Lønnsoppgjøret

Krever saftig lønnsvekst

En lang rekke med moderate lønnsoppgjør skal brytes denne våren, varsler Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

DRAR TIL: Fjorårets prisvekst ga svekket kjøpekraft. Nå skal LO-tungvekteren Fellesforbundet ta igjen det tapte og dessuten komme i forkant av årets prisvekst, forteller forbundets leder Jørn Eggum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
DRAR TIL: Fjorårets prisvekst ga svekket kjøpekraft. Nå skal LO-tungvekteren Fellesforbundet ta igjen det tapte og dessuten komme i forkant av årets prisvekst, forteller forbundets leder Jørn Eggum. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Jeg kjenner på at dette er ambisiøse krav, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til Børsen.

Det største LO-forbundet i privat sektor tar sikte på å innta ledertrøya i årets lønnsoppgjør med et saftig krav om økt kjøpekraft.

Eggum forklarer bakgrunnen for det som kan bli et historisk lønnskrav:

- Vi har hatt moderate lønnsoppgjør i mange år nå. Samtidig tjener veldig mange bedrifter jækla godt, selv om noen også sliter. Så har vi trusler om økt rente, vi har en strømpris vi ikke har helt kontroll på og en prisvekst vi ikke har sett på mange år. Derfor må kravet være at kjøpekraften øker, sier Eggum.

Ledelsen i LO-tungvekteren Fellesforbundet legger en krystallklar innstilling på bordet når forbundsstyret møtes tirsdag til uka for å vedta kravene.

- Det kan jo bli tøft, erkjenner Eggum.

Kan se 4-tallet

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) steg prisene med 3,5 prosent i 2021. Rammen for lønnsoppgjøret var langt mer beskjedent - nemlig 2,7 prosent.

Den endelige fasiten kommer når det partssammensatte Teknisk beregningsutvalg (TBU) legger fram sin rapport i midten av februar, men Eggum mener det er trygt å slå fast følgende:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer