsmål om en gjenåpning.

- Jeg skjønner ikke hva byrådslederen venter på. Bystyret har etterlyst tett dialog om gjenåpningen, men vi har ikke hørt fra ham enda. Vi har tidligere refset Johansen for at han ikke inkluderer bystyret i stor nok grad, påminner Haabeth Rygg.

Høyre-toppen sier det er naturlig at store deler av Oslo er åpent når mai måned nærmer seg midtveis.

- Det kan heller være strengt enn stengt. Et vaksinepass tidlig i mai gjør at de som driver butikkene selv kan bestemme om de vil åpne. Folk som er vaksinert bør få ta seg en utepils, dra på kontoret, dra på treningssentre, sier hun.

Plan holdes igjen

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) har satt i gang arbeidet med en gjenåpningsplan for lengst, men denne planen blir ikke presentert for offentligheten denne uka, erfarer Dagbladet.

Dagbladet er også kjent med at gjenåpningsplanen utsettes fordi byrådet ser med usikkerhet mot vaksineleveransen til Oslo. I tillegg må smittetallene gå ytterligere ned.

Samtidig er det ventet at Oslo kommer til å lempe på besøksreglene denne uka, og åpne for flere enn to personer på besøk samtidig.

Utover dette er det lite realistisk med flere lettelser denne uka, blir Dagbladet fortalt.

Flere vaksiner

Byrådet ønsker derfor at regjeringen skal forplikte seg til å sende betydelig flere vaksinedoser til hovedstaden før Johansen føler seg trygg nok til å lansere gjenåpningen.

Både FHI og Holden-utvalget støtter en skjevfordeling av vaksiner til Oslo.

- Vi vet at veien ut av dette er vaksinering. (...) Jeg håper ikke vi kommer i en situasjon hvor stor deler av Norge er gjenåpnet, og at Oslo fortsatt er stengt. Fortsatt er bare seks prosent av Oslos innbyggere ferdigvaksinert, sa Johansen på Debatten forrige uke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer